Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Als een beer een hond is, kan een koning het volk zijn

Er is enige ophef ontstaan tussen twee hoogstaande politici van mijn partij. En dat is jammer, want we hebben niet zoveel hoogstaande politici en bovendien: het gaat nergens om.
Eerste Kamerlid Ruud Koole is één van de politici die niet de gelofte aan de nieuwe koning wil afleggen, omdat hij vindt dat hij geloftes aan het Nederlandse volk moet afleggen. Hij zit er om het Nederlandse volk te vertegenwoordigen en niet om de koning te dienen. Het is dus een zeer principiële keuze.

Nu denk ik niet dat collega Eerste Kamerlid Klaas de Vries vindt dat Ruud wel de koning moet dienen, maar hij heeft wel publiekelijk gezegd dat Ruud de wet moet uitvoeren. In de wet staat dat Kamerleden trouw aan de koning moeten beloven bij aantreden van een nieuwe koning en het geeft geen pas dat mensen die verantwoordelijk zijn voor het maken van wetten, zich niet aan de wet houden. Verder wilde Klaas er niets over zeggen.

Ik ben het met beiden eens, maar ik heb ook een waterdichte oplossing die met enige lenigheid van geest voldoet aan wat beide heren belangrijk vinden.
In een verordening van Groningen stond ooit dat je een hond in de Folkingestraat (en andere winkelstraten) moest aanlijnen. Toen iemand een keer met een loslopende beer door de Folkingestraat liep, werd hij zwaar beboet voor het onaangelijnd meenemen van een hond. De gestrafte ging in beroep, want hij kon zich niet voorstellen dat zijn beer een hond was, maar hij kreeg bij de rechter ongelijk. De rechter vond dat met hond een gevaarlijk dier bedoeld werd en een beer, daar zijn veel mensen het over eens, is zeker een gevaarlijk dier.

Zo staat in onze wetten ook overal koning – en niet koningin of koning. Als je de wet letterlijk neemt, had Ruud Koole nooit trouw aan koningin Beatrix kunnen beloven en moeten wachten tot de Oranjes eindelijk zo ver waren dat Beatrix zou worden opgevolgd door een man.
Nee: iedereen was het er over eens dat met koning heel goed mevrouw Beatrix bedoeld kon worden.

Hier ligt de oplossing voor ons probleem. Als een beer een hond kan zijn, kan een koning behalve koningin ook wel een volk zijn. Als Ruud Koole trouw aan de Nederlandse koning belooft, bedoelt hij dus dat hij trouw belooft aan het Nederlandse volk. Dat hoeft hij geen twee keer te doen. We krijgen toch geen nieuw volk bij elke troonswisseling! Het moet niet gekker worden! Ruud voert de wet heel precies uit door elke keer dat hij in functie als Kamerlid treedt, trouw aan de koning (het volk) te beloven en zou dat alleen tijdens zijn zittingsperiode moeten doen als het Nederlandse volk zou aftreden en zich zou laten opvolgen door, bijvoorbeeld, de Belgen. En die hebben daar weer een wet tegen, vrees ik.

Laat ik me daarom bij Klaas de Vries aansluiten en er niets meer over zeggen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 april 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.0 met 3 stemmen 189



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)