Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wortels trekken

Vandaag zit ik me af te vragen of wij mensen het fenomeen TAAL eigenlijk wel serieus nemen. Mijn antwoord is natuurlijk NEE.
Maar dat is een ongefundeerde aanname, die de lezer zich niet moet laten opdringen. Ik weet immers niet wat er in uw hoofd omgaat.
Gezien ervaringen uit het recente verleden, kan ik er op rekenen dat sommige lezers mijn columns met wantrouwen in het hoofd op een lange armlengte voor zich uit houden, en dan nog in staat zijn om er allerlei dingen bij te fantaseren.
Dat is niet nodig, maar iedereen mag het wilde paard in zijn hoofd naar hartenlust laten weggalopperen met winterwortels of de gistende appels van de Hesperiden.

Hoe dan ook, het onderwerp taal blijft mij dagelijks fascineren. Het zou onze draad van Ariadne kunnen zijn die naar de uitgang van het labyrint leidt, maar daarin heeft ons onderwijssysteem een Minotaurus gehuisvest die we eerst zullen moeten verslaan.
Wie is de Theseus die ons daarbij zal helpen?

Kijk eens aan hoeveel aanwijzingen en aanknopingspunten er voor de goede verstaander onderweg in het struikgewas zijn verstopt: mythen, legendes, sagen, folklore, analogieën, parabels, kinderrijmpjes, anagrammen, etymologie; een ware schatkist aan lopers die op de 26 deuren van het alfabet passen.
Die uiteindelijk de sleutels zijn naar ons eigen innerlijk, waar de taal aanhecht op de programmering van ons vierletterige (GTCA) dna.

Vandaag zat ik me voor te stellen hoe de symbolen van het alfabet er zouden uitzien als ze driedimensionaal waren. In gedachten liet ik de letter T (ik was bezig een tafel de trap op te trekken) ronddraaien om z’n verticale as, waardoor de bovenkant een rond platform werd en de T een soort paddenstoel.
Of zo’n tafeltje waar de borrelnootjes en de glaasjes witte wijn opstaan in de pauze van het concert.

Deze mentale manipulatie bracht me op het idee dat elke letter van het alfabet z’n of d’r eigen symbolische afstamming heeft, die wellicht ten grondslag ligt aan de verborgen betekenis ervan.
Zo kan een A afgeleid zijn van de piramide (en die weer van iets anders, nog archetypischer); de B van billen en borsten; de C van de (bloem)kelk
of de halve maan.. et cetera.

Daarmee wordt onze taal, die we zo achteloos als vanzelfsprekend beschouwen en gebruiken, een heel ander verhaal.
Dat zou onder andere betekenen dat er geen synoniemen bestaan, maar dat elk woord vanuit de symbolische oorsprong van de letters een unieke en achterhaalbare oerbetekenis heeft, die we kunnen ontfutselen als we Theseus het labyrint in sturen met het zwaard van onderscheid en de draad van herkomst, om het huwelijk tot stand te brengen tussen onze vrouwelijke rechterhersenhelft en onze mannelijke linker-.

Dat zou nog eens een heel revolutionair ander licht werpen op de verzoening tussen deze yin en yang krachten, dan alle door opgestapelde misverstanden veroorzaakte gender-oorlogen waar de mensenrassen onder lijden.

Het doordringen tot in het wortelstelsel van de taal als middel om genezing te brengen in de contradictie die heerst in de binnenwereld en daardoor ook in de buitenwereld.
Begrip naar binnen toe als basis voor begrip naar buiten toe.
Wat een prachtige propositie.

Aan de slag ermee!

Schrijver: Ton Hettema, 13 januari 2018


Geplaatst in de categorie: overig

2.5 met 8 stemmen 330



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)