Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Doe maar groot in Mafra

Één wereldwonder waar men nooit over uitverbaasd raakt is Mafra, wordt verteld. Paleis klooster basiliek inéén twintig kilometer van Lissabon. Gebouwd 1717-1735 door 45.000 Portugezen die er als slaven naartoe gesleept werden. Er werd toe besloten in een impuls van hemelse dankbaarheid door Koning João V(1689-1750). Toen al omstreden ondanks de koloniale schatten. De Franse gezant meldde zijn Koning dat Mafra het Escorial moest overschaduwen maar dat het de draagkracht van geheel Iberia tot in lengte van dagen te boven zou gaan.

Om een indruk te geven: 4500 deuren op 40.000 meter oppervlakte(!). Voorgevel 220 meter. Voor de funderingen werd 400 kilogram buskruit gebruikt om rotsen op te blazen. Met ziekenhuizen voor onwelle gevallen. Desalniettemin overleden 1400 arbeiders. Je staat op het plein ervoor en denkt Oh Lieve Heer: heb ik soms een wereldgodsdienst gemist? Ik althans.

Ook nu nog noemen velen dit idioot.

Het goud stroomde echter in ongekende hoeveelheden naar de Kroon omstreeks 1700. En al stond Mafra in geen verhouding tot kosten en mensenlevens deze royale overmoed levert Portugal nu internationaal erfgoed.

Grote groepen scholieren worden continu rondgeleid. Speciaal zo werd ons verzekerd omdat zij allen Nobelprijswinnaar Saramago´s (1922-2010) ´Memoriaal van het Klooster´(1982) lezen voor hun lijst. Die inmiddels klassieke roman behandelt de Mafra-bouwgeschiedenis zowel qua sociale aanslag als grootheidswaan.

Wij bezochten Mafra om de beroemde bibliotheek. Met 40.000 banden op zaal 88 meter lang en 9,5 breed 13 hoog. Marmer kleurig getegeld. Gestuct gewelf, bewustzijnsverruimende lichtinval uit vijftig vensters. Een droombelevenis dit aangezicht! Je mag bij entree binnenkijken. Boeken raadplegen kan wel degelijk. Dan mag je echt bij de boeken. Men moet dan tevoren van thuis uit boeken ter inzage aangeven. Om onder geleide binnen te raadplegen!

Waarbij gezegd dient dat alles bij elkaar nog indrukwekkender is. Na uren dwalen door gevarieerd ingerichte zalen was ik daas van alle indrukken. Deze omvang is voor ons onvoorstelbaar. Je moet ervoor binnen geweest zijn. Het Portugese Hof heeft zich er nooit vast gehuisvest. Te kil en te somber. Toch kun je het bed bekijken waarin de laatste koning sliep in zijn laatste monarchale nacht. Bij zijn portret: jong nog maar te melkachtig doorvoed, en niet echt slim.

Heel bijzonder daarnaast bij voorbeeld de verpleeginrichting. Een deur die gelukkig nog precies op tijd voor ons geopend werd. Je kijkt je ogen uit in de aparte vertrekjes met gordijnen in een grote kapel. Twee rijtjes richting altaar met daarachter wachtend het kerkhof. Want aderlaten was vaak niet genoeg.

Waren dit gouden tijden voor Portugal? Ik denk dat vergelijking met onze Gouden Eeuw gepast is. Waarbij óns gouden surplus niet geïnvesteerd is in prestigieuze onafzienbare kerk- en paleisprojecten. In Amsterdam hadden we geen monarch waar zoveel tegelijk naar toevloeide. Maurits deugde niet maar Wij hadden hem financieel klem. De economie, de geldhuishouding was in handen van kooplui, reders, bankiers zeg ondernemers waar de poen rijkelijk maar gespreid terecht kwam. Waardoor ook gespreide investering voor familiale statusprojecten gefaciliteerd werd. In grachten en aanhangige panden. Verschil was ook dat het merendeel met (ondernemers)ARBEID en andere schaarsten te maken had.

Geld kwam bij ons daarmee niet uit de hemel vallen zoals de onvoorstelbare goudmassa's in Portugal en Spanje. Bij lieden die gewend waren er iets voor te moeten doen of tegen betaling te laten doen. Prijsbewustzijn.

De Portugese bestedingen toen lijken allicht meer op die van Arabische sjeiks en Russische oliemiljardairs nu. De inspanningen om het te krijgen staan in geen verhouding tot hoeveelheid. Waardoor men van gekte vaak niet weet wat ermee te doen. Voetbalclubs, recordtorens, kunstmatige eilanden.


Zie ook: http://www.portugal-magaz...rp-met-overheersend-eerbetoon/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 13 april 2013


Geplaatst in de categorie: geld

4.2 met 4 stemmen 238



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)