Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Liegen

Wij mensen, onze hersenen en alle onderdanen waarmee die verbonden zijn, door middel van de elektrische bedrading van ons zenuwstelsel..
tussen haakjes u snapt intussen wel dat wanneer ik het woord 'ons' gebruik dat dat niet betekent dat we het huis waarin we wonen zelf hebben gebouwd, toch?
..zijn eigenlijk een soort flipperkast.

Dat drong tot me door omdat ik het in een flits voor me zag.
Tijdens het prachtige, onderhoudende, leerzame, tv programma van de VARA!
Gisteravond zeven uur.

Ze zaten met vijven om de tafel en bespraken de meest memorabele momenten (goeie titel trouwens) van de afgelopen tijd.
Ieder had zijn of haar favoriete ding uitgekozen.
Meteen in de eerste ronde ontplofte er al een voetzoeker.
Misschien was het wel, voor sommigen, een brisantbom.

Mensen hebben allemaal hun eigen manier ontwikkeld (of van iemand, een rolmodel, overgenomen) om om te gaan met bommetjes.
Het was de rauwdouwer, Marnix heet hij, dacht ik, of Maxime, die deze woordgranaat uit zijn mond afvuurde.
Je weet altijd onmiddellijk wanneer er een bommetje is afgegaan.
Er ontstaat daarna namelijk altijd een oorverdovende stilte.
Ook nu.
Hij zei: maar iedereen liegt toch ook?! Dat klopt toch.

Doodse stilte.
Matthijs vroeg meteen: meen je dat? Want Marnix heeft waarschijnlijk een reputatie van dingen zeggen die niet PC zijn.
Daarom houdt iedereen van 'm.
En daarom vindt iedereen hem een beetje gevaarlijk.

Dan begint iedereen wat zenuwachtig te lachen, om de innerlijke flipperkast met zijn vertrouwde kettingreacties te herschikken, zoals je je veter weer vastknoopt als die is losgeraakt.
Dan kijkt iedereen hem aan of ergens een geruststellende blik van olijkheid te vinden is, die aangeeft dat het maar een grapje was.

Ik ben het met hem eens, zonder olijkheid, met humor, met lichtheid, maar zonder verontschuldigende, verzachtende, bufferende vergoelijking.

Mooie woorden, trouwens, dat Nederlands. Ik ben er gek op. Ik lust er wel soep van. Woordensoep. Woordentaart. Woordendiner. Woordenarchitectuur..

Afijn, hoe dan ook, enfin, anyway, immerhin, allerdings, ik hou van alle talen. Lust er wel potage van, fascinerend vind ik het.

Wie heeft het bedacht?
Ik heb daar een antwoord op gevonden.
Op de vraag, het mysterie, waar de taal vandaan is gekomen.
Wie de taal heeft bedacht. De talen. Het fenomeen van spraak, verstaan.
Van overdracht van gedachten, van denkbeelden, van denkkleuren en denkgevoelens, van visies uit de inwendige of uitwendige wolkenbioscoop die we onze geest noemen.

Zal ik het uiteenzetten? Of voert het te ver? U bent wel wat van me gewend, dus u weet dat u op elk moment kunt afhaken.

Het zit zo: datgene wat ons maakte, ontwierp, in elkaar fabriceerde, ingenieurde, wat of wie of wien het ook maar geweest zijn, heeft (of hebben) in de hardware van onze denkmachine een matrix geplant die in staat is om om te gaan met gestructureerde klanken, symbolen, getallen, kleuren, vormen..
Iedereen heeft dezelfde matrix, dezelfde breincellen, axonen en neuronen en synapsen in de grijze hersenmassa van zijn of haar hoofd.

Daarom zijn mannen en vrouwen, bij de weg, volgens TH, gelijkwaardig aan elkaar. Verschillend, maar volkomen gelijkwaardig, aanvullend, aan elkaar gewaagd, yin en yang, Jip en Janneke, Henk en Ingrid.

De taal, de talen, zijn in onze hardware-matrix gedivineerd: als zich ontwikkelende, evoluerende kiemen gecodeerd. Zodat ieder land zijn/haar eigen taal kon construeren, samenstellen. Als de legoblokjes.
Het alfabet is de symbolische (uit symbolen bestaande) basis, zoals de elementen van het periodieke systeem de basis zijn van alle stoffen, materialen, voorwerpen die we er van gemaakt hebben of er nog van zullen maken.

Ik voel dat ik het moet afronden, want ik kan niet te veel concentratie van u verlangen op deze zaterdagochtend, middag of avond, maar misschien nog even over liegen:
De symbolen (de vorm) van de letters zijn de flessen, de potten, de dozen, de bakjes, waarin de betekenis van de letters precies past. Zoals het kinderspel van de ronde en vierkant paaltjes die in de uitsparingen moeten passen.
Liegen begint met het dwingen van een rond stokje in een vierkante opening.

En iedereen doet het.
De hele dag, tegen zichzelf, tegen anderen, tegen iedereen,

En dat verklaart de staat van de wereld.

Niets aan te doen.
We zullen er mee moeten leren leven..

The world according to Garp..

