Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Liefde na het impressionisme

Zaterdag 20 augustus heb ik voor het eerst na een jaar of acht weer eens een bezoek gebracht aan het Musée d’Orsay in Parijs. Dit museum heeft een grote collectie impressionistische schilderijen en daarom had ik echt naar dit bezoek uitgekeken.
Rond mijn twintigste was ik helemaal weg van schilders als Renoir en zijn collega’s. Ik kon uren in een museum op een krukje zitten voor een schilderij om het helemaal in me op te nemen. Bepaalde schilderijen kan ik nog voor me zien alsof ze in mijn kamer hangen. Op dit moment flitste net “Een boomgaard in de lente te By” van Sisley aan mijn geestesoog voorbij. Het is al jaren geleden dat ik het voor het laatst heb gezien en daarom heb ik het even nagezocht op internet. En inderdaad: het is precies zoals ik het voor mij zag.
Maar vreemd, het is in één keer over met mijn liefde voor het impressionisme. De schilderijen vind ik nog steeds prachtig geschilderd en getuigen van enorme beheersing van het vak en grote liefde voor de kunst, maar het zegt me niet veel meer.
En toch voel ik nu weemoed, omdat ik , nu ik net die afbeelding van het schilderij van Sisley zag, voelde dat een idylle voorbij is. Niet alleen de idylle die hij schilderde, maar ook één in mij.
In oktober ga ik naar het Museum voor Moderne Kunst van de Stad Parijs om een aantal schilderijen te zien uit de collectie die mij nog helder voor de geest staan. Ik denk vooral aan werk uit de kubistische periode van Léger. Nu maar hopen dat mijn liefde daarvoor niet bekoeld blijkt. En misschien moet ik wel openstaan voor een nieuwe liefde.

Schrijver: Jacob, 21 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: kunst

4.8 met 4 stemmen 175



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Katja Bruning
Datum:
9 augustus 2012
Email:
katjabruningyahoo.nl
Mijn oude liefdes op het gebied van kunst blijven altijd bestaan. Wel zijn er inzinkingen, tijden dat ik die liefde niet of nauwelijks meer voel.
Bijvoorbeeld als tiener vond ik Godfried Bomans geweldig geestig. Later kwam er een periode dat ik zijn humor gemaakt en gewild vond. Ik prefereerde Carmiggelt, die veel natuurlijker en subtieler was. Juist daardoor kon ik Godfried daarna weer fris lezen en juist nóg grappiger vinden, maar op een wat andere manier. Ik vond het nu juist weer heerlijk dat hij niét natuurlijk en subtiel was en zo zalig kon overdrijven en melig kon zijn.
(Al schrijvend zit ik te denken dat het wel eens tijd kon zijn voor een herkansing van Carmiggelt..)
Ook Monet, die ik een tijdlang wat aan de zoete kant vond, moet ik weer eens gaan bekijken.
Dus je stukje heeft mij aan het denken gezet, Jacob. Mijn oude liefdes vervagen soms, maar, net als oude soldaten, geloof ik dat ze nooit sterven.
En wat nieuwe liefdes betreft: die zijn vrij zeldzaam, maar de Harry Potterboeken sloegen bij mij werkelijk in als een bom.
En sinds ik in Friesland woon heb ik als schilders Jopie Huisman en Jan Mankes ontdekt en als schrijvers Rink van der Velde en Hylkje Goïnga.
Naam:
Wee
Datum:
22 augustus 2011
Ben het eens met wat Joke schrijft, maar voel je weemoed. Mooie hartenkreet!
Naam:
J.de Groot
Datum:
22 augustus 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Jacob openstaan voor een nieuwe liefde, in welke vorm dan ook zal altijd je blik verruimen.
En ook vaak het verleden in een ander licht zien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)