Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Godfried Bomans mist de aansluiting

Luttele stappen is het van Oudemanhuispoort naar de Walletjes. Met plaatsen voor naast lichtzinnig vanouds ook meer regulier vertier. Niet vreemd dus dat een drietal redelijk deftige heren van de senaatskamer aan “de Poort” die richting opgaan. Een toevallig aanzittende door de wol geverfde advocaat tipte ze met een leuk adresje. Ze zaten wat verwaten elkaar aan te kijken wachtend op een kwinkslag. Na de erepromotie van Kloos en Van Deyssel (alias Lodewijk Alberdingk Thijm) 27/05/1935. Thijm stelt voor ‘Thans, vrienden, gaan wij ons vertreden.’ P.C.Boutens en Tjebbo Franken vergezellen hem.

In de betreffende lokaliteit ontwikkelt zich een verheven dispuut over de invloed van Plato op het christelijk denken. Heftig mag je wel zeggen. Tot drie geheel ontklede dames binnenkomen. Één neemt ongedwongen plaats op Thijm’s knie, duidelijk leidende spraakmaker. Onderwijl fruitig lachend zijn zojuist verworven doctorsbaret afnemend. Eensklaps wordt duidelijk welke bestemming dit pand heeft. Bordeel. Maar Thijm laat zich niet van de wijs brengen en zegt ‘Dank u, juffrouw, drie broodjes met ham’.

Sterk verhaal?
Godfried Bomans is verteller en enige bron. Inderdaad zijn er die twijfels hebben over het waarheidsgehalte. Bomans zette met anekdotes de werkelijkheid naar zijn hand. De onverstoorbaarheid van Lodewijk van Deyssel dit geval.

Opvallend aanwezig: Tjebbo Franken (1883-1966), huisarts, Bomansvriend, , Bomans buurman enige tijd. lid van Teisterbant ook - Haarlems kunstenaarssociëteit. Godfried Bomans omschreef hem ooit als volgt: "Tjebbo Franken 'leefde' zijn romans en gedichten. Wie hem, altijd zonder jas en met de onafscheidelijke fluwelen hoed op zijn lange witte haren, door Haarlem heeft zien lopen, begrijpt wat ik bedoel. Hij kon de poëzie niet objectiveren omdat hijzelf poëtisch was. Tjebbo vertegenwoordigde in zijn persoon de eigenaardige romantiek, die hij had willen schrijven, hij was het sonnet, dat op papier maar niet lukken mocht."

Voorwaar niet mis om zo in de boeken te komen. Toch zat Bomans mis en het is nauwelijks voorstelbaar dat hij van niks wist!
Tjebbo Franken dichtte al vanaf rond 1900 hoogst bekwaam in studentenblad Propria Cures. De NRC besteedde er aandacht 11/-2/2013 aan. Op Weblog http://rond1900.nl/?p=18560 haalt Sander Brink uit Studentenhaver - Uit het Amsterdamsche Studentenleven (Amsterdam, Scheltens & Giltay, 1909) het volgende gedicht van Franken op:

”t-Mode-Dekadentje’

Hij vindt zichzelven zo intressant
En speelt met zijn eigen ikje;
Bij meisjes doet-ie speciaal pedant,
Offreert ze ’n Casparflickje.

Hij zet z’n mondje zoo zoentje-lief,
z’n kleertjes zijn onberisp’lijk;
‘en krachtpee acht’ie een ongerief
En snert met worst vindt-ie misp’lijk.

Hij doet zoo deftig en buitengewoon,
Zoo anders dan ieder ander,
En stelt z’n intellekt ten toon
En waant zich ’n Bollander.

En als-ie ’s middags lekker luncht
Temidden van de proleten,
Docéért-ie daar de ki-ka-kunst
Èn hoe je nèt moet eten.

Dan zegt-ie droevig: ‘k ben decadent,
‘k Ben pervers, o, ‘k ben zoo vréémd’
En-ie is ’n doodgewone vent,
Die niet naar Verlaine zwéémt.

Plus dat overtuigend verwantschap tussen Franken’s schetsen en de onvergankelijke Nescio wordt getoond. Zo blijkt Nescio’s Japi van 1911 daarmee jaren na Frankens 'Jaapie' te dateren. Beiden uitvreters toch!

De suggestie wordt zelfs gedaan om de echte Japie te gaan zoeken!


Zie ook: http://rond1900.nl/?p=18560

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 6 juli 2013


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.4 met 7 stemmen 565



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
6 juli 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Ik moet hierbij glimlachen!
Mooi geschreven qua stijl en sfeer.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)