Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oordeel niet

Oordeel niet, voor je het hele verhaal kent. Voor de rechter staan zelden doortrapte misdadigers en heel vaak sneue mensen die verloren zijn in de complexe bureaucratie, vertrapt door Kafkaäanse regels, mensen die een klein bedrag ‘geleend’ hadden en oprecht van plan waren het terug te betalen, maar daartoe niet in staat bleken of mensen die door alcohol of andere drugs het gezonde verstand te vaak verneveld hebben.

Als je ze niet straft, maar helpt, kunnen ze misschien nog iets van hun leven maken. Maar de neiging om deze trieste mensen extra te straffen wordt steeds groter. Laat ik twee gevallen die ik zelf heb meegemaakt vertellen.

De een was een man die geld uit de partijkas had geleend. Eerst honderd euro. Toen tweehonderd. Hij zou het terugbetalen, zodra hij kon, maar na verloop van tijd leende hij meer dan duizend, tweeduizend. Nog steeds geen bedragen waar je mee kon emigreren en een nieuw leven beginnen, maar wel te veel om binnen een week terug te storten. Het werd vierduizend, vijfduizend. Niemand lette op en het leek goed te gaan, totdat na twee jaar toch echt de jaarrekening moest worden opgemaakt. Toen moest hij het zeggen.

We hebben hem niet voor de rechter gebracht. We hebben hem het volledige bedrag terug laten betalen en hem zijn excuses laten aanbieden aan de leden. Of we hem geholpen hebben, weet ik niet, de straf, de schaamte, lijkt me in dit geval ruim voldoende. Van respect lid werd hij verdachte. Hij heeft zijn lidmaatschap opgezegd.

Een ander geval was iemand die te veel uitkering ontving, omdat hij niet echt buitenhuis woonde. Hij had een kamer gehuurd. Hij betaalde de huur. Maar hij was er niet en daar kwam de gemeente achter. Fraude! Financieel had deze man waarschijnlijk geen enkel voordeel, maar regels zijn regels. Als je een uitkering voor een uitwonende krijgt, moet je ook uitwonen. Dat je wel huur betaalt, doet er niet toe.

Het gaat om iemand die het maar niet lukt iets van zijn leven te maken. Iemand die geen plek kan vinden om zich te ontwikkelen. Halve baantjes raakt hij kwijt. Te impulsief. Maar hij zal het bedrag terug moeten betalen en dat zal hij niet kunnen. Hij zal in de krediethulpverlening terecht komt. Probeer dan maar iets van je leven te maken, vooral, als je er toch al niet zo handig in bent.

Criminelen moeten worden gestraft. Maar er zijn maar weinig criminelen. Er zijn wel veel slachtoffers van complexe systemen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 10 mei 2018


Geplaatst in de categorie: eenzaamheid

4.7 met 3 stemmen 547



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
10 mei 2018
Mooi betoog, Jan. Nu denk ik ook weer aan waar ik al eens over heb geschreven. Over dat radiologentuig dat voor tonnen had gefraudeerd, maar die werden vrijgesproken omdat ze zich hadden "verschreven".
En in dezelfde krant waarin ik dit las een bericht over een bromfietsmonteur die vijftig gulden uit de kas van zijn baas had gehaald en daarvoor zes maanden cel kreeg.
Ook aan die serveerster in Amsterdam die vijftig cent van een klant in eigen zak had gestoken en daarom volgens de rechter terecht was ontslagen. Dat ze die vijftig cent later toch in de kas had gedaan, deed zogezegd niet ter zake.
Meedogenloos voor de één, soepel voor de ander.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 mei 2018
Dit is pas een christelijke en humanistische mening naar mijn hart! Mooi geschreven, Jan, en met diepgang! Het geld is het kwaad op zich, dat menselijkheid teniet doet.
Sociaal incapabele mensen zijn vaak de dupe van deze meedogenloze en steeds ingewikkelder wordende werkmaatschappij. Het megahoge eisenpakket doet steeds meer mensen buiten de welvarende boot vallen. De kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter.
Jouw titel refereert aan de uitspraken van Christus Jezus, die zich destijds verzette tegen openbare stenigingen van zogenaamde zondaars. 'Wie van jullie zonder zonde is, werpe de eerste steen!', zei hij terecht.
We hebben meer en meer sympathie en empathie nodig! Net als jij geloof ik ook niet in de strafsystemen, die de overheden maar kortzichtig en wraakzuchtig in stand houden!
Wat is liefde ook al weer?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)