Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De jeugd van tegenwoordig

Soms kijk ik naar jonge mensen om mij heen. Soms denk ik dan, wat moet er van hen worden? Want we zadelen ze met nogal iets op.

Er zijn in het verleden sombere tijden geweest. De Middeleeuwen waren voor veel Europeanen een tamelijk gevaarlijke tijd. Cholera, de pest, heksen, oorlogen, alles kon er gebeuren en niemand was echt beschermd. Veel mensen hadden niets en zouden ook nooit iets krijgen. En toch, in die tijd, werd de grondslag gelegd voor de Renaissance. In die gevaarlijke tijd.

Tegenwoordig is het een veilige tijd, maar ik weet niet hoe lang we dat nog kunnen volhouden. Misschien nog heel lang. Wie weet, maar er zijn geen garanties. Als ik naar de jonge mensen van tegenwoordig kijk, vraag ik me af of er later werk voor hen is. Hebben robots alles overgenomen? Ik vraag me af of onze welvaart er nog is. Is er nog landbouw mogelijk midden in de klimaatveranderingen? We hebben sinds de laatste ijstijd een bijzonder stabiel klimaat gehad, maar dat gaat veranderen. Houden we het droog in Nederland? We doen alsof dat wel het geval is. We kijken maar niet te veel naar voorspelde zeespiegelstijgingen. Zeven meter, als Groenland haar ijs verliest. Zeven meter. Of meer dan vijftig als Antarctica dat doet. We hebben het er maar niet over.

Maar soms kijk ik naar de jongeren van tegenwoordig en dan vraag ik me af of onze generatie kan doorgeven wat we kregen van de vorige generatie. Tijdens mijn leven zijn we rijker geworden, de hele wereld, het gemiddelde inkomen van iedereen is gestegen ondanks de groei in het aantal mensen. Een hele prestatie. Maar lukt dat de komende vijftig jaar weer? Ik kijk naar de jongeren en ik weet niet het. Gehaalde prestaties uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst. Het Romeinse Rijk werd ook een dictatuur en de Vandalen stormden uiteindelijk ook door de poorten van Rome.

Er kunnen donkere tijden voor de deur staan. Maar we zijn met heel veel idee-rijke mensen. Wie weet. Wie weet. Wie weet lukt het nog een keer.

In ieder geval niet op Vijftig Plus stemmen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 februari 2018


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 173



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
5 maart 2018
Ik ben niet tegen medicijnen die kanker genezen, maar wel tegen roken.
Naam:
Dirk Vleugels
Datum:
5 maart 2018
@Jan Lunsing
Je wil toch wel dat de medische wetenschap niet stabiliseert, neem ik aan. Ooit wordt een middel tegen kanker gevonden en kunnen wij weer roken!
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
16 februari 2018
Er moet heel veel gebeuren. Het is wel degelijk tijd om ons gek te laten maken. Successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Het idee van vooruitgang moet worden vervangen door een idee van stabilisatie.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 februari 2018
Die laatste zin is wel heel erg potsierlijk en volstrekt ondoeltreffend, Janneman, want de 50-plus partij is van geen enkele beïnvloeding inzake de werkgelegenheid van de jongeren. De voortschrijdende, inhumane robottisering is wel zeer zorgwekkend. Ook de stressverhogende opvoeringen van werkzaamheden, die meer en meer burnoutslachtoffers gaat opleveren. De zotte verering van snelheidsrecords fnuikt het basisbestaan van de meeste mensen. De werkzaamheden zijn fataal op hol geslagen. Juist de meest integere mensen zijn daar de dupe van! De aangepaste werkratten slaan daar een slaatje uit, maar hun aantallen slinken ook meer en meer. Nooit twijfelen aan de vooruitgang. De jongeren kúnnen het, dat weet ik. Ook als daarvoor de oude werksystemen vol akelige corrupties en vuile manipulaties voorgoed moeten wijken. De basisberoepen blijven enorm belangrijk en daarom ben ik heel positief over de toekomst van de jonge generatie. Laat je niet gek maken!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)