Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

K in Kortrijk

Alveringem noch Hoepertingen hebben een K in hun dorpsnaam. Een K in Kortrijk?
Een K? Voor wat staat die K nu? “K in Kortrijk” werd gekozen uit de vele inzendingen van een uitgeschreven wedstrijd voor het nieuwe koopcentrum in het hartje van de stad. Die K staat er voor wat je er zelf wil in zien: Koop in …, Kom in…, Koopcentrum in…
Klucht in Kortrijk werd ook door de tegenstanders ter harte genomen voor de ellende dit “gebouw” al veroorzaakte in de stad. Onmogelijk die allemaal weer te geven in dit bestek. Feit is toch dat de maandenlange afbraak met reusachtige stofwolken tot gevolg menige geïnteresseerde toeschouwer op de vlucht deed slaan. Waterspuiten werden bestendig ingezet tot laat in de avond. Afvoer van dit afbraakmateriaal met honderden camions brachten chaos in de stad. Omleidingen alom stuurden iedereen in de war. Scheuren in aanpalende gebouwen, verzakkingen in de straten.
Klachten eromtrent werden heen en weer gestuurd. Misnoegdheid was troef temeer daar de drukke toegangswegen naar het nieuwe centrum dienden heraangelegd. Herrie, Harry!
Vele handelaars hebben hun zaak overgebracht naar elders, gingen over de kop of stopten gewoonweg door gebrek aan klandizie.
De tol die de omwonenden moeten betalen is niet te bepalen, laat staan te vergoeden. K in Kortrijk.
De ka staat hier voor een kwade, boze vrouw zoals zo dikwijls voorkomt in kruiswoordraadsels.

Ook in tal van huisgezinnen is er een ka aanwezig dus ook in Alveringem en Hoepertingen. Die hebben ze dus wel gemeen. Zo zie je maar hoewel dit hoegenaamd nergens goed voor is.
De heer Waydes, een bejaarde, rustig en bedaard, kan er van meespreken wat het is een ka in huis te hebben. Zo weet ik van horen (voorzichtigheid is hier wel geboden) dat wat hij doet of zegt hij steeds op een afkeurende repliek mag rekenen van zijn ka als van een keffende collie. Op het belachelijke na.
Eén ding delen ze echter in harmonie: een fles wijn of wodka kraken. Discussie komen wel achterop.
Het spreekwoord “ als de wijn is in de man, dan is de wijsheid in de kan” gaat bij hen alleen op voor hem. Voor haar geldt meer “als de wijn is in de vrouw, dan komt spoedig de aap uit de mouw”.

Zo hadden ze ooit eens een knallende ruzie voor een banaal akkefietje. Hij had de handdoek niet, volgens de regels van de kunst, opgeplooid aan het droogrekje van de badkamer opgehangen.
Het ene woord bracht het andere bij en in een mum van tijd zat het er bovenarms op.
Ten einde raad, ziedend van kolere, nam hij de auto en ging op stap. Het resultaat laat zich raden. Hij kwam (stomdronken?) thuis, parkeerde vóór de deur i.p.v. in de garage, viel bij het uitstappen er zijdelings uit en bezeerde zich aan linkerarm en –schouder. ‘ s Anderendaags bleek geheel zijn rechtervoorwiel aan vervanging toe te zijn. Wat voor er kabaal er dan zal zijn geweest, kan iedereen, zelf met weinig fantasie, zich wel voorstellen.

Verleden jaar was hij opnieuw de peer. Stel je voor hij werd verdorie het slachtoffer van een hijacker. Toch om te besterven, niet?
Moest, bij het parkeren in volle centrum, onder bedreiging van een mes zijn autosleutels afgeven en lijdzaam toezien hoe zijn wagen met gierende banden wegscheurde.
Noodgedwongen ging hij te voet naar huis terug zowat een eindje buiten het centrum van de stad zelf. Toen hij nog een 500 m van huis verwijderd was, kwam een krijsende en gillende dame op hem af.
“Zie ne keer, meneer, er heeft iemand met zijn auto in mijn mooie haag gereden en is er dan zomaar van onder getrokken”. Tot zijn grote verbazing stelde hij vast dat het zijn eigen karretje was.
Met enige moeite kreeg hij het toch uit de haag losgewrikt zij het met heel wat diepe schrammen. De politie zou ze nog waarschuwen alsook haar familiale verzekering als meneer ook nog zijn adres zou willen achterlaten, vroeg ze wat later gekalmeerd.

Thuis aangekomen wachtte de ka, de handen in de heupen, hem op gelet op het beschadigde voertuig. Haar ogen schoten kogels af. Je kunt het niet voorstellen hoe ze dan tegen de arme man tekeer is gegaan zich niet eens afvragend hoe, wat en wanneer hij dit is overkomen.
Helaas, vandaag kan je het hem niet meer vragen wat er zich dan allemaal heeft afgespeeld want de heer Waydes is inmiddels overleden …in zijn slaap.

Het bannen van het woord “ka” kan hier een oplossing zijn. Wordt het niet hoogtijd dat we de bedenkers van kruiswoordraadsels ter orde roepen, want vele mannen worden, volgens de bestaande recente statistieken, nog altijd geterroriseerd door hun ka’s.

Wat van de mannen niet kan gezegd worden, veronderstel ik?

Noot: Waydes is een fictieve naam!


Zie ook: http://www.cursiefjes.tk

Schrijver: Jan Coessens, 12 april 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.3 met 3 stemmen 267



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)