Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Te baud

Thiery Baudet schrijft in de NRC van 10 december dat het recht om te choqueren de westerse wereld een doorslaggevende voorsprong heeft gegeven. Wij moeten daarom het recht op choqueren nooit op het spel zetten.

Maar gaat het ook om elke shock? Welke shocks leverden die voorsprong? Ik kan me iets voorstellen bij de dag dat Galileo vertelde dat de wereld rond was of dat Darwin uitlegde dat we van de apen afstamden. Het bleek in beide gevallen overigens niet eenvoudig om te choqueren. Galileo werd gedwongen om zijn woorden in te slikken en Darwin durfde zijn boek nauwelijks te publiceren en heeft jarenlang gewacht voor hij de wereld durfde te choqueren.

Maar er zijn ook andere shocks die wel zonder aarzelen en vervolging zijn uitgesproken en die de westerse wereld helemaal niet zo’n grote sprong voorwaarts hebben gebracht. We weten welke voorsprong ‘Juden raus’ de Duitsers heeft gegeven. Ja, het heeft hele massa’s Duitsers in beweging gebracht. Het heeft Duitse legers over de Europa en Afrika doen uitwaaien en overal de Übermensch de overhand gegeven. Maar uiteindelijk heeft de shock ertoe geleid dat de dodelijk vermoeide Duitsers zelfs Berlijn niet meer tegen de communistische aartsvijand konden verdedigen.

De choquerende radio-uitzendingen die de Tutsi’s opruiden om Hutu’s te gaan vermoorden hebben de Tutsi’s ook niet Baudets doorslaggevende voorsprong gegeven. Het vermoorden van de elite door Pol Pot is ook gebaseerd op choquerende uitspraken, maar het heeft Kampuchea geen periode van Baudetiaanse voorspoed gebracht.

Dus ja, choqueren kan leiden tot een grote stap vooruit. Een open discussie ook, maar het benoemen van groepen waarvan mensen lid zijn – onafhankelijk van hun gedrag – is in de geschiedenis vaak op een ramp uitgelopen en niets wijst erop dat het in de toekomst anders is.

Daarom heeft Baudet in het geval Wilders ongelijk. Zijn bewering is te baud – vergeef mij de typefout.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 december 2016


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.8 met 6 stemmen 191



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)