Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ontbundeling

Er is één groep die woorden als participatie mijdt als de pest en alles gewoon overal altijd zelf wil doen. Uitgesproken Ruttecategorie zou je denken. Die kotst van bemoeienis en interventies van overheden. Dat zijn de mensen dicht bij de natuur. Nog niet stedelijk beschaafd. In staat naar eigen idee merendeels voor zichzelf te zorgen.

Jagers en agrariërs. Jagers willen onbegrensd jagen in eeuwige jachtvelden. Een al eeuwen uitstervende soort.
Hun utopie hier is na Bernards overlijden minder bespreekbaar dan ooit. De Gemeente Amsterdam zocht voor het geruisloos damherten afschieten zelfs jagers op de Balkan. Die wilden wel maar adviseerden de beesten eerst in Oost-Europa uit te zetten. Voor meer geruisloosheid en eerlijk jachtplezier tegelijk. Jachtsegmenten participeren hier hooguit nog ’s nachts met gedempte loklampen en vuurmonden, illegaal stil buiten.

Boeren en tuinders geloven nog hardop in zichzelf. Al zijn ook zij een krimpende laag. Waar ook ter wereld. Als ze eigen land hebben zijn ze conservatief tot op het bot. Zijn ze zonder ze dromen van de oorspronkelijke rechtvaardigheid die er nooit was. Als rekruten van boerenrevolutie zijn ze zonder bijsturing qua inhoud hyperreactionair.

Logisch of niet maar agrariërs integreren moeizaam in moderne samenlevingen. Ze participeren als op hun eentje en ervaren zich wezenlijk als niet echt belastbaar en subsidiabel. Ze knokken tegen staatsruif – woord dat landbouwers muntten. Ze zijn ook volstrekt niet ingesteld op staatssteun. Wie weet niet van de Europese miljardensteun op Sicilië aan duizenden bosbouwers zonder aanplanting of verzorging van één boom. Logisch zegt de Siciliaan, want er groeit toch nooit niks. Maar intussen hoor je de stedelijke regelaanbidders zeuren.

Actueel nu de Europese Commissie 22 miljoen euro van tuinders terugvordert. Deze week nieuws, door Prinsjesdag weggedrukt. GMO-subsidie (gemeenschappelijke marktordening) gebruikt voor gewone bedrijfsvoering. En niet voor innovatie zoals vereist. Om de gezamenlijke concurrentiekracht te vergroten.

Het topje van de berg zeggen experts. De ruim 1 miljard euro die groentetelers en glastuinbouwers de afgelopen vijftien jaar ontvingen zijn grotendeels onjuist gebruikt. Namelijk hoofdzakelijk voor milieuaanpassingen die al wettelijk vereist waren of standaard. En onderlinge verdeeldheid en prijsconcurrentie stimuleerden in plaats van investeringen om de hoge kwaliteit te continueren.

Niet meteen Siciliaanse toestanden. Onze tuinders zijn merendeels binnen de marges van de regelgeving gebleven. Al erkennen ook brancheorganisaties dat beoogde bundeling is uitgebleven. Om meer planmatig te komen tot bij voorbeeld meer productdifferentiatie, nieuwe verkoopconcepten, flexibilisering door planning in bedrijfsvoering.

Maar vertel mij wat. Tuinders willen zo min mogelijk bundelen. Lijkt teveel op bungelen. Dus al helemaal niet door overheden.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 21 september 2013


Geplaatst in de categorie: economie

4.2 met 4 stemmen 187



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)