Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

O'Hanlon in Buitenveldert

Hij kwam tot ons in ‘Hier is Adriaan van Dis’. Legendarisch was zijn verhaal over piemelvisjes in de Oranoco. Minuscuul candirúvisje (2.6 cm bij 3.5 mm) dat de penisbuis binnenzwemt van onderwaterplassers. Met maar één wens: bloedzuigende nesteling in urinebuis. Waarna slechts één remedie rest: afhakken. Parasiet die prooi van binnenuit opeet. Niet opereerbaar volgens Redmond O’Hanlon. Wij zagen Adriaan van Dis rood aangelopen en weten sindsdien dat wij onderwater condooms moeten dragen. Want bij 'n enkel drupje reeds trekt de candirù in de edele delen.

Opgerakeld in de Bibliotheek Buitenveldert. Waar maandelijks elke eerste donderdag boeiende sprekers aantreden*. Nu Redmond O’Hanlon(1947) met Alexander Reeuwijk over Evolutie. Redmond O’Hanlon beroemd door zijn reisboeken(Borneo, Tussen Amazone en Orinoco, Congo, Storm) en Darwinpublicaties. Reisde met VPRO op de Beagle. Wij weten nu: mislukt, geen televisie. Wel inspiratie voor O’Hanlon’s Helden. Dat vervolgd wordt. Nu huist hij semipermanent in Amsterdam, Artis Bibliotheek. Schrijven doet hij niet meer. Zijn schrijverschap was zegt hij tegennatuurlijk aangevangen: ‘Je kunt miljoenen jaren evolutie niet negeren’! (Intermediair 26/06/2012 **)
Alexander Reeuwijk schreef ‘Darwin, Wallace en de anderen.’ ***

O’Hanlon presenteert in zakdoek verpakte spulletjes op tafel. Oude tovenaar. Met zijn vlassige grijze bakkebaarden ongelooflijk dunne sprookjeskin springerige ogen krakende stem en gedrevenheid kan hij zo op bij Harry Potter of In de Ban de Ring.
Een boeiende tweespraak volgt. Ik doe een greep.

Darwin(1809-1882) was geniaal maar stond niet alleen. Neem Robert Chambers - The Vestiges(1841), een evolutionaire visie vanuit geologie. Dat boek wekte enorme commotie – Engeland was hyperconservatief. Het tijdverschil tussen Beagle-reis(1831- 1836) en ‘De oorsprong der Soorten d.m.v. Natuurlijke Selectie ‘(1859) kun je daar niet los van zien.

Darwin was bang en had misschien zijn vondsten liever ongepubliceerd gelaten. Hij zwakte zijn ideeën naar de 6e editie steeds meer af. Zijn religieuze echtgenote Emma Wedgewood(1808-1896) vertrouwde hem niet. Daar hield hij rekening mee.
Darwin’s ontdekkingsproces vond trouwens vooral aan wal plaats. Experts duidden vaak in samenspel zijn vondsten op betekenisvolle verschillen.

O'Hanlon toont ‘hagfish’, slijmprik, in potje.
Kaakloos, enig schedeldier dat met mond én huid eet. Gelijk ook sterren en wormen. Hun mond dient dan vooral om zich liefst in karkassen binnen te vreten. Hun huid verteert daarna het merendeel voedsel. Van rottende resten op zeebodems.

Het bizondere in evolutionair perspectief is dat deze soort in 560 miljoen jaar nauwelijks is veranderd! Dat betekent dat wij van dezelfde oersoort af kunnen stammen! Wij van slijmprikachtige wezens die eten via de huid. Du moment dat wij naar zoet water transfereerden moest de huid omgevormd tot barricade ondoorlaatbaar voor zouten. Specialisatie dus.

Slijmprikken zien eruit als ontstellend slijmerige palingen. Uitgesproken smerig is hoe ze het slijm van de prikken scheiden. Door met de blote hand stevig in een brei modderslijm rond te draaien en zo de slijmballen te verwijderen.

Tot slot nog aandacht voor evolutie door seksuele partnerkeuze. In Leeds was het percentage mensenkinderen met DNA van de vaders even hoog als dat bij de plaatselijke spreeuwen. Ook hier zette Darwin theoretisch de eerste schreden. Er kwam zoveel voorbij. Uiterst boeiende fantasieprikkeling met aanzet tot verder lezen.

Tot slot ik bevond de Candirù toch operabel. Uit Braziliaanse bron. Maar met inbreng van genipap appel (Genipa American) en Xagua vlinder. De andere manier blijft volgens specialisten goedkoper en zekerder.





* Zie agenda www.OBA.nl
* * http://www.intermediair.nl/artikel/beroepskeuze/357296/televisiemaker-ohanlon-met-collegas-ben-je-als-een-groep-jagers.html
*** Boeiend geschreven. Opmerkelijk daarin o.a.: Captain FitzRoy wilde Darwin eerst niet meenemen omdat diens gelaatstrekken volgens de Lombroso-achtige leer van Lavater niet deugden…..

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Bb2EOP3ohnE


Zie ook: http://fotoalbum.senioren...oszuijderwijk/evolutie/galerij

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 7 juli 2012


Geplaatst in de categorie: biologie

3.6 met 10 stemmen 230



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)