Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zorgverzekeraars zetten psychologen klem.

Vele vrijgevestigde psychologen vinden dat zorgverzekeraars te veel invloed hebben op hun professionele handelen.
Frustratie over de onduidelijkheid, ingewikkeldheid, ongewenstheid en onbegrijpelijkheid van de door de overheid c.q. zorgverzekeraars opgelegde regels voert de boventoon.

De zorgverzekeraars lijken op onverantwoorde manier om te gaan met de privacywetgeving en wij als behandelaren hebben de neiging daarin mee te gaan.

Als vrijgevestigde GGZ-behandelaren moeten wij bijna wel omzetafspraken maken met zorgverzekeraars wat behoorlijk veel tijd vergt. De belasting rond het maken van omzetafspraken is hoog. De uitdrukking 'maken van omzetafspraken’ suggereert dat er sprake is van gelijkwaardigheid. Het tegendeel is waar: het is slikken of stikken.
Als we erin geslaagd zijn omzetafspraken te maken, dan hebben we onze handen vol aan het volgen van richtlijnen en regels die verzekeraars afdwingen en die per verzekeraar ook nog eens verschillen. Ook zijn wij veel tijd kwijt om onze cliënten te informeren over het vergoedingensysteem, wat zeker bij de kennismaking niet bevorderlijk is voor een beginnende therapeutische relatie.

Collegae die geen omzetafspraken willen maken, verkeren in grote onzekerheid of dit financieel vol te houden is.

De beperktheid van de diagnoses, de ongeschiktheid van DSM IV voor de behandeltrajecten en de indeling in korte, middellange en intensieve zorg verontrust ons.

De totale tijd die GGZ-behandelaren besteden aan administratieve activiteiten voor de zorgverzekeraar schat ik per dossier op 6 uur. De eigen rapportage van de administratietijd (een totaaltijd waarin ook andere processen als rapportage en correspondentie meetellen) ligt per dossier misschien nog wel iets hoger. Als vrijgevestigden in de GGZ maken we in verhouding tot onze contacturen te veel administratie-uren: meer dan een kwart.
En de administratie is slechts een deel van de niet-cliëntgebonden activiteiten!
Voor acquisitie, collegiaal overleg, intervisie, congressen, bij- en nascholing (verplicht voor de registratie) blijft voor ons nauwelijks tijd over.

Privacy van cliënten gaat ons als GGZ-behandelaren uiteraard aan het hart. Maar we betwijfelen of de cliëntgegevens (al of niet pseudo-geanonimiseerd) mét afgedwongen diagnose wel in veilige handen zijn bij de zorgverzekeraar.

2014 betekende voor ons een jaar waarin we aan den lijve ervoeren wat het is als politici c.q. zorgmanagers ook inhoudelijk mede gaan bepalen wat een therapeutisch contact inhoudt.

We vrezen dat 2015 niet veel anders wordt.
De liberale minister van Volksgezondheid Schippers heeft via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Zorgverzekeraars alleen maar voor meer (vaak onzinnige) regelgeving gezorgd en de zorgverzekeraars proberen hun grip op de patiënten steeds klemmender te maken. Ten koste van goede en verantwoorde zorg ook op het emotioneel-mentale vlak.

Schrijver: Thera Puits, 23 september 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 13 stemmen 204



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)