Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Grieken in de strengen

‘Toch van de pot gerukt die Grieken. Ze zitten in onze portemonnee terwijl ze straf verdienen. Pure chanteurs dat bergvolk met vervroegde pensioenen herderlijke nummertjes met onze vrije vrouwen brekend glaswerk en Lesboïsche ouzo’s. Nog een mazzel dat het geen Turkije is. Dan had Wilders echt zaad in de zeilen gehad. Verbrassen en van niks weten. Brutaal referendum voorstellen over een matsakkoord.’

Koren.
‘wat?’
Koren op de molen.
‘Ach wat, akelig correctiemannetje.’

Wat ik mis is inleving. Grieken hebben oeroude verwachtingen. Die bepalen het gedrag als het effen kan. Dat is bekend. Van historici en bonafide sociale wetenschappers. Indertijd kenden de Antieke Grieken prijszetting op de agora. Veel handel, vergis je niet. Maar met protectie. Dreigden de prijzen door tekorten voor eerste levensbehoeften hoog op te lopen de politiek matigde de prijzen. Subsidie aan de handel waar iedereen van profiteerde!

Niet op luxegoederen zoals juwelen. Daar werd zeer levendig in gehandeld rond de hele Mediterranee voor een luxeleventje. Om slaven te onderhouden bij voorbeeld, voor democratie in Athene. Één derde was slaaf want er moest ook nog gewerkt worden. Dat verwachtingspatroon is doorgegeven en ze nu opgebroken. Niets menselijks is de Griek vreemd.

‘Sprookjes. Wij modelleren ons toch ook niet naar Batavieren of Kaninefaten?’

Haha, wat valt hier te modelleren aan pre-Romeinse tijden? Die primitieven hebben ook niks nagelaten om ons achteraf te verheffen. Bij ons telt pas de Gouden Eeuw.
Wij vonden toen de handel nieuw uit, zonder memorie. Onze kooplui gingen per geval voor de winst en dan basta. Elke transactie stond op zich. Alleen al om twee partijen in oorlog tegelijk te leveren. Achterom kijken belemmert de handelsvrijheid.

Piet Hein kaapte de zilvervloot in geldend rechtskader. De WIC roofde zee namens de Nederlandse Staat, een handelstransactie. Waarin roomse monopolies werden doorbroken voor Hugo Grotius. Vrijhandel zonder prijsbescherming op de thuismarkt. Wij suffe autochtonen betaalden het volle pond voor Russisch graan. Mazzel dat we zelf veel voedsel produceerden en dat sommige koloniale rijkdommen langzaam dunnetjes doordrupten. Plus dat wij ons nuchter spaarzaamheid lieten aanpraten, geen verwachtingen.

‘Ja maar alle tijd sindsdien. Waarin die Grieken zich toch naar andere omstandigheden voegden. Ze waren toch niet te dom voor leerprocessen?’

Zeker maar gezamenlijke succesverhalen beklijven ongehoord hardnekkig voor identificaties. Als buitenstaander moet je er vaak naar graven. Kijk naar Berlusconi. Die spiegelt zich aan Romeinse Keizers en staat dus buiten de wet. Tuinseks is bijkomende gedragsillustratie. Het Romeinse Keizerrijk leeft in Italië, is onderdeel van verwachtingspatronen. Soms lacherig maar wel degelijk ook onder alle strata. Deel van het onderwijs. Voedingsbodem voor superioriteitswaan. Zou permanent gecorrigeerd moeten worden misschien om het af te leren. Maar hoe doe je dat? Onderwijl kan de ongeleide Italiaan niet onderscheiden tussen moderniteit en mythe.

‘Is dat referendum van Papandreou dan deel van de Griekse mythe? Democratie is Grieks en dat zullen wij weten?’

Mogelijk. Misschien waren kolonels bezig een staatsgreep te bereiden en krijgt hij ze koest met eerbewijs aan de idee democratie. Paradoxen zijn Grieks!

Nu zijn het Grieken. Straks Fransen met hun revolutie, Noren met hun Vikingen. Vlamingen lijken uitzonderlijk. Nu pas bezig aan mythenconstructie voor natiebouw. Rubens Rik van Looij Merckx. Misschien toch Herman van Rompuy – volgens elk Vlaamse nieuwsbericht centraal machthebber in het EU-triumviraat met Merkel en Sarkozy.

Neem van mij aan, alle nationale mythes moeten in de strengen gezet. Dat kan met begrotingscontroles voor een monetaire unie.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 5 november 2011


Geplaatst in de categorie: wereld

3.6 met 11 stemmen 222



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)