Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gelijkheid is goed fout

In Paddepoel, een wijk van Groningen met een naam die ik nooit begrepen heb, staan duizend of meer dezelfde huizen. Ik stond een keer op een dak van één van die huizen. Er was een ruim dakterras. Maar ik zag allemaal dezelfde daken. Straten vol dezelfde daken. Een zee van dezelfde daken.

Ik voelde me meteen ongelukkig. Hoewel het ver eigenlijk best een aardig huis was, was het onmogelijk om het te kopen. Gelijkheid is verschrikkelijk.

Soms loop ik door de straten van Paddepoel. Huis na huis allemaal dezelfde huizen. Ze zijn gebouwd in een tijd dat niemand vies rijk was, maar de enige zwerver te zien was bij de NCRV. De enige dakloze was een humoristische, licht anarchistische figuur uit een ver verleden. Swiebertje. Het waren gelukkige jaren toen de saaie buurt Paddepoel gebouwd werd.

Elke stad, elk dorp kent wel een wijk zoals Paddepoel en de grotere steden kennen meerdere wijken als Paddepoel. Er werden, huis aan huis, gezinswoningen gebouwd en gezinnetjes zoals dat van mijn ouders groeiden er op. Ik was gelukkig in ook zo’n wijk, elders in Nederland en waarschijnlijk waren de mensen in Paddepoel ook gelukkig in hun allemaal dezelfde huizen.

Ieder koos een ander gordijn. Een ander behangetje. Mensen vroegen elkaar op bezoek en het bezoek, vriendelijk, vond dat je er mooi woonde. En het wàs ook mooi. Het is nog steeds mooi. Nu hebben de huizen nieuwe behangetjes, nieuwe gordijnen en er staan andere meubels. Er wonen andere mensen, misschien, of nog een ouder echtpaar. Ze wonen er ook mooi. Ze hebben van hun hetzelfde huis een net iets anders huis gemaakt.

Maar nu zijn er vies rijke mensen. Nu zijn er zwervers in de binnenstad. Er zijn junks. De tuinen die vroeger met kniehoge hekjes van kippengaas waren afgescheiden hebben nu dichte planken afscheidingen. Je kunt niet meer bij de buren langs zonder te bellen.

De mensen zijn er minder gelukkig en dat is niet omdat de huizen zo op elkaar lijken, maar juist omdat de huizen minder op elkaar lijken. Er worden huizen gebouwd voor rijke mensen in Lelystad met een hek rondom en een golfbaan in de achtertuin. En in Paddepoel worden moeilijke gezinnen geplaatst.

Swiebertje is geen verleden tijd meer. Swiebertje wordt niet meer uitgezonden op de NCRV. Swiebertje loopt nu weer werkeloos door de straten en moet maar zien waar hij kan slapen. Wij kijken nu naar Oh Oh Cherso. Niet op de NCRV.

Gelijkheid is zo gek nog niet.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 17 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 4 stemmen 151



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
O.U. Deis
Datum:
17 oktober 2013
Email:
mhdeishotmail.com
Ik heb het even voor je opgezocht, Jan.

De naam Paddepoel betekent ‘hoogte van Padde’ (poel betekent hoogte en Padde is een voornaam) en heeft niets met een pad uit te staan, ondanks het logo van het winkelcentrum in Paddepoel.
Zie: nl.wikipedia.org/wiki/Paddepoel

Goed stukje overigens van je!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)