Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Bijbel

Ik heb er vier, denk ik, Bijbels, versies, vertalingen van de vele boeken, geschriften, verslagen, gedichten en samengeraapte fragmenten die bekend staan onder deze titel.
Deze week kocht ik er wederom eentje genaamd NASB: Nieuwe Amerikaanse Standaard Bijbel.
Misschien had de verkiezing tot boek van het jaar er iets mee te maken.
Misschien was ik aangesloten op dezelfde stroming die er voor zorgde dat dit gebeurde.
Wie zal het zeggen?
Ik!
Omdat ik ben gaan inzien dat er drie manieren zijn om ergens mee aan de slag te gaan of die slag te laten passeren.
Een: wanneer je met de algemene opinie meegaat (meelopers)
Twee: wanneer je tegen de algemene opinie ingaat (rebellen)
Drie: wanneer je je niets gelegen laat liggen aan de algemene opinie (doen wat nodig is of van belang voor je ontwikkeling)

Het was in het boek Samuel dat ik mijn King James bijbel opensloeg. Willekeurig, met erkenning van de ingebouwde of buiten me aanwezige intelligentie waarop ik zo een beroep deed.
Het was meteen spannend. De Filistijnen, met Ph en dubbel l, hadden net de Ark van het Verbond veroverd.
Ik ben al tientallen jaren aan het onderzoeken wat dat nou precies voor apparaat was, en heb de boeken van Hancock, Bauval, Gardner, Gilbert, Wilson en vele anderen natuurlijk met grote belangstelling gelezen.
Maar niet de Bijbel.
Vanwege oude vooroordelen, die ik nu van me heb afgeworpen.

In mijn katholieke opvoeding speelde de 'echte' bijbel nauwelijks een rol.
Dat was anders bij protestante vriendjes, bij wie, uit het enorme boek, met diep religieuze concentratie, voor de maaltijd, werd voorgelezen.
Wel was ik in de bevattelijke jeugdjaren gefascineerd door de verhalen die ik las in mijn tweedelige, indrukwekkend geïllustreerde, vereenvoudigde versie.

Dat terzijde, toen de Filistijnen de Ark hadden meegevoerd naar hun eigen land, werd de bevolking getroffen door allerlei ziekteverschijnselen. Deze werden in de King James 'emerods' genoemd.
Wat was dat? Wat waren dat voor dingen? Wratten? Geslachtsziektes? Bulten, Zweren, Open wonden, Gangreen, Zwarte Pest, Vliegende Tering? Ik had er nog nooit van gehoord.
Daarom kocht ik bij de christelijke boekhandel mijn NASB. Want zij vertaalden het met Tumoren. Ik had al even gedacht aan het woord: Hemorrhoids, wat volgens mijn geheugen aambeien betekent.
Vervelend voor die Filistijnen. Vindt u niet? Haal je met veel tamtam een oorlogsbuit binnen. Het meest heilige voorwerp uit de ganse Joodse geschiedenis. En dan krijgt iedereen aambeien! Of iets anders wat jeukt of stinkt, of beide..

Dus die veroveraars probeerden de hete drol door te schuiven naar landgenoten, die verguld waren (aanvankelijk) dat hun zoveel prestige werd toebedacht.

Plotseling besefte ik waarom aan de Bijbel zoveel waarde wordt gehecht (in bepaalde kringen):
hier werd vooruitgeblikt naar het bankenoplichterijenschandaal van zo'n tien jaar geleden. Toen de handel in giftige derivaten omsloeg van een zegen naar een vloek. En toen de banken en geldmaatschappijen uiteindelijk zo slim waren om ons, het gewone volk, via de onbenullen van onze regering, met de zweren, blaren, blaasjes, brandende jeukplekken en ontstoken bulten op te zadelen.
Ga hiervoor, voor de uitleg en expositie van de moderne versie van deze oude gebeurtenis naar de website van: "De Verleiders, door de Bank genomen", van George van Houts en consorten.

Ik kom er nu achter dat de bijbel gewoon een heel interessant boek is.
Heb het plan opgevat 'm helemaal te lezen.
Tien bladzijden per dag (dundruk). Neemt 90 leerzame dagen. Ben ik er tegen de Kerst doorheen.

Als je alle heiligheid, indoctrinatie, poeha, humbug en hybris vergeet of negeert. En niet doet alsof we als collectief van mensen ook maar iets hebben geleerd, kun je een berg inzicht vergaren..

Maar lees 'm niet als een gelovige, is mijn advies.
Dan heb je er geen flikker aan..


Zie ook: http://www.de-verleiders.nl/doordebankgenomen/

Schrijver: Ton Hettema, 1 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.5 met 8 stemmen 126



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
4 oktober 2016
Pittige column.Weer heel wat van opgestoken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)