Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bieb

Na de ontspanning die ik vorig weekend had opgedaan tijdens het Pinksterweekend, kreeg ik al gauw weer spanningen vanwege een nieuwsbericht. Ik las het in de krant. Een echte, van papier.

De Tweede Kamer was het voor de eerste keer sinds ik het me kan heugen unaniem eens met elkaar. Het klinkt zelfs een beetje eng als ik het hardop uitspreek. 'De Kamer was het unaniem eens'.

Christenunie Kamerlid Dik-Faber was de aanstichter van deze eenheid, met het indienen van een motie om één bibliotheek-pas te krijgen. De bibliotheken zouden volgens het Kamerlid een starre houding vertonen en zeggen dat een landelijke biebpas onmogelijk is.

Onmogelijk?

Niet volgens Dik-Faber. In de huidige tijd van technologie zou het toch mogelijk moeten zijn om voor uitleencentra in Nederland één pas te hebben.

Eén pas.

Ik moest denken aan mijn eigen handgeschreven pas van mijn 'uitleencentrum'. De mevrouw die er meestal achter de balie zit is in de vijftig. Ze draagt natuurlijk een leesbril, maar kijkt er ontzettend vriendelijk overheen. Een open blik en een volmondig 'Goedendag'. Ze draagt geen naambordje, maar ze moet Ans, Anja of Bep heten. Ze heeft krullend haar en werkt snel. Mijn boeken zijn voor ik het weet verwerkt in het systeem. En voor ik er erg in heb zitten er stempelkaarten met de 'uiterste uitleendatum' in mijn boeken.

Hoe vaak het Kamerlid zelf een boek gaat huren werd niet beschreven. Ook bleef het onduidelijk waarom er één pas moet komen van haar. Ik denk aan het percentage mensen dat een boek gaat lenen in zijn eigen bieb. Of mediatheek. Of informatiecentrum. Of bibliotheek. En dit boek dan wil terugbrengen in een andere plaats.

Ook wanneer u ergens anders in Nederland bent kunt u een boek halen. Dat is leuk natuurlijk en als schrijver moedig ik lezen van boeken natuurlijk aan. Alleen zal mijn eigen bibliotheek in Oegstgeest graag willen weten, dat het boek in Hendrik-Ido-Ambacht is ingeleverd. En hoe gaan we dat registreren?

En ik probeer een goed mens te zijn.

Maar wat doen we als ik toch de uitleendatum passeer en het boek bij een ander centrum terugbreng? Betaal ik daar dan de boete of moet ik alsnog terug naar de bieb waar ik het boek haalde?

Ik denk dat Dik-Faber spijt krijgt van deze actie. Eenheid stichten in de Tweede Kamer is levensgevaarlijk. En dat met een onbezonnen plan voor één bibliotheekpas.

Ik denk aan mijn Ans. Ik zie haar zitten wanneer er 'een vreemde' binnenkomt in haar bibliotheek, met een 'verloren boek'. Haar blik is open maar de spanning is voelbaar.
'Laat het alsjeblieft geen boek zijn dat we niet in de collectie hebben.'
Ik zie het haar denken.

De vreemdganger houdt triomfantelijk zijn landelijke pas in de lucht. Ans kijkt ernaar en voelt haar pensioen naderen. Nimmer zal de bibliotheek nog bieb zijn. De eenheidspas is maar het begin van de geldverspilling en ondergang van de publieke uitleenindustrie.

Met dank aan Dik-Faber.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 15 juni 2014


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.5 met 2 stemmen 160



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 juni 2014
Eerlijk zullen we alles delen, dus ook onze voorraden boeken. Zelf ben ik al jaren geen lid meer van de openbare bibliotheek, omdat mijn eigen bibliotheek interessant genoeg is en nog lang niet compleet uitgelezen.
Een lidmaatschap is tegenwoordig peperduur en je voelt je dan verplicht om zoveel mogelijk boeken mee naar huis te slepen, die je stuk voor stuk maar deels kunt lezen, omdat je ze dan alweer moet inleveren, want over de leendata heengaan kost je boetegeld.
Vaak hebben ze het door die stomme computers mis en moet je weer bewijzen, dat je de boeken op tijd hebt ingeleverd. Een en al frustratie en stressvergroting. En door het grote aanbod raakte ik vaak de weg kwijt en lichtelijk in de war. Teveel voedsel schaadt.
Tegenwoordig zijn er kleine ruilbibliotheken op straat te vinden, waarmee je een eigen boek kunt inruilen voor een ander boek, kost niets en is uiterst sociaal. Dat systeem juich ik van harte toe. Fair Trade Books.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)