Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hout

The Log Lady is niet meer. De actrice Catherine Coulson die het weirde vrouwtje in de jaren negentig tv-serie Twin Peaks speelde, is deze week overleden. Ze droeg altijd een houtblok - log - en praatte ermee. Verder ken ik weinig vrouwen die iets met hout hebben. Tenzij Ikea het onder handen neemt. Mannen wel. Een Scandinaviër - hoe kan het ook anders - de Noor Lars Mytting heeft er een boek over geschreven: De man & het hout. Het boek blijkt al populairder dan het laatste Knausgard-deel. En terecht.

In huis doe ik het met een centrale verwarming, in mijn schuur in mijn moestuin stook ik de hut warm met hout. Door de kachel verleng ik het tuinseizoen. Thuis is de komst van de herfst gevierd met de eerste stampot met hachee in bokbier. Met vrienden heb ik de burlende herten op de Veluwe gespot. Maar geen mooier cadeautje van de herfst dan dat de kachel weer aan kan.

Hout stoken maakt het jongetje in de man wakker. Het eerste hout viel me jaren geleden letterlijk in de schoot. Op een zonnige winterdag was ik getuige van het omzagen van een gigantische conifeer op het moestuinencomplex. Op mijn verzoek werd een deel van de in moten gezaagde stam over mijn hek gekieperd. Dat het hout van eigen bodem was, was belangrijk. Hoe hard ik ook zou stoken, het was wel C02 neutraal.

Daarna begon voor mij man & hout pas goed. Uiteraard was een kachel - een via Marktplaats gescoorde speksteenkachel - een eerste vereiste. Onontbeerlijk was verder de kloofbijl, de handbijl en de boomzaag. Ongelooflijk hoeveel agressie je kunt koelen op een blok hout! Mijn beroepscarriere had een veel steiler verloop kunnen hebben als ik eerder de louterende werking van het kloven van hout had ontdekt. Als Jack Nickelson in the Shining hak ik nu virtueel lastige bazen en vervelende collega's aan mootjes. Ook mijn zoon kan ik een enkele keer nog verleiden om zijn demonen met de kloofbijl te lijf te gaan.

De houtvoorraad is inmiddels aangevuld, voor het grootste deel uit de moestuinen en het bos er omheen. Vers hout moet eerst drogen, ben ik achter. Vers confiferenhout geeft bij het splijten en drogen een weldadige harslucht vrij. Eenmaal in de kachel knalt het er door de hars feestelijk op los. Berk en populier brandt hard en kortstondig. Beuk is ideaal. Mijn nieuwste aanwinst is een zelfgefabriceerde schraag om alleen takken met de boomzaag te kunnen zagen.

Het vuile weer mag van mij komen.

Schrijver: de Thuistoerist, 5 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: mannen

3.0 met 3 stemmen 1.031



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)