Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bert-Jan Hoop in de duisternis

Heel Amsterdam treurt thans om één harer godenzonen. Uit één van door haar gepresenteerde vakken van de toekomst. Wat wilt u: sociale psychologie! Geboren niet ver van Rembrandt van Rijn, Oegstgeest. Amsterdam haalt vaak het hoogste uit provincialen van Vondel tot Den Uyl boven! In 1991 studeerde hij af, briljant: cum laude!
Diederik Stapel.
Wetenschapper pur sang. Een naam die stond van Chicago tot diep in Michigan en hij werd spoedig hoogleraar te Groningen en Tilburg. Ooit zou hij wederkeren naar zijn moeder-universiteit, de UvA.

Het liep anders, Diederik fraudeerde langdurig en achteraf niet te missen. Zegt Levelt van de Commissie-Levelt. Diederik lichtte ons allemaal op, omdat zijn collega's suften. Het is bekend: wetenschap gedijt dankzij collegiale controles. Het is onmogelijk voor leken methoden en resultaten te checken. Wij van buiten helpen mee de voorwaarden te organiseren voor die controles. Controleren is vakwerk. Vandaag schreef collega-psycholoog J.Tan in de Volkskrant dat het enige waar Stapel nog respect aan kan ontlenen is antwoorden wat hem heeft bezield.

Levelt zegt dat één van de verklaringen van de Stapelfraude is het a-theoretische karakter van veel van zijn onderzoek. Hij kon resultaten makkelijk vervalsen omdat zijn hypotheses en vraagstellingen ad hoc waren. Niet verbonden aan een theoretisch kader dat in ontwikkeling telkenmale op diverse wijzen en perspectieven opnieuw getoetst wordt.
Daar heb ik mijn twijfels bij. Er is geen eensluidend theoretisch kader in deze 'discipline' waaraan alle vakgenoten sleutelen. Zoals in de natuurkunde. Er zijn geheel verschillende theorieën waarmee dezelfde verschijnselen benaderd worden en deels verklaard. Deels en elkaar uitsluitend en dus is er mijns inziens geen sprake van één 'sociaal-psychologisch verklaren.' Men werkt langs elkaar heen.

Ons verwachtingsbeeld is door natuurwetenschappen gevormd. Daar kan deze wetenschap niet aan voldoen, ook niet indien gepraktiseerd door fysici. Uiteraard verdienen sociaal-psychologen die gewetensvol bezig zijn alle steun. Daarom prettig te lezen dat sociaal psycholoog Doosje gisteren zijn ambt aanvaardde. Een aimabel mens. Op 1 juni 2012 officieel benoemd tot bijzonder hoogleraar Radicalisering Studies.

Op de FORUM Frank Buijs leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Nota bene vernoemd naar Frank (Jaap) Buijs, radicaal van het eerste uur. Marxist. Ik volgde met hem herfst 1966 werkcollege bij wijlen Dr. Leo Biegel, lector Nieuwste Geschiedenis v/h Midden-Oosten, over Arabische Cultuur- en Wetenschapsgeschiedenis. Overdonderend spraakmakend die Frank Jaap toen, achttien nog pas.

Die Oratie wilde ik niet missen. Ook omdat ik Bert-Jan ken als clubgenoot bij tafeltennisclub Tempo-Team. Hij kwam gematigd binnen, ik dacht aardige vent, jammer: hij krijgt klappen. Het werd me evenwel snel klip en klaar dat de knakker links was, 100% zeg maar ultiem links! Manuele spiegeling zeg ik altijd blijft verneukeratief! Maar Doosje speelt ook nog geraffineerd. Hij spint en lacht er besmuikt triomfalistisch bij! Kortom Doosje de ping-pong-radikalinsky!

Bert-Jan stak zijn oratie af in de Aula, de majestueuze Lutherse Kerk op het Spui. Hij wil zijn onderzoek vooral richten op het verband tussen vertrouwen en radicalisering, 'de invloed van (een gebrek aan) vertrouwen in jezelf, de sociale omgeving en de maatschappij op het radicaliseringsproces'. Hij benadrukte zijn oogmerk daarbij samen te werken met collegae, met andere disciplines en met beleidsvormers. Ook zoeken naar verantwoorde interventies beschouwt hij als doelstelling.

Kortom qua instelling nu geeft hij anders dan Stapel bewust ruimte aan checks and balances. Positief gestemd is afwachten het parool, terwijl ik mijn batje slijp.


Zie ook: http://www.forum.nl/Home/.../EventListId/1/EventItemId/514

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 1 december 2012


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.8 met 9 stemmen 234



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)