Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vrede en vergeten

De afgelopen week kwamen twee dingen bij elkaar. Aan de ene kant was er het onderzoek van Limpach, waaruit bleek dat het Nederlandse leger tijdens de oorlog die we politionele acties noemen, structureel misdadig is opgetreden. Kampongs werden verbrand. Verdachten werden standrechtelijk doodgeschoten. Niet één keer. Niet tien keer, maar structureel.

Ook werd in Colombia via referendum een vrede niet bevestigd. De Santos krijgt wel de Nobelprijs, maar niet de vrede. Ik had het liever andersom gezien, maar daar gaat het hier niet over.

Het gaat er over dat de Colombianen er niet in slaagden de misdaden die tijdens de oorlog waren begaan, de oorlog tussen de FARC en de staat, om die misdaden te vergeten. En toen dacht ik ineens: voor het maken van vrede is het nodig om te vergeten. Misschien kunnen later wel oorlogsmisdadigers worden opgepakt, maar de vrede vereist ook een beetje vergiffenis. En dat is niet kinderachtig, want het gaat wel om vergeven dat de vijand mensen heeft gedood. Familie soms, in ieder geval landgenoten.

Willem van Oranje is vermoord door Balthasar Gerards die hoopte de Spaanse zaak te dienen. Tijdens de Tachtigjarige oorlog zijn duizenden Nederlanders (en Belgen) omgekomen door honger en kanonnen – dus is het wellicht tijd dat de Spanjaarden ons schade gaan vergoeden. Maar we vragen er niet om. We zeggen dat de Spanjaarden vrienden zijn. Het is voor vrede nodig om een beetje te vergeten.

En dat is eenvoudig als het verder weg ligt.

En zo is het ook eenvoudig om nu een studie te publiceren over hoe fout wij waren tijdens de oorlog die politionele acties heet. De jongeren van nu zijn onschuldig. Maar voor de vrede met Indonesië is het misschien ook niet verkeerd om de verschrikkelijke daden die de oorlogvoerende partijen elkaar aandeden, en die ze elkaars burgerbevolking aandeden, om die een klein beetje te vergeten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.0 met 6 stemmen 578



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)