Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Der Max

Max Weber, door mij wel ‘Der Max’ genoemd, is niet alleen een scherp analist geweest, maar ook nog een bescheiden analist.

In het begin van zijn boek over de protestantse ethiek schrijft hij ‘Aus alledem folgt der vollkommen provisorische Charakter dieser Aufsätze, insbesondere der auf Asien sich beziehende Teile’.
In de inleiding! Zoiets komt men maar zelden tegen in de Amerikaanse literatuur. Daar schrijft men over alle antwoorden op alle vragen. Het ene uiteindelijke antwoord na het andere verschijnt er in druk. Recepturen voor hoe u succes kunt krijgen, rijgen zich aaneen, en u bent wel gek als u het volgende ‘ware’ boek niet koopt.

Niet zo Max Weber. Die schrijft in zijn wereldbeeldveranderende boek dat hij niet zeker is of alles wel klopt. Wat hij schrijft is volkomen provisorisch. Een poging. Aan deskundigen vraagt hij om een oordeel te geven: ‘Nur den Fachmännern steht ein engültiges Urteil zu’. Ja, zelfs u, als lezer mag niet oordelen. Ook u moet het overlaten aan deskundigen. Dat in tegenstelling tot veel Amerikaanse literatuur, een groot deel van de vakmannen smulden van het boek van Max Weber, is de kracht van het werk van Max Weber. Hij kon het zich veroorloven bescheiden te blijven.

U kent wellicht nog het lied. ‘Het is moeilijk bescheiden te blijven, als je zo goed bent als ik’. Max Weber laat zien dat het heel eenvoudig is bescheiden te blijven als je zo goed bent als hij. De vakmannen zien de kwaliteit wel. Zij, niet jezelf, maken wel reclame voor je werk. Het is moeilijk bescheiden te blijven, als je zo'n verkoper bent als de ik uit het liedje.

Daardoor wordt Max Weber tot op de dag van vandaag nog gelezen, terwijl veel van de Amerikaanse fast science en goeroepulp morgen, of nee, vanmiddag al bij het grof vuil ligt. Of de oud papierhandel.

De Slegte gepasseerd.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 juli 2013


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.6 met 5 stemmen 303



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joost Maghet
Datum:
25 juli 2013
Email:
joost.maghetxs4all.nl
@jos: Een terechte nuance. Waar Jan ergens gelijk heeft over de arrogantie der Amerikanen hebben de sociologen onder hen toch zeer relevante bijdragen geleverd.
Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
28 mei 2013
Weber, zeker een kanjer maar is die vergelijking met hedendaagse sociale wetenschappers, ook beperkt tot Amerikaanse, wel eerlijk?
Bedoel je daarmee Talcott Parsons, Robert Dahl, C. Wright Mills, Robert K. Merton, Amitai Etzioni, Ted Gurr, Ervng Goffman, Robert Putnam? Een gemengd gezelschap maar allemaal uitgezonderd Parsons bescheidener dan Weber en andere 'klassieke vaders' als Compte Spencer Mannheim Marx Durkheim in opzet en aanspraken.
Wat je nu zegt doet licht populistisch aan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)