Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mobielfobie

Als ik door het land reis, vertelt mijn mobiele telefoon aan Google waar ik ben. Mocht ik bovendien op mij i-pad de krant lezen, dan weet ook Apple waar ik ben en als ik in- of uitcheck bij een NS-paal weten de NS en OV-chipkaart welke reis ik maak.

Maar als ik niet persoonlijk aan mijn vrouw vertel waar ik ben, weet zij het niet.

Het kan nog gekker. Een kennis van mij heeft een hoortoestel. Dat hoortoestel kan hij met zijn mobieltje aanpassen aan de omgevingsgeluiden – in een drukke ruimte kan hij ervoor zorgen dat hij alleen de geluiden in zijn kijkrichting hoort, op een rustige plaats kan hij juist weer de geluiden van alle richtingen laten binnenkomen, zodat hij het roodborstje achter hem ook hoort. Hij kan hem harder en zachter zetten, meer of minder bas of hoge geluiden, het is eigenlijk een HiFi geluidsbox voor zijn oor en de computer van zijn mobieltje onthoudt bovendien welke standen in welke omstandigheden hij graag heeft. Zo luistert zijn mobieltje mee en hoort of hij een feestzaal inloopt, of een kapperszaak, of een bos.

En dat krijgt, in zijn geval, Apple ook allemaal te weten. Sterker, toen mijn kennis op een goede dag bij zijn audicien sprak over de werking van zijn toestel, kon de audicien vertellen wanneer mijn kennis op feestjes was, op etentjes, op stations, in de auto had gereden en ga zo maar door. Zijn vrouw weet er alleen wat van als hij er over vertelt.

Het ligt allemaal vast in grote databases van private bedrijven en het zal worden gebruikt. Daar kunnen we op wachten. En het gaat dus over mobieltjes, hoortoestellen, maar straks over alles wat we met onze telefoon aan gaan sturen. Natuurlijk erg handig.

Maar voor wie is het straks allemaal handig? Als ik er over nadenk, wordt ik toch een beetje mobielfoob.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 8 december 2016


Geplaatst in de categorie: internet

4.7 met 6 stemmen 805



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
9 december 2016
Ik moet zeggen: er is eindelijk weer leven in de tent.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 december 2016
Ik vraag me af waarom 'men' zo'n overweldigende behoefte heeft om 'ons' te traceren..
Is het bemoeizucht? Is 'men' bang voor 'ons'? Is het om ons iets te verkopen? Wil 'de Staat' of 'de Veiligheidsdienst' ons paranoïde maken, opdrijven? Wat kan toch in godsnaam de reden zijn van deze tot obsessie uitgegroeide bezetenheid?
Naam:
Marja Raadt
Datum:
8 december 2016
Jan, voeg daar aan toe de moderne auto's die ieder weggedrag van de betrokken auto registreren en de gegevens ogenblikkelijk doorsluizen naar de eigen fabriekslaboratoria.
De strijd om de privacy is de burger met afgedwongen eigen medeweten hard aan het verliezen :(.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)