Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Weledelzeergeleerde herentekst

Soms is een weledelzeergeleerde heer verantwoordelijk voor de meest bijzondere schrifturen. We kennen natuurlijk allemaal Diederik Stapel, maar er zijn ook broodonderzoekers. Zij zetten hun naam onder rapporten waar ze ofwel niet aan hebben meegewerkt, wat natuurlijk niet fraai is, ofwel als ze wel hebben meegewerkt, een dermate uitmuntende proeve van onkunde hebben neergeschreven, dat hun middelbare school klaarblijkelijk door de staatssecretaris Dekker subiet moet worden gesloten wegens het afleveren van leerlingen die de eerste beginselen van de logica ontberen. En dan heb ik het over de middelbare school van deze weledelzeergeleerde heer. Hetzelfde geldt immers gelijk ook voor de universiteit en de promotoren van diezelfde weledelzeergeleerde heer.

Ik ga uit van het eerste. Zo veel vertrouwen heb ik nog wel in onze middelbare scholen. Toch zouden we ons moeten vragen of weledelzeergeleerde heren die hun naam onder prutswerk zetten dat bestaat uit schijnbaar willekeurige tekst met als daverend slotstuk de conclusies die door de opdrachtgever zijn gevraagd, niet even snel uit hun ambt geknikkerd moeten worden als Diederik Stapel is gebeurd.
Deze weledelzeergeleerde heren gebruiken immers hun titel als smakelijke bijverdienste voor het verspreiden van hun titel met als doel politici, die zelden de tijd nemen rapporten echt te lezen, een argument in handen te geven de conclusies van het overduidelijk op drijfzand gebouwde rapport ongewijzigd over te nemen – conclusies, overigens, die in de opdrachtverlening stonden.

Denk nu niet, dat ik alleen aan Geert Wilders en zijn bestelde onderzoek denk. Hij doet alleen maar, wat anderen ook doen. Een rapport waarin Westerwolde als ‘de oude Veenkoloniën’ wordt beschreven en waarin een gemeente economische vooruitgang wordt voorgespiegeld als de snelweg, waar de deelgemeenten al aan liggen, de samengevoegde gemeenten verbindt, is natuurlijk evenmin een knip voor zijn neus waard als het bewijs dat Wilders ziet voor de winstgevendheid van een land dat niet alleen betaalt aan Europa, maar er ook aan verdient (als je alleen de kosten van huis opschrijft en het woongenot vergeet).

Het rapport waar ik mij een beetje boos over maak is het rapport Grenzeloos Gunnen II, waar prof. dr. Korsten zijn naam onder heeft gezet. Hierin staat, onder meer, de volgende tekst:
“Een groot deel van de inwoners blijft aangewezen op werk buiten de nieuwe gemeentegrenzen. Dit betekent ook dat er binnen de nieuwe gemeenten een groot arbeidspotentieel is, wat een gunstige vestigingsfactor vormt voor nieuwe en bestaande bedrijven.”

Ik las het. Las het nog eens. Ik snapte het steeds net niet. Ik vroeg mijn vrouw, wat staat hier? Hier staat dat er mensen wonen, en er dus bedrijven kunnen komen.

En toen snapte ik het. Ik begreep de zin niet, omdat ik dacht dat er een argument stond dat aantoonde dat het voorstel voor herindeling goed zou zijn, en dat argument was onvindbaar. Hier stond ook niet wat mijn vrouw dacht te lezen, maar hier stond tekst die moet voorkomen dat iemand het leest. Tekst die de schijn van logica heeft.

Want ook als de gemeenten niet zijn samengevoegd, wonen er mensen die in het gebied werk zouden kunnen zoeken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 20 februari 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 6 stemmen 213



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
20 februari 2014
Lees "De aantrekkelijke stad " van Gerard Marlet, dan kun je jouw laatste conclusie bijstellen.
Of een stad aantrekkelijk is heeft te maken met het voorzieningenniveau.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)