Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Klagen

Zelf ben ik niet zo'n klager. Ik heb weleens pijntjes en dingetjes, maar meestal merkt mijn vrouw daar niks van. Ook als ik terugkijk naar voorbije tijden, heb ik mijn mindere momenten gehad in werk en privé. Maar ach, zo gaat dat in het leven.

Het lijkt nu toch een beetje mode om je klaagzang in de media bekent te maken. Ik heb natuurlijk geen status als BN'er. Voor mij zou het dus niet werken. Maar steeds vaker lijkt het publiekelijke geklaag op mij over te komen als excuus. Zoals een coach van een voetbalelftal vooraf kan melden dat de tegenstander echt sterker is. Vroeger had het geen zin om te klagen. Het was gewoon niet netjes.

Er zijn veel vijftigplussers in de maatschappij, die het lastig hebben zo direct na de financiële crisis. Bij reorganisaties worden ze de laan uitgestuurd. Dat wordt langzaam weer lastiger, omdat de bedrijven zich niet meer kunnen hullen in de financiële crisis. Dat mochten we deze week nog vernemen van Minister Dijsselbloem. 'De crisis is nu toch echt voorbij' zei hij. Het was de afgelopen jaren een mooi excuus voor bedrijven om een reorganisatie door te voeren.

Pauw en Witteman zijn ook aan het klagen. Ze hebben geen best televisiejaar gehad zeiden ze maandag. Ze zijn al het hele jaar laat thuis en dat vijf dagen in de week.

Ik schrok ervan. Wanneer ik hen op televisie zag, kon ik me niet goed op de inhoud concentreren. Het gehang met de armen op de tafel, de lege blikken naar de gasten.

Vermoeidheid dus.

De publieke omroep schrok er ook van, maar met een andere reden. Een paar dagen geleden werd bekend dat de opnames vervroegd zijn. Daardoor is er geen sprake meer van live televisie, maar zijn de heren wel beter uitgerust. De uitzending word nu ouderwets opgenomen. Dat dit eventjes verzwegen werd om de kijkcijfers niet te laten kelderen, lijkt niemand te deren. Zwijgen is niet hetzelfde als liegen, dus verantwoord.

Ik zie de mannen na een werkdag naar hun auto's lopen. Het miezert een beetje en het waait. De oranje lampen op de parkeerplaats verlichten de twee gebogen lichamen. De kragen van de jassen staan omhoog en de Koppen hangen naar beneden. De ene voet kan nog net voor de andere gezet worden en de tassen worden meegesleept alsof er een bowlingbal in zit.

Ze mogen eindelijk naar huis.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 11 mei 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 426



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
12 mei 2014
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Rutgers, Zoals altijd ben ik diep onder de indruk van je scherpzinnigheid. Het is ook onzin om iedere dag in dit land iets bijzonders te vinden om over te zwammen.
Heinrich Heine wist het al : ' Als de wereld vergaat moet je naar Holland gaan. Daar gebeurt alles vijftig jaar later'.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 mei 2014
Na deze dagcolumn is het echt voorgoed passé met Pauw en Witteman, man, wat heb je ze te grazen genomen met je vlijmscherpe karakteruitbeeldingen! Aan alle populaire shows komt vroeg of laat een einde. Evolutiewet. Jongere verslaggevers nemen de mediamacht over en terecht, want anders blijven we maar in het verleden hangen.
Pauw kan zijn pauwenveren ook niet meer lang showen, wedden? Oude bokken/geiten gaan op stal. Als grijsaard ervaar ik ook die wrede trend. Je hoort er nou al niet meer echt bij, als je de vijftig bent gepasseerd.
Indianen hadden wel respect voor hun oudste krijgers. Ik denk dat de op winst gebaseerde economie doldraait en niet alleen van God los is, maar ook van de mens los is!...
Overal zie ik autistische angsthazen, die zichzelf verschuilen achter laptops en I-phones, die niet meer om zich heen kijken, werkelijk menselijk contact vermijden, prooidieren van twittergekte en facebookdwingelandij zijn, zonder nog een ander mens recht in de ogen durven te kijken, laat staan durven aan te raken. Contactarmoede is juist in de technisch-moderne tijd een groot probleem. Men raakt enkel nog toetsborden aan en fysieke aanraking wordt angstvallig vermeden. De uitwisseling van fysieke en geestelijke energie wordt systematisch verdonkeremaand. Dit staat de geestelijke vooruitgang enorm in de weg.

Maar deze technische tegenwerkingen zijn niet zo sterk, dat ze de positieve zielkrachten kunnen dwarsbomen. De Goddelijke Liefdeskrachten infiltreren ook deze lage communicatiemethoden, waarvan de televisie ook deel uitmaakt. Diep vanuit je eigen ziel leven is de grootste kracht. Dat doen veel ouderen bijna vanzelf. Dat de huidige, jachtige, oppervlakkige maatschappij daar geen oog meer voor heeft, is een schande. Harde werkers voor de waarheid schofferen door ze metaalmoeheid toe te dichten, is niet alleen respectloos, maar bovenal laaghartig afgeven op. De pit mag dan niet meer zo branden als eerder, je hebt nog steeds zoiets als je goed fatsoen en dankbaarheid jegens wat zij daarvoor allemaal vol vuur hebben geleverd!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)