Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waakzaam en dienstbaar?

Ik vind mijn huidige baan geweldig. Werken met mensen is iets wat me ligt, hoewel het me niet altijd in dank afgenomen wordt. Het huidige coulancebeleid van de Nederlandse politie in het kader van de huidige Cao-onderhandelingen maakt het op straat voor de burger echter een stuk relaxter en voor de desbetreffende diender die z’n bonnenboekje in de binnenzak houdt - laten we voor het gemak zeggen - anders. Waarom, vraagt u zich af.

We, en met we bedoel ik de Nederlandse politie, voeren actie maar daar merkt niemand eigenlijk iets van. Alleen als een Korpsbeheerder (burgemeester) de politie zijn of haar eigen werknemers via een kort geding gaat verbieden actie te voeren. Dan staan we met z’n allen weer op de voorpagina van de landelijke dagbladen.

En over anders gesproken. Ik weet niet of het u inmiddels is opgevallen maar de politie wordt anno 2012 (weer) anders. We worden (weer) gereorganiseerd. Die ellende hebben we halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw ook meegemaakt en de wat oudere dienders onder ons hebben nog veel meer reorganisatie-ellende achter de kiezen.
Maar waarom reorganiseert de politie nu opnieuw? Doen we ons werk niet goed? Kan het beter? Ligt het aan het politieke klimaat? Of wil deze minister zijn stem laten gelden? Wil deze minister een statement maken? Vereeuwigd worden misschien? Ik kan me geen enkele reorganisatie heugen die voor de politiemensen op straat of voor de burger positief uitpakte. Mijns inziens eigenlijk alleen maar een lange periode van onzekerheid en uiteindelijk veel slachtoffers bij de politie.
Eerlijk gezegd: ik moet u het antwoord schuldig blijven op de vraag waarom. Het zal van alles een beetje zijn maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het hier wederom om een forse bezuinigingsmaatregel gaat.

Ik hoor u nu denken: bijna alle politieke partijen maakten zich tijdens de laatste verkiezingscampagne toch hard voor meer blauw op straat? Investeren in veiligheid! Dat dacht ik ook maar ik weet intussen wel beter. Enkele jaren geleden kregen we nieuwe pc’s en in december 2008 werden er nieuwe computerprogramma’s geïmplementeerd. Hoezo nieuw; ontwikkeld begin jaren ’90 van de vorige eeuw. Bijna 20 jaar oud meneer de minister! December 2008 bij onze regio ingevoerd. De kranten hebben er vol van gestaan en niet in positieve zin. Nog dagelijks hoor en zie ik collegae zwoegen, schelden en vloeken… Heel af en toe. Maar wat nog erger is: kostbare tijd verdoen. Het blauw zit tegenwoordig binnen: leren omgaan met de nieuwe oude programma’s, verantwoording afleggen, planning bellen omdat de roosters niet voldoen. Ik kan hier een A-4tje vullen maar zal dat maar achterwege laten…

Eigenlijk dacht ik dat de nieuwbouw meldkamer voor politie, brandweer en ambulancedienst in de stad Groningen een prima investering was maar in het kader van de nieuwe kabinetsplannen, een nationale politie, moest er toch maar een nieuwe regionale meldkamer voor Groningen, Friesland en Drenthe in Drachten gebouwd worden. Bouwkosten rond 17 miljoen euro stond er onlangs in een artikel van De Volkskrant. En die nieuwe politiebureaus in Assen, was dat nou echt allemaal wel nodig? Grotere gebouwen maar steeds minder personeel om hetzelfde werk op hetzelfde niveau te blijven doen. Hoeveel extra blauw hadden we op straat kunnen hebben? Hadden we die euri niet (deels) beter kunnen besteden? Hoeveel oude dametjes zouden dan nog hun handtasje in eigen beheer hebben met iets meer blauw op straat.

Het politieke klimaat van de achter ons liggende jaren zou een kabinetsperiode in hebben moeten luiden van enerzijds veiligheid en geborgenheid voor de burger en anderzijds een politionele uitstraling van transparantie en openheid.
Kijk ik naar mijn eigen parochie, resulteren de huidige reorganisatieplannen in afstand. Afstand op de werkvloer waar de nieuwe politiemanagers de mensen op de werkvloer aan moeten sturen en een steeds groter wordende afstand tussen politie en de burger, u en ik dus. Een groot aantal politiebureaus wordt gedurende de reorganisatie (als de plannen doorgaan) gesloten.
Waar moet de burger straks naar toe als zijn/haar aanspreekpunt in de wijk ineens een ICT-bedrijf of de lokale “Schoenenreus” huisvest? Zie het al voor me: een knullig verregend briefje naast de eens zo vertrouwde voordeur van het politiebureau: “We zijn verhuisd”.
Waakzaam blijven we wel want dat zit in ons (dienders)bloed maar dienstbaar?

Schrijver: Remco Reinds
Inzender: Jessica Poel, 11 april 2012


Geplaatst in de categorie: werk

3.3 met 15 stemmen 265



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
11 april 2012
Email:
moi636yahoo.com
Natuurlijk merkt de burger niets van die acties; de politie doet in deze moderne tijd een beroep op ons.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)