Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

BREXIT

Niet iedereen is er blij mee. Dat schijnt niet te kunnen in een democratie. Je moet je neerleggen bij de dictatuur van de meerderheid. Als 52% zegt vertrekken, en 48% zegt blijven, dan moet je wegwezen. Dus iets meer dan de helft is jubelend en iets minder dan de helft is teleurgesteld. 't Maakt niet uit wat de geleerden ervan zeggen, we hebben afgesproken dat bij een referendum de stem van domme mensen evenveel waard is als die van slimmeriken.

Bij dit referendum over het (niet) verlengen van het EU lidmaatschap van Groot Brittannië, heb ik de term 'onderbuik gevoelens' niet veel gehoord of gelezen. Misschien is dat begrip intussen al zover afgesleten of opgeblazen dat er een fris woord nodig is.
Ik heb me afgevraagd wat de werkelijke propeller is geweest die de meerderheid der stembiljetten ten opzichte van de EU (niet van Europa) in het Verenigd Koninkrijk heeft doen neerdalen in het kamp van 'stoppen'. Er drong zich de frase op van: 'after all is said and done' (een term die lang, lang voor Beyoncé al in de wortels van de volkstaal was opgenomen), die natuurlijk zoiets betekent als: uiteindelijk, als puntje bij paaltje komt.
Daarin zit misschien (tot mijn eigen verrassing, moet ik bekennen) wel de schoonheid van de democratie: als iedereen heeft gezegd wat ie te zeggen had, en als iedereen de gelegenheid heeft genomen om iedereen te beïnvloeden, dan gaan we met z'n allen naar de stembus en laten we elkaar volkomen vrij om een keuze te maken.
We schrijven niet voor welke argumenten een stem geldig maken en welke niet; nee, we leggen ons volledig en ruimhartig neer bij de 'stem van het volk'. De meeste stemmen gelden. De meerderheid beslist.

Uiteindelijk zeggen we daarmee dat we erop vertrouwen dat de smaak, de geur, de kleur en de voedzaamheid van de soep die we elkaar hebben voorgezet of door de strot geduwd, ons als collectief heeft bewogen om deze uitkomst te produceren.
Niet het verstand heeft beslist (ik zou bijna in de val zijn gelopen om 'gewonnen' te schrijven), niet de onderbuik, niet de angst, niet de uitgekooktheid, niet de emotie, niet de frustratie, en bedenk zelf nog maar een aantal deelgebieden..

Nee, ik vermoed dat we niets anders zien dan hoe de totale 'GESTALT' van het Verenigd Koninkrijk er voor staat. Het praktische gevolg ervan is dat deze (ei)landen niet meer deel uitmaken van een club die afspraken en regels voorschrijft aan zijn leden.
We zullen de komende dagen zeker nog vele sudderingen van de Europese gelatinepudding horen en lezen.
De leiders van het verontwaardigde vriendenclubje zullen (zoals bij elke straatbende het geval is) op subtiele en minder subtiele manieren wraak nemen om hun woede te koelen en om hun eigen blootgelegde onzekerheid te overschreeuwen.

Maar uiteindelijk blijven alle landen keurig op hun plek liggen en komt de storm zodanig tot bedaren dat iedereen zich afvraagt: what was the big deal?

Schrijver: Ton Hettema, 25 juni 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 4 stemmen 173



Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 juli 2016
Je hebt volkomen gelijk, beste Len. Iedereen die jong is geweest, weet hoe naïef, onnadenkend, egocentrisch, volgzaam en volkomen ongegrond optimistisch hij of zij zelf is geweest op die leeftijd. Iedereen die nooit een cent heeft verdiend, weet hoe corrupt, machtsbelust en arrogant rijke mensen zijn. Iedereen die niet heeft gestudeerd, weet hoe dom en bevooroordeeld, hoe gezagsgetrouw en van hun status bewust afgestudeerden zijn. En iedereen die niet beseft dat jeugd werkelijk een geesteshouding is, en geen periode in je leven, is die geesteshouding kwijtgeraakt. Wel zijn 'ouderen met een jeugdige geesteshouding' wakker gebleven om niet als de kikker in de waterpan "te laat" te kwaken wanneer de EU hen heeft gekookt en op- of afgeserveerd..
Naam:
Len Cornelis
Datum:
30 juni 2016
Opleiding, klasse, geld, armoede, en dergelijke spelen natuurlijk wel degelijk een rol in kiezen of besluitvorming. Ook al zou dit gebeuren vanuit een 'Gestalt'. Dat jeugd een geesteshouding is, is charmant. De werkelijkheid is dat in grotere aantallen ouderen andere visies hebben, en dus ook andere toekomstverwachtingen, dan jongeren. Senioren met een jeugdige 'geesteshouding' kunnen daarin geen verschil maken, volgens mij.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
30 juni 2016
Goede punten, beste Len, maakt me weer wat wijzer over de 'dag' in dagcolumn. Wat betreft leeftijd ben ik voorbij het stadium van discriminatie (in de zin van afkeuring). Ik stem in met (ik dacht) George Bernard Shaw, waar hij beweerde: Jeugd is niet een periode in het leven, maar een geesteshouding.

