Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Talent

Kom bij mij niet aanzetten met altijd weer die voorbeelden uit de sport, als het om talentontwikkeling gaat. Maar ok. Ik had ook even een zwak moment bij de keeperswissel van Van Gaal bij het WK duel tegen Costa Rica. We laten ons op mijn teamdag op het werk over talent graag inspireren door de Van Gaalwissel. Wie wil er nu niet vlammen, voortdurend flowmomenten hebben of in zijn kracht zitten?

Dus gaan we op zoek naar onze sterke punten. Gewapend met het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Buckingham en Clifton (niet alleen de sport, ook het leger draagt fors bij aan ons kantoorjargon) gaan we in gesprek met onze bazen, opdrachtgevers en elkaar. Vooraf hebben we allemaal de bijbehorende strengthfinder talententest ingevuld. Wat opvalt in de gesprekken is dat talent vaak eerder zichtbaar is voor anderen dan de persoon die het aangaat. Dat bij de juiste match tussen klus en persoon of team alles vleugeltjes krijgt. Wat ook opvalt is dat het lang niet altijd benoemd wordt. We beginnen aan klussen zonder de vragen te stellen als ‘wat is daar voor nodig, heb ik dat talent, wie moeten we dan hebben of zitten we met de juiste mensen aan tafel?

Talent. Ik blijf het een onhandelbaar ding vinden. Ik geloof niet dat in mijn ‘vormende jaren’ er veel aandacht voor bestond. Thuis niet, op school ging het vooral om de prestaties. Of je deed een rammelende beroepskeuzetest en had een gesprek met een decaan die honderden van dat soort gesprekjes deed. Door de naschokken van het hippietijdperk en de crisis toen deden we pogingen om vooral bestaande patronen te doorbreken. De meiden gingen klussen en fietsen repareren, ik ging truien breien. Sociologie studeren. En was vooral tegen alles. Het arbeidsethos, professionele sportbeoefening, de prestatiemaatschappij, ik vermoed eigenlijk tegen het hele universum en daar zat talentontwikkeling ook bij. Het heeft lang geduurd voordat ik ontdekte dat ik in die anti-houding een uitzonderlijk talent heb ontwikkeld. Het werd bevestigd door mijn strenghtfindertest. Al formuleert die het dan weer fraaier.

Laatst sprak ik iemand die saxofoon speelt in een orkest. Inmiddels 15 jaar, net zolang als de dirigent van dit orkest. Tot die laatste vrij plotseling vertrok. In plaats van een algehele malaise - wat de verwachting was - veerde het orkest overeind als al het blad in de moestuin na een lange periode van droogte. Iedereen is verrast door de nieuwe energie die er in het orkest stroomt en de ontwikkeling die het doormaakt. Iemand anders vertelde mij over een onhoudbare situatie van een collega die niet is opgewassen tegen haar taken. ‘Je bedoelt dat de organisatie onvoldoende gebruik maakt van haar talent?’ probeerde ik in de geest van mijn nieuw opgedane kennis. ‘Nee, ze heeft echt geen enkel talent.’ Ik denk dat het niet zo is. Haar baas heeft haar te lang laten spartelen. Maar ze zal ook met zichzelf aan de slag moeten.

En dat is ook de les van onze teamdag. Als je zelf niet scherp hebt waar je talent zit, zoek het uit.Managers moeten een klimaat scheppen waarin het inzetten van het juiste talent uitgangspunt is of in ieder geval bespreekbaar is. Dus niet alleen gaten vullen, maar vaker de juiste keeperswissel toepassen. Al zal dat, zeker in tijden van krimp en voortdurende reorganisatie, niet eenvoudig zijn.

Schrijver: de Thuistoerist, 20 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: werk

2.0 met 2 stemmen 219



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)