Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oorlog

Wanneer spreken we over oorlog? Ik dacht altijd dat dit een strijd was tussen twee of meerdere volkeren op een bepaald grondgebied.

Zelf vind ik dit erg aannemelijk klinken.

In Irak en Syrië is een beweging actief, die een Islamistische Staat (IS) wil stichten. Het kan u niet ontgaan zijn. Het doel is om een Jihad tegen de Amerikanen in de Arabische landen te ontketenen. De meest schrijnende acties die zij nu ondernemen, zijn onthoofdingen en deze vastleggen op video alsof het een gebeurtenis betreft die iedereen wil aanschouwen.

De westerse landen hebben nu terecht de handen ineen geslagen. Moorden, met als drijfveer geloof, klinkt ons anno 2014 wel erg vreemd in de oren. Alhoewel de historie Katholieken en Protestanten ook niet vrijpleit van gebruik van geweld.
Er worden vliegtuigen ingezet. De VS heeft het initiatief genomen om luchtaanvallen te doen op IS doelen. Barack Obama heeft zijn netwerk geraadpleegd en een aantal landen is al actief betrokken bij deze aanvallen.
Nederland is als hijgend hondje van de Verenigde Staten ook betrokken bij deze aanvallen.

Maar moeten we hier nu echt van oorlog spreken? Het is gruwelijk wat er gebeurt. Er vallen doden, onschuldige mensen ook en er is leed. Er zijn veel vluchtelingen en er gaan er zeker nog meer bijkomen.

De journalisten zijn wat mij betreft wel wat rap met de conclusie oorlog. De komkommertijd is voor hen immers voorbij. Laten we nu eens kalm blijven en zien of de spierballen van de Islamitische Staat wel getraind zijn. We weten eigenlijk weinig over hun kracht. En is het niet wat raar om in een land te bombarderen waar we eigenlijk vrede wilden stichten? Al was het maar om de olie?

Laten we deze vreselijke groepering nu niet belonen met de titel oorlog, na de gruweldaden die het heeft laten zien. Want dat zaait simpelweg teveel angst.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 28 september 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 188



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 september 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
De westerse landen zijn niet in oorlog met Syrië of Irak. Het is de terroristische organisatie IS die we een halt willen toeroepen. De landen waar zij het meest actief zijn, daar zijn we niet in oorlog mee. Die willen we juist helpen om van ze af te komen. Zijn we dan in oorlog met IS? Formeel zijn ze geen staat, hebben ze geen grondgebied. Behalve dat ze zichzelf als staat hebben uitgeroepen en zich grondgebied hebben toegeëigend. Verder bedreigen ze ook andere landen en gijzelen en doden ze ook mensen uit westerse landen.
Ben je dan in oorlog, of ben je terrorisme aan het bestrijden, als je ze een halt toeroept? Ik heb geen idee. Het voelt als terreur. Het voelt als oorlog. In beide gevallen kost het mensenlevens. In beide gevallen blijven mensen die overleven met levenslange trauma's zitten. Maakt het dan nog wat uit hoe het heet..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
28 september 2014
Jij weet die brandhaard wel heel erg te bagatelliseren en te temperen/pamperen. Natuurlijk hoop ik dat je gelijk hebt, maar onze oorlogsverklaring is geenszins een beloning, maar juist een absolute afkraking. Angst? Komaan zeg, voor de vrije landen is het peanuts om dit heilloze gedonder op te ruimen! Ik zag dat er 3000 Europese I.S.-ers naar de rampplekken zijn afgereisd en dat er 3000 Afrikaanse onschuldigen aan ebola zijn overleden. De meer rechtvaardige som is snel gemaakt lijkt mij!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)