Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Bierliefhebber

Ik denk dat ik rond mijn vijftiende voor het eerst bier proefde en ik vond het zoals de meesten aanvankelijk afstotend, bitter spul, niet lekker.
Nu had ik daarvoor natuurlijk liters frisdrank gedronken, zoals rivella, cassis, sinas en cola, dan is de overgang behoorlijk kwetsend. Van zoet naar bitter accepteerden mijn smaakpupillen niet klakkeloos. Al is het suikergehalte in al deze dranken net zo veel, het was vooral die bittere hopsmaak die moest worden overwonnen. 'Gewoon doordrinken!', was het heersende motto, het zou vanzelf wennen.
Ik denk dat de prikkeling van de 5% alcohol zeker meewerkte aan de gewenningsperiode. Ik ontdekte al gauw dat hoe meer je dronk, hoe schommeliger je werd, ook al dacht ik echt dat je bij 5% alcohol bleef steken, hoeveel je ook opdronk. Of was dat instinctief een vroege truc van me om maar zoveel mogelijk van het gerstenat te kunnen innemen.

In ieder geval kreeg ik de smaak goed te pakken en stond er altijd wel een kratje Grolsch of Heineken in de garage. Ook kocht ik ze van mijn spaarcentjes, meestal het goedkoopste merk en die smokkelde ik dan naar binnen. Door het lichte roeseffect kon ik beter gedichten schrijven, dus werden wij vrienden voor het leven. Omdat ik leed aan eenzaamheid en depressie troostte het middel mij ook.
Ik las dat de Egyptenaren de uitvinders waren en er ook stevig van innamen. In Afrika maakten ze bananenbier, er was kersenbier in België, maar er was veel meer in hét bierland België; trappistenbier, abdijbier, diverse speciale bieren, teveel om op te noemen, maar het merendeel heb ik wel eens geproefd, vaak extra zoet en extra sterk met heerlijke, fruitige aroma's.
Enkele namen; Brugse Tripel, Deugniet, Verboden Vrucht, Rochefort, Brigand, Kasteelbier, Westmalle, Chimay, Moeder Overste, Gouden Carolus (mix tussen wijn en bier, zeer elegant), Duvel, Orval, Le Chouffe, Julius, Leffe, Grimbergen ect.
Bij speciaalzaken zijn de wat onbekendere biersoorten legio te vinden. In hartje Amsterdam zit bijvoorbeeld zo'n romantische bierspecialist, vlak achter het Paleis op de Dam, handig voor Willem, waar ik net zo graag in rondneusde, als in de daar aanwezige, schimmige, tweedehands boekenwinkels.

In bier zit hop en hop is slaapverwekkend, naast de alcohol werkt het dus dubbel. Bier is verworden tot een ordinaire volksdrank, alhoewel, in de middeleeuwen dronken ze niet anders, omdat het water toen te vervuild was, maar dat bier was lang niet zo lekker als de huidige bierproducten. Als je eenmaal speciaalbieren gewend bent, zoals ik, dan is gewoon bier (pils) maar een slap aftreksel, bijna als water an Sich.
Ik snap die kerels dan ook niet, die iedere vrijdagmiddag weer zwaar zitten te slepen met hun kratten vol pijpjes. Zo dom, want met iets zwaardere biersoorten hoef je minder te slepen en is het genot veel groter. Of ze willen persé minder snel dronken worden, dat kan natuurlijk ook.
Het lekkerste biertje dat ik ooit proefde was een Westmalle tripel ten tijde van mijn kloosterbestaan. Dat mocht helemaal niet en we dronken zelden iets alcoholisch, dus was het extra lekker en bijzonder gezien de entourage. De schade heb ik nadien meer dan voldoende ingehaald.

Dichters zijn altijd nauw verweven met roesvormende drank en middelen, dat komt hun inspiratie namelijk ten goede, een ander woord voor sterke drank is spiritus, wat geest betekent, inspiratie is in spiritus. Ik heb genoeg over dichters en schrijvers gelezen om te weten dat deze bewering klopt, afgezien dan van Bacchushatende, kerkgerelateerde artiesten, die overigens vaak niet veel voorstellen.

In de omliggende landen weet ik altijd wel hoe ik een bier moet bestellen, het is drank en brood ineen, gezien de gerst en soms nog haver, tarwe en rogge. Het schijnt het ochtendontbijt van mariniers te zijn tesamen met een rauw ei. Het schuimt ook zo plezierig in het glas, het ziet er levendig en kunstig uit, het is voedzaam en het geeft een aangenaam gevoel, loom, maar de lach veroorzakend en in het beste geval een liederlijk, eeuwig gedicht.
Dorus zei het al, wat in de hemel niet is moeten we hier maar ten volle genieten! Als praktiserend bierliefhebber beaam ik dat van harte. Hopelijk heb ik de dorst aangewakkerd, bij wie dat het geval is, zeg ik: 'Proost! laat ze goed vallen!' en wees de brouwers ervan een beetje dankbaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: drank

4.5 met 2 stemmen 262



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)