Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

OBA-directeur naar USA gelokt

Vandaag een scoop die Nederland zal wakker maken! Kersvers nieuws dat mij achter het scherm toewoei. Laat ik bij het begin beginnen.
De OBA - Openbare Bibliotheek Amsterdam - neemt 01/07/2014 afscheid van Hans van Velzen. Vrijwillig – geen Woerkommetje dat met tonnen contributie vertrekt. Hij was liefst 26 jaar directeur. Verhuisde 2007 de centrale van Prinsengracht naar Oosterdokeiland. Omstreden o.a. vanwege grootschaligheid en toekomstperspectieven. Deze fysieke operatie werd gekoppeld aan langdurig met vaste hand aangestuurde verandertrajecten richting ‘verblijfsbibliotheek’.

Breed uitwaaierende mogelijkheden maken nu het verschil. Met verstilde bravoure aangegaan – Hans timmert liefst zonder opsmuk aan de weg. Kleurde stabiel - los van seizoens- en omgevingsinvloeden. Om veranderprocessen schokvrij te houden. Innovator met anticharisma. Hij maakte er naam mee. Tegenwoordig spreekt deze bibliothecaire speler van wereldformaat me bij voornaam aan. Soms. Maar ik voel me aanhoudend erkend!

‘Wat gaat-ie nu doen?' vroeg ik me af. Gedachteloos google-de ik hem in de USA. Ineens spatte van het scherm: Hans van Velzen, born Alphen Holland 07/1952, next President NLPL (New York Public Library). ‘Waarom wisten wij dat niet?’ schreeuwde ik verbijsterd. De vaste NYPL-klant wist wel beter. Weet ik nu. Het gonsde al tijden ginds in de zalen ‘Hans is in the air’. Ons journaille daar is duidelijk geen lid van de bibliotheek! SHAME!

Hoe dat kan? Welnu de huidige NYPB-President Dr. Antony Marx ramde een stilstaande truck. In de kleine uurtjes 08/09/2011 op Manhattan In een Audi 2009 van de zaak. Zijn blaastest ging over de limit (0.19 versus 0.08). De tabloids smulden. Na ‘intensieve functioneringsgesprekken’ mocht hij toch aanblijven. Evenwel als aangeschoten wild.

Tony, aangenomen als ‘dynamic change agent’, wilde zelden bekeken boeken in kelders opslaan. Winkelprinsen maar dan in de bieb. Kom je dan niet juist aan bibliothecair bestaansratio? Nee want met alleen die dienstverlening overleven ze niet. Er moet plaats gemaakt om publieksgroepen eigentijdser te lokken en bedienen. Productinnovatie zoals na 2007 de OBA-verblijfsbibliotheek. Klus die Van Velzen zonder opstanden klaarde.

Marx riep ze misschien juist wel op. Behoudende krachten zoals ‘Save the 42nd Street Library Movement’. Te aangeschoten wild. Die signalen ving ik 2012 in de New York Times. Ik dacht als ze nog geen droogstaande vervanger zoeken dan zet ik ze alvast op het Hans-spoor. NU. En briefde New Yorks burgemeester Michael Bloomberg over onze ‘miraculous library changemanager H. van Velzen’.
Michael bedankte me hartelijk. Hans was al eerder in de picture. Evenwel ‘deleted’ door onbevoegden. Door Bloomberg zelf heringevoerd! Jofele vent! Eind 2013 recommandeerde hij Van Velzen nog bij opvolger Bill de Blasio. Waarmee onze dynamische grootveranderaar in de running bleef.

Zo ongeveer dus. Nederland heeft weer een grote zoon. De echte erkenning hier komt vanaf nu los. Je moet daartoe het buitenland eerst van problemen verlossen. Zoals Erasmus, Cruijff, Mondriaan en Piet Hein eerder ervoeren.

Mijn advies bij heimwee straks hou je OBA-sleutels vast. En lees hun inheemse topdichters. Nu Elizabeth Bishop - strofe uit One art:

Lose something every day. Accept the fluster
of lost door keys, the hour badly spent.
The art of losing isn’t hard to master. **

Hans bedankt en succes aan de overkant.




** In Bernlef-vertaling:

Verlies iets iedere dag. Leer accepteren
de verloren sleutelbos, het slecht bestede uur.
De kunst van het verliezen valt te leren.

Naschrift: Lees voortreffelijk interview met Hans op
http://www.literatuurplein.nl/rubriek.jsp?rubId=285


Zie ook: http://www.literatuurplein.nl/rubriek.jsp?rubId=285

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 28 juni 2014


Geplaatst in de categorie: bedankt

3.8 met 5 stemmen 326



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
27 juni 2014
Ger ik begrijp je maar je vergeet hoe grondig Willem Kieft onze naam bezoedelde in de Kieft’s War (1643-'45). Onterechte strafexpedities tegen de Wecquaesgeeks escaleerden tot oorlog met alle Indianenstammen. En later kolonisten. Sinds deze laatste gouverneur van Nieuw-Nederland gelden we als barbaars.
Het is maar goed nu dat de Belgen en niet wij tegen de USA voetballen. In Mexico zijn we redelijk onbekend. Geef Hans van Velzen daarom de kans om ons als nieuw neer te zetten!
Naam:
G. Belmer
Datum:
27 juni 2014
Email:
gerbelmerplanet.nl
Amerika, New York, de hemel op aarde. Leuk voor Hans, daar niet van, maar wanneer houden we nou eens op met het verafgoden van de USA? Land met slechts 5% van de wereldbevolking dat iedereen de les meent te moeten lezen. Zo fijnchristelijk als gemalen poppenstront maar ze hebben nog wel de doodstraf, martelen dat het een lieve lust is en je baas mag je elke minuut de zak geven.
Bij een beetje storm overstroomt het peperdure Manhattan, net zoals het New Orleans verging. Deskundigen uit het nietige Nederland moeten er nu waterkeringen aanleggen. Blijkbaar kunnen ze zelf geen fatsoenlijke biebdirecteur voortbrengen en komen ze ook daarvoor bij ons aankloppen. Nou en?!?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)