Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jouw democratie is de mijne nie

Wat is democratie? Zullen ze zich afvragen in Egypte.
Het begon allemaal zo mooi; dictator weggestuurd, vrije verkiezingen en een door de, hetzij krappe meerderheid van het volk gekozen leider X. Feestmutsen op, kamelen uit de stal en in polonaise naar de piramides. Want democratie is een feest!

Maar leider X beviel niet. Een groot deel van het volk werd boos. Leider X moest weg. Maar in een democratie kun je niet zomaar de spelregels veranderen als je het spel aan het verliezen bent. Wel in Egypte. Ergo: In Egypte is geen democratie. Het leger bleek de echte leider. Feestmutsen af. O nee, toch maar op want feest wordt het toch.

Als wij in Nederland democratisch zouden kiezen voor leider Y en leider Y wil alle mannen met een bril laten steriliseren (zelf heb ik lenzen) dan is dat voor mannen met een bril niet leuk. Maar ja; dat is democratie, de meeste stemmen gelden en je kunt niet zomaar de spelregels veranderen als je het spel aan het verliezen bent. Dat weten wij en dus zorgen wij er democratisch voor dat wij niet dat soort leiders krijgen. Hopen wij. Democratie als zelfcorrigerend machtsmiddel van het gewone volk.

Maar wat is nou democratie? In 2002 was ik in Syrië en daar sprak ik een Palestijns kunstenaar en die zei: Hoe groot is de kans dat in een echte democratie, de zoon van een president zelf ook president wordt?
Die kans is in principe toch nihil?
Hij had gelijk; Bush junior was aan de macht en dat was echt geen gevolg van zuivere democratie.
Maar als we zelf al een vals beeld hebben van hoe democratie werkt, hoe zit dat dan bij de Egyptenaren? De Turken? Afghanen? Syriërs?

Er schijnt nu iets te zijn dat luistert naar de naam Deep Democracy. Ik weet er het fijne niet van maar het schijnt bij de Vrijmetselarij vandaan te komen. Of bij Tibetaanse monniken. Zelfs Israël werkt nu met dat principe en daar is het toch relatief rustig. “Door het toepassen van de stappen van Deep Democracy wordt de wijsheid van het minderheidsstandpunt meegenomen in het meerderheidsbesluit.” Egypte heeft interesse.
Het klinkt mij als een lange lange polonaise met oneindig veel kamelen.

Schrijver: Marcel Harmsen, 5 juli 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 8 stemmen 509



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)