Verder nog een aanvulling n.a.v. Eva's opmerking:
ik heb de predicaten 'dom' en 'slim' met opzet niet toegewezen aan de ene of andere partij. Met opzet, omdat opleiding of klasse, geld of armoe, slim of dom, geen rol speelt in een stemming. Bovendien gaan deze categorieën, net als oud en jong, m.i. voorbij aan de plek van waaruit integere mensen zo'n belangrijke beslissing nemen: de 'Gestalt' van zichzelf (de totale optelling of resonans die hen beweegt)
Naam:
Len Cornelis
Datum:
29 juni 2016
In ieder geval is dit een echte column van de dag. De actualiteit wordt van een strikt persoonlijke visie van Ton voorzien. Mooi werk, dus. Columns met louter gevoelige bespiegelingen en verkenningen van psychologische aard, horen wat mij betreft meer thuis in de rubriek beschouwingen.
Dan nog de kwestie zelf. Als de gebruikers en schrijvers van deze site eveneens tot de wat oudere leeftijdsgroep behoren, dan zijn wij daar lekker mee. De strekking van deze column volgend, zou in dat geval ook nederlands.nl 'kiezen' voor een eventueel Nexit. Soms krijg ik namelijk de indruk, dat de jonkies helaas echt niet op deze site verkeren.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
26 juni 2016
Ja, goede Eva, het is heel vervelend om dom te zijn, maar domme mensen hebben tenminste het voordeel dat ze in de meerderheid zijn. Dat verzacht hun leed ongetwijfeld in niet geringe mate. Misschien komt er ooit een tijd dat domme mensen zich er niet meer voor schamen om dom te zijn. Ikzelf schrik ook nog steeds als iemand mij dom noemt, maar dat ben ik zeker op bepaalde gebieden. En waarschijnlijk vaker dan me lief is. Niet te beseffen dat je dom bent is ook niet echt intelligent...
Naam:
Eva Mensch
Datum:
26 juni 2016
Ik vind het erg zorgwekkend dat men mensen die voor vertrek uit de EU gestemd hebben dom noemen. Het heeft in elk geval niets met democratie te maken.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
26 juni 2016
We zullen moeten afwachten om mee te maken welke gevolgen deze stap in de werkelijkheid van de nabije toekomst zal hebben. Misschien blijkt deze exit uiteindelijk wel een mooie test die alle toekomstvoorspellende optimisten en pessimisten hun ongelijk zal bewijzen. De werkelijkheid van de toekomst is alleen te voorspellen als predestinatie waar is of waar wordt gemaakt door manipulatoren. En van die laatste categorie lopen er heel wat exemplaren rond.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 juni 2016
De EU is een poging van vele Europese landen om samen te werken en de euro is daar nog steeds het harde bewijs van. Helaas zijn er ook veel veelal oude mensen, die stijfkoppig vasthouden aan de oude manieren van handel en wandel. Teruggang is wat het woord zegt, achteruitgang. Nationale trots zal als gebroken spiegels uit de bus komen. We kunnen beter blijven samenwerken, dan weer als vanouds kortzichtig met elkaar gaan concurreren. Die domme Engelsen hebben voor meer werkloosheid voor hun jonge bevolkingsleden gezorgd en die arrogante dandy Nigel Farage sleurt met zijn narcistische, weldoorvoede pokerface vele toch al arme Britten extra de afgrond in.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)