Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De zoveelste inzameling

De zoveelste inzameling. Voor bestrijding van de honger in een of ander ver land. Watergebrek, armoede, ziekte staan ook hoog op de crepeerlijst. Ik aarzel. Zal ik weer geven, of stop ik met het dempen van de bodemloze put? Bovendien, er blijft zoveel aan de strijkstok hangen. Aan hulp aan de Derde wereld wordt teveel verdiend door mensen die allesbehalve hongerig of arm zijn. Moet ik ze gaan zitten subsidiëren?

En de staat geeft toch ook al? Maar liefst 0,8 % van het BNP schenkt ons land aan ontwikkelingshulp. Dan is er ook de EU die dat doet. Ja, je zou het haast vergeten in deze tijden van Eurocrisis. En je hebt de VN die haar steentje bijdraagt. De tientallen particuliere organisaties zoals Novib, het Rode Kruis, Artsen zonder grenzen, zijn afhankelijk van giften van gewone burgers. Zij steunen projecten in de Derde wereld of doen aan crisisbestrijding bij rampen ter plekke.

Regelmatig lezen we dat er geld van inzamelingsacties verkeerd wordt besteed. Bijvoorbeeld aan wapens door malafide regiems. Of aan dure kantoren van medewerkers die slechts bezig zijn met het rondpompen van geld of het spekken van hun eigen portemonnee. Dus zeggen steeds meer landgenoten: ze kunnen het rimram krijgen maar ik geef geen cent meer. Het helpt toch niet.

Maar deugt de strategie wel? En voeren we die perfect uit?

Als ontwikkelingshulp niet werkt, moeten we op een andere, betere manier helpen.

Investeren in koelvliegtuigen bijvoorbeeld. Groente en fruit worden in het Westland doorgedraaid omdat men de prijs wil beschermen. Absurd natuurlijk als in Afrika honger geleden wordt. Aan de kust kunnen zoute aardappelen worden geteeld. Irrigatie kan gebeuren met zeewater. Dan moet dat ook kunnen in Bangladesh met een beetje hulp van landbouwdeskundigen. Soja levert heel veel voedingswaarde. Voor de verbouw is verbeterde gentechnologie beschikbaar. Samen met Afrikaanse en Aziatische afgestudeerden kan het lukken om de honger en armoede in hun thuislanden te bestrijden.

Oké, die investeringen kosten geld. 0,8 % van ons inkomen gaat naar ontwikkelingshulp. Mag het ietsje meer zijn?

Zolang de kloof tussen tijk en arm zo groot is blijven de vluchtelingen komen. Geef ze eens ongelijk. Zolang de uitvoering van de hulp beter kan, moeten we blijven geven. We kunnen het missen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 9 december 2011


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.1 met 13 stemmen 291



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)