Schrijver: Ton Hettema, 28 januari 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 5 stemmen 162



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
30 januari 2017
Als je om de druppel heen loopt en alle zeven kleuren ziet, heb je het zevenvoudige spectrum van de waarheid van de reflectie en breking van het zonlicht op de dauwdruppel gezien. Dan weet je hoe het werkt. Iedereen weet dat de regenboog uit zeven kleuren bestaat, maar ik kom zelden iemand tegen die beseft wat de consequenties ervan zijn voor de wereld en het leven van alledag. Bijvoorbeeld dat ook alle andere kwesties hier op aarde aan diezelfde zevenvoudige vertakking onderhevig zijn. DE waarheid is hier op aarde een prisma-waaier van zeven verschillende, maar samengebundelde percepties. Daarom wordt die 'wet van zeven' in de esoterische en religieuze kringen beschouwd als een heilige wet, zoals bij Gurdjieff waar hij heptaparaparshinokh heet.
Op de Zon, waar ons daglicht vandaan komt, gelden weer andere wetten..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
28 januari 2017
Er zijn geen 'alternatieve' waarheden. Het is niet zo dat er één waarheid is en de rest 'alternatieve' waarheden zijn. Er zijn gewoon meer waarheden, afhankelijk van 'waar je staat' in het leven, in de wereld, enz. Wie om de druppel loopt, ziet zeven verschillende waarheden, zeven verschillende kleuren. Dat is een feit.

Er zijn geen 'alternatieve' feiten. Er zijn alleen feiten. De discussie over 'alternatieve' feiten gaat over waarnemingen. Trump nam een publiek waar van anderhalf miljoen. Dat is zijn waarneming. Dat wordt door vanalles en nogwat gekleurd. Anderen zagen een publiek van niet meer dan een kwart miljoen. Dat wordt ook door vanalles en nogwat gekleurd. Er worden foto's met elkaar vergeleken, maar wie weet met zekerheid te zeggen wanneer die genomen zijn?

Ik heb de live uitzending gezien, de hele dag alles live gevolgd. Het viel mij op dat het inderdaad niet erg druk was. Veel lege plekken. Niet alleen bij de inauguratie zelf, maar ook daarna, bij de parade. Er waren hele podia voor publiek langs de kant van de weg waar bijna niemand stond. De beelden van de demonstratie van de volgende dag, lieten een heel ander beeld zien, waarbij er duidelijk meer mensen op de been waren.

Die beelden zijn waarnemingen. Waar stond de cameraman die de beelden nam? Op de plek waar de druppel rood is? Hadden we een ander beeld gezien als hij op een andere plek was gaan staan? De feiten kennen we alleen als we de mensen tellen die er waren. Ik heb nog niemand gehoord die koppen geteld heeft. Maar meestal worden schattingen gemaakt, door mensen die dat vaker doen. En we nemen die schattingen meestal voor 'waar' aan.

Het typische over de discussie die hier als voorbeeld is aangehaald, is dat zowel Fox als CNN dezelfde beelden hebben van de inauguratie, en dezelfde conclusies trekken die Trump niet leuk vindt. Als er andere beelden opgenomen hadden kunnen worden, die gunstiger zouden zijn geweest voor Trump, dan had de Trump gezinde Fox dat zeker gedaan. Maar in dit geval lijken alle media het eens, en roepen ze gezamelijk dat de keizer geen kleren draagt, al ziet hij dat zelf anders.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
28 januari 2017
Mooi commentaar, Gabriëla, evenwichtig en weloverwogen.
Ik vraag me af of hiermee het idee van "alternatieve waarheid" ook in een ander daglicht komt te staan..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
28 januari 2017
Maxim Hartman is een acteur en voormalige kinderprogrammamaker (Rembo & Rembo) die de laatste jaren door de media in talkshows wordt uitgenodigd om als 'überman' typetje de saaie boel bewust op te schudden. Dat doet hij door uitspraken te doen die express op het randje zijn van politieke correctheid, en die vaak express nog nèt - of nèt niet - door de feministische beugel kunnen. Hij heeft zelf de meeste lol om wat hij doet, wat de kijker - als die eenmaal weet dat het allemaal toneel is - ook duidelijk van zijn gezicht kan aflezen.

Liegen we allemaal? Ja en nee.

Nee, want we hebben allemaal onze eigen waarheid. 'De' waarheid bestaat niet. Denk aan de zeven kleuren van de dauwdruppel in de zon. Loop eromheen en je ziet ze allemaal. Iemand die denkt dat zijn eigen waarheid de enige echte waarheid is - 'ik sta hier (standpunt) en de druppel is rood, punt uit' - die zal iedere andere waarheid als een leugen beschouwen. Maar avontuurlijke kinderen zullen ontdekken dat een smal rond stokje soms wel in een grotere vierkante opening past, en een smal vierkant stokje soms ook in een grotere ronde opening.

Liegen doe je alleen als je bewust je 'eigen' waarheid geweld aandoet, met de bedoeling een ander iets te laten geloven wat jou goed uitkomt. Dat zijn van die momenten dat bij een mens het geweten knaagt. Tenzij men - beroepsmatig of dwangmatig - een pathologische leugenaar is. Een smoes, een 'leugentje om eigen bestwil', daar maken we ons allemaal wel eens schuldig aan. Dat laatste kunnen we voor ons eigen geweten meestal wel verantwoorden.

Voor het overige houden we onszelf met regelmaat bewust en onbewust voor de gek met vanalles en nogwat waar we graag in willen geloven, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)