Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vragen aan Darwin

Rond 1850 ontwikkelde Charles Darwin zijn evolutieleer. Dankzij miljoenen jaren tijd en natuurlijke selectie konden soorten zichzelf aanpassen en herscheppen. Het was de doodsteek voor de religieuze scheppingsleer. Helemaal toen Darwin ook nog eens aantoonde dat de mens een gewone diersoort was. God was als Schepper werkeloos gemaakt.

Als theoloog met meer interesse voor De Natuur dan voor De Bijbel monsterde Darwin aan bij kapitein FitzRoy die een natuuronderzoeker zocht. Vijf jaar lang voer hij in de Beagle rond de wereld. Waar hij voet aan land zette onderzocht hij planten en dieren, mat hij bergen en riffen op, groef hij naar fossielen en gesteenten. Hongerig naar meer kennis over biologie, geologie en prehistorie. Gedreven om het raadsel van het ontstaan van soorten op te lossen. Na terugkomst in Engeland vestigde hij zich in het landelijke Kent. Hier werkte hij, naast zijn bestaan als echtgenoot en vader van acht kinderen, in alle rust zijn theorieën uit.

Verwonderlijk is dat de man die godsleer studeerde God weg theoretiseerde. Darwin vond de wreedheid in de natuur haaks staan op het idee van een liefhebbende God. Dat zijn dochtertje Ann na een lang en pijnlijk ziekbed op haar tiende jaar overleed vermoordde in hem al het geloof in een christelijke God.

De evolutieleer is de Seculiere Bijbel, Darwin de Nieuwe God waarin de biologen geloven. Alle soorten, inclusief de mens, komen voort uit één oervorm van leven. En toch blijf ik zitten met wat vraagjes aan de Nieuwe God. Past het logischerwijs in uw leer, mister Darwin, dat een perfect aan zijn omgeving aangepast onderkruipsel zich ontwikkelt tot een rups die verandert in een opzichtige vlinder? En als de survival of the fittest dan zo’n belangrijk selectiemechanisme is, waarom zou dan de oermens eerst zijn beharing verliezen om zich vervolgens in berenvellen te gaan kleden? En hoe verklaart u langs evolutionaire weg het allereerste ontstaan van oerleven uit levenloze materie?

Behalve vragen aan Darwin zijn er ook vragen na Darwin. De tijd verstrijkt. De wetenschap evolueert.

Hoe zou Darwin als hij nu geleefd had aankijken tegen zijn eigen evolutietheorie? Zou hij zijn On the Origin of Species en The Descent of Man op dezelfde wijze hebben geschreven? Zou hij met de hedendaagse kennis van DNA en kwantummechanica tot dezelfde conclusies zijn gekomen?


Zie ook: http://www.georgeknottnerus.nl

Schrijver: George Knottnerus, 7 december 2012


Geplaatst in de categorie: biologie

4.5 met 32 stemmen 1.579



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
7 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Beste George, Darwin is inderdaad de God waarin de biologen lange tijd hebben geloofd. Sterker nog: de evolutieleer is meteen ook één van de belangrijkste pijlers van het atheïsme. Niet door goddelijk ingrijpen - eenmalig of permanent, via de 'voortdurende schepping' - maar door het evolutieproces zou de wereld in al zijn vormen en schakeringen zijn ontstaan.

De evolutie zou volgens Darwin zijn verlopen via allerlei tussenvormen. Tussen twee soorten in zou de natuur alvast een aanloopje hebben genomen door een beter aangepast exemplaar te ontwikkelen, dat al snel weer uitsterft totdat de nieuwe soort zijn definitieve vorm heeft gevonden.
Pijnlijk voor de gelovigen in deze theorie is, dat er nooit en te nimmer een dergelijke tussenvorm is gevonden. Dat is niet de stelling van een gelovige, die deze theorie onderuit wil schoffelen, maar de bevinding van veel biologen en andere wetenschappers.

Zo toont de geoloog prof. Salomon Kroonenberg in zijn boek "De menselijke maat - de aarde over tienduizend jaar" glashelder aan dat het hele idee van evolutie via tussenvormen een mythe, een idée fixe is. Lange tijd mocht je dat in de wetenschappelijke wereld niet zeggen, op straffe van spot en uitsluiting, maar gaandeweg heeft men dat hele idee verlaten omdat het gewoon niet strookt met de feiten.

Van geloofsijver kan Kroonenberg niet worden beticht: zoals hij zelf schrijft, is hij een atheïst. Maar hij is wel een uitmuntend wetenschapper, en daar gaat het toch om bij het wetenschappelijk onderzoek.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)