Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De betekenis van de onbekende burger

Soms wandel ik door Paddepoel, door de Wijert, of door Lewenborg, wijken in Groningen. Het zijn geen glamoreuze wijken, maar heel gewone wijken waarvan elke stad er wel een of meerdere heeft. Zelf ben ik in precies zo’n wijk opgegroeid, maar die stond in Coevorden en heette Lootuinen.

Paddepoel en Lootuinen zijn onbekende wijken waar onbekende burgers wonen. Rijke mensen wonen er niet en arme mensen veel meer. De meeste mensen gaan er ’s ochtends naar hun werk en komen ’s avonds weer thuis na het verrichten van een bijdrage aan onze samenleving.

Zij dragen de samenleving. Zij maken de straten schoon, verplegen de patiënten, bouwen de bruggen of vervoeren de spullen van de fabriek naar de winkel. Zij kijken naar computerschermen en telefoneren. Zij begroeten een klant of bekeuren een burger. Ze maken niet de wetten of de grote beslissingen in de industrie. Ze sappelen en komen ’s avonds om naast hun partner televisie te kijken, een boek of een krant te lezen of een keertje een bioscoopje te pakken.

Hun huis is een kopie van het huis van hun buren en toch is het net wat anders ingericht. Ze komen bij elkaar op de koffie en bewonderen de successen in elkaars tuin of staan ruziënd tegenover elkaar over de hoogte van een heg of een overhangende tak. Dit zijn de mensen die nooit op televisie komen. Het zijn onbekende burgers. Ze zijn zo onbekend dat ze de geschiedenisboekjes nooit halen en dat is jammer.

Want zonder hen was er geen geschiedenis en was er niemand om de platen van Rolling Stones te kopen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 5 maart 2015


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.3 met 3 stemmen 152



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 maart 2015
Deze ode voor de gewone, onbekende burgers deed me meteen aan het gedicht 'Zuster Immaculata' van Gerard Reve denken. Je had het cliché-beeld wel wat kunnen opleuken. Ik wed dat er tussen al die burgers heel wat kunstzinnig talent verborgen zit en dat ze vaak een kleurrijker bestaan leiden, dan de gemiddelde rijkaards.
Overigens komen ze ruim aan bod bij 'De rijdende rechter', 'Man bijt hond', 'Radar', 'Droomhuis gezocht', 'Boer zoekt vrouw', 'TROS Opgelicht' et cetera. En sinds de social media zijn ze bijna allemaal zichtbaar geworden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)