Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Polariseren of inspireren?

Reactie door redactie verwijderd. De scheldkanonnade op mijn stuk is foetsie. Jammer, want ik had de reageerder willen vragen waarom hij mij haat terwijl hij me helemaal niet kent. Internet wordt graag gebruikt als een etalage van het eigen ik. Ik vind zus of zo en daarmee basta. De individualiteit zinkt weg in het moeras van de miljoenenmassa maar op blogs en fora kan zij gereanimeerd worden. Prima toch? Ja en nee.

Ja, omdat het iedereen een laagdrempelige weg biedt tot de openbaarheid. Op tv en in de film, in magazines en kranten zie je steeds dezelfde namen die de toon zetten. Hoe dat kan is een black box, maar als je eenmaal tot Jan Mulder of Carice van Houten bent gekroond ben je niet meer uit de media weg te slaan. Op internet is iedereen gelijk. Jan Modaal maakt een statement.

Nee, omdat het internet volloopt. Er zijn zoveel podia en sites, zoveel meningen, zoveel schrijvers, reageerders en bloggers, dat je alleen nog maar kunt opvallen door kwetsende uitspraken. Radicaliseren, generaliseren en polariseren zijn de enige kans om gehoord, gezien, gelezen te worden. Als je zo es wat rond snuffelt op het wereldwijde web gebeurt dat dan ook.

De betrokkenheid van mensen bij de gebeurtenissen om hen heen is groot. De drive om een standpunt te uiten is enorm. De oorspronkelijkheid en uniciteit van individuen is oneindig.

Er valt dus meer uit internet te halen.

Politiek en bedrijfsleven falen waar het gaat om het vinden van duurzame oplossingen voor hardnekkige problemen. Daarvoor moeten we bij het volk wezen. Maar het volk zit elkaar liever in de haren. De een vindt alle Polen profiteurs want ze pikken de banen in. De ander is laaiend op alle babyboomers omdat ze het te goed hebben. Een derde is zo principieel tegen zinloos geweld dat hij elk rotjochie persoonlijk de hel intrapt.

We zouden ook de handen ineen kunnen slaan. Samen vechten tegen wangedrag: werkgevers die vaste krachten inruilen voor freelancers, bedrijven die klanten misleiden, bestuurders die onderling pluche baantjes verdelen, bureaucraten die burgers gek maken met onzinnige systemen, inbrekers die weerloze bejaarden beroven.
En ja, daar helpt ietsje meer saamhorigheid op internet bij. Want met schelden en tieren komen we niet verder.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 25 januari 2013


Geplaatst in de categorie: internet

4.5 met 80 stemmen 1.315



Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Machiel Zanten
Datum:
25 januari 2013
Directe taal is vandaag de dag nodig juist om de vage PR-praatjes van politici, corporaties, brussel, banken (de hoogdrempeligheid) die alles rechtlullen wat krom is, voor iedereen te vereenvoudigen.

En voor wat betreft samenwerking is de samenleving gewoon te verdeeld. Dit komt mijns inziens door zogenaamd "hoogeschoolde" individuen. Die enkel hebben geleerd wat de staat wilde dat zij leerden, opdat zij dit tot in den treuren kunnen blijven door-propageren aan lager-geschoold volk. Omdat zij denken moreel en feitelijk alles beter te weten.

Voorbeeld: diëtisten die denken dat suiker uit fruit in het lichaam net zo werkt als tafelsuiker. Of economen die geld uit het niets net zo veel waard vinden als 'geld' met echte onderpand en waarde.

Deze hautaine mannen/vrouwen zijn te gehersenspoeld door de mooie staats-praatjes van NL-corp. Zij hebben te veel moeite gedaan op school (4-10 jaar lang) om alle staats-leugens eigen te maken. Waardoor zij zich dus niet makkelijk meer laten omlullen door de realiteit.

En dit botst.

Verder noem je de klootzak gewoon bij zijn naam.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
25 januari 2013
Uiteraard snijdt George een actueel thema aan. Maar tegelijkertijd ook een onoplosbaar oerprobleem. Namelijk, dat de mens tamelijk feilbaar is. Op dat punt voel ik mee met Mobar. Misschien is het daarom te gemakkelijk om internet vaak als 'afvoerputje' van de samenleving te typeren. Dat doet George overigens niet.

Laagdrempeligheid biedt inderdaad ruimte voor soms redeloos getier en geraas. Overigens kan dat ook in meer deftige taal. Maar dat gebeurde vroeger ook. Alleen de post hield al te spontane opwellingen tegen. Je moest schrijven, enveloppe dichtplakken, postzegel erop, en naar de brievenbus.

Ik weet dus niet zeker of mensen vroeger zoveel 'beschaafder' waren. Misschien moeten wij leven met onvolmaaktheden. De laatste alinea in de bijdrage van George kan niemand tegen de borst stuiten. Wie wil er nu geen rechtvaardigheid?
Naam:
Irmlinda de Vries
Datum:
25 januari 2013
Email:
irmart140xs4all.nl
Hier zouden velen aan bovenstaande dagcolumn een voorbeeld kunnen nemen... Het aanbrengen van integriteit bij het plaatsen van reacties en elkaar bejegenen met respect, bijv.
Heel goed George! Scherpe analyse ook.
Naam:
mobar
Datum:
25 januari 2013
Een heel edelmoedig streven, maar zolang er een heleboel onrechtvaardigheid in de wereld is gaat dat waarschijnlijk niet makkelijk worden.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
25 januari 2013
Email:
moi636yahoo.com
De laatste zin van de een na laatste alinea; hoe raak! Intrigerende column.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
25 januari 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Ik ben het van harte met je eens, George, en heb hier eigenlijk niets meer aan toe te voegen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)