Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vastelaovond

Soms passeert het leven vol met gebeurtenissen. Dan is het een kwestie van timing of geluk. Gisteren had ik geluk. Ik bevond me in Venlo en daar was het carnaval in vol ornaat losgebarsten. Van de insiders begreep ik dat het al weekenden lang onrustig was in de binnenstad en zalen van de stad. Want ‘Vastelaovond’ zoals men dat hier noemt, dat vier je niet.

Dat leef je.

De winkels gaan dicht en je kunt geen afspraak plannen. Vanaf de donderdag na carnaval ontstaan er weer mogelijkheden. De woensdag wordt massaal gebruikt om bij te komen. En dan? Dan begint de voorbereiding voor 2017.
Zelf ken ik het Brabantse carnaval, maar dat is niet te vergelijken met wat men hier doet en ‘gelooft’. Deze dagen leven de families in een roes. Er wordt eigenlijk donderdagavond al afgetrapt, maar officieel begint het feest toch zaterdag. Met de ‘Zoepkoel’ midden in de stad: De Zuipkuil. Een podium met carnavalsartiesten en paar duizend uitgedoste en uitzinnige bezoekers.

Vanuit heel Limburg zijn ze met de trein gekomen: De Zoepkoel Express. Er wordt geen dorpje overgeslagen en eigenlijk zijn de mensen soms al aardig aangeschoten wanneer ze in Venlo arriveren.

Om half tien in de ochtend.

Deze dagen slapen en eten de mensen hier wanneer je de behoefte hebt. Wanneer je wakker bent vier je feest, drink je, eet je en ga je door. Als je het niet meer aan kunt, ga je naar huis om bij te komen. Op het tijdstip dat er weer energie in het lichaam komt, ga je weer terug de stad in. Vrijwel allen Venlonaren dragen de kleuren rood, groen en geel. Dat zijn de kleuren van Vastelaovond.

Rond een uur of elf in de ochtend bevond ik mij aan de randen van de stad. Aan de overkant liep een man in Piratenjas. Hij deed echter een poging om zich voort te bewegen. Blijkbaar had hij de Zoepkoel al vroeg moeten verlaten. Echter had ik nergens het gevoel gehad dat carnaval hier betekende dat je zoveel mogelijk alcohol moest drinken.

Integendeel.

‘Vastelaovond’ is echte Limburgse cultuur. De mensen zijn oprecht vrolijk en genieten deze dagen optimaal van het leven en met elkaar. Er is geen agressie en sprake van rangen en standen. Je bent één in het feest. Zonder te oordelen over andere.

En dat zouden we vaker moet doen.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 7 februari 2016


Geplaatst in de categorie: feest

4.7 met 3 stemmen 537



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 februari 2016
Je geeft goed weer hoe de meeste noordelingen tegen die 'rare' feestende zuiderlingen aankijken, Joanan. Toch heb ik toen ik in Friesland woonde, ook feestende Friezen gezien, compleet met dweilorkestjes die voor de Limburgse Carnaval niet onder deden! Die gekte breekt in het Noorden echter pas uit als er een Elfstedentocht is gereden. De zuiderlingen wachten daar niet op, die gooien zich ieder jaar een aantal dagen los!

Dat het een feest is met veel teveel prikkels en triggers die niet aan te bevelen zijn bij sommige gesteldheden, dat is absoluut een feit. Het is aan mij, helaas, om die redenen ook al een aantal jaren niet meer besteed. Maar toen ik vanmiddag live de uitzending kon volgen van de 'Boonte Störm' op de site van rtvmaastricht.nl, kreeg ik wel weer de carnavalskriebels, en hebben mijn buren mogen meegenieten van de onvervalste Mestreechse Carnavalskraker 2016: 'Iech höb confetti in mien oer' (vrij vertaald: Ik heb confetti in mijn oor)!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 februari 2016
Ik bepaal liever zelf wanneer ik feest wil vieren en dat massale gefeest ligt me al helemaal niet. Ik vind die zuiderlijke Hollanders dan ook een ander slag volk, waar ik geen donder van begrijp. En dan die overdreven praalwagens met de meest monsterlijke figuren, waar ze maanden werk aan leveren, alsof ze niets anders te doen hebben. Één zo'n praalwagen is al omgedonderd en heeft slachtoffers gemaakt. De alcohol vloeit rijkelijk en maar dom hossen als zotte schapen op een rij. Alleen die domme carnavalsliedjes al stoten me tegen de ontblote borsten. In wezen is het een erotisch bacchanaal van jewelste en wordt er alom vreemd gegaan. Als je, zoals ik, aanleg hebt voor triggerende psychotische toestanden, dan kun je dat carnaval maar beter mijden. Ik ben er dan ook gelukkig nooit bij geweest.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 februari 2016
Heel goed beschreven, Gustaf, en heel goed begrepen! De ware kern van de Vasteloavend is inderdaad dat er even een paar dagen geen rangen en standen zijn, iedereen is gelijk. Een 'gewone' jongen wordt 'Prins'. Hij krijgt de sleutel van de stad officieel overhandigt op het stadhuis. De Burgemeester is die dagen even niet meer de 'baas'. Iedereen mag zijn wie hij wil zijn, eten en slapen en drinken wanneer en wat hij of zij wilt. Het is iets dat je alleen snapt als je het meemaakt. Het is de ultieme vrijheid van het volk dat volop geleefd wordt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)