Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Droog brood

De caissière is verwonderd. Het niet verkochte brood zal worden weggegooid. Ze is nieuw. De houdbaarheidsdatum pas morgen. Ik stamel wat over de voedselbank. Vertel haar over een Belgische brouwerij die oud brood ophaalt bij de supermarkt. Ze maken er bier van. Ze zal het opzoeken. Ik ook. Voor mijn stukje. Achter haar zie ik een standaard met gele ballonnen. Denk aan vogels die er later in verstrikt raken. Ik val haar er niet mee lastig. Ze speelde er, niet lang geleden, zelf nog mee.

Weggooien, dat ging in mijn tijd wel anders. Als tiener werkte ik in de spoelkeuken van een restaurant. Teruggekomen sauzen moesten worden overgegoten, werden eventjes opgeklopt en pronkten later weer op een tafel bij een kaarsje. Kreeg op mijn donder van de cheffin toen ik slakkenhuizen in de prullenbak veegde. De huizen kregen immers nieuwe bewoners uit een potje. Vroeg haar of ik ze soms uit het afval moest vissen.

Hoewel ik begon over de voedselbank, wist ik wel beter. Sprak eens een voorzitter van zo'n bank. Ze mogen doordraaigroenten niet aannemen. Iets met specificaties. Regeltjes. Heb je het ooit zo zout gegeten? Nog iets in de wond? De wachtlijst voor de voedselbank wordt met de week langer...

Microbrouwerij Beer Project verwerkt oud brood van Delhaize in hun 'Babylone'. Een glas van dit bier bestaat voor dertig procent uit brood. Precies twee boterhammen. Die oude stelling is hiermee definitief bewezen.

Om nog groener bier te drinken moet je naar Chili. Brouwerij Atrapaneblina (Nevelvanger) heeft netten opgehangen in de Atacama-woestijn. Ze weten zoveel water uit de nevel te destilleren dat ze hiermee per jaar 1700 liter bier produceren. Oprukkende woestijn wordt zo een halt toegeroepen. Misschien hebben we voor zoveel creativiteit in Nederland nog teveel brood op de plank.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 4 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 163



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 augustus 2015
1700 liter Chileens woestijnbier is bar weinig voor de gemiddelde bierdorstbevolking. Een prachtig project, dat Babylone-biertje, helemaal top. Liever dronken makend bier dan oud, taai, gebitsafbrekend brood. Ik neem aan dat de Babylonetjes ook volop in de voedselbankpakketten zit, want juist de armen hebben verlichtende dronkenschap nodig, meer dan de pochende rijken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)