Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Overrompelende vijand

(Lief, leven, leidraad)

Waarom mensen soms niet kunnen of willen begrijpen, op afstand, daar kan ik mij wél iets bij voorstellen. Buitenstaanders weten in eerste instantie niet beter. Dit is voorspelbaar logisch. Insiders daarentegen zouden beter moeten weten, daar zij vanaf dag 1 t/m de dag van vandaag getuige zijn (geweest).

Mijn eerste, echte liefde nam de benen toen gevolgen van het geschiede kwaad meer zichtbaar werden. Mijn werk kon zich ook niet meten met deze overrompelende vijand. Mijn gids heeft zich ondanks rake klappen redelijk staande kunnen houden, maar ook niet meer dan dit.

Identiteit, 'de aard van het beestje', haar of zijn eigenheid, individualiteit dus persoonlijkheid kan voor een (belangrijk) deel verloren (zijn ge-)gaan door veel dat (een) leven onaangenaam verrast. Vrijwel iedereen, in elk geval veel mensen, heeft hiervan een voorbeeld in eigen- of naaste omgeving. Individualiteit kan verloren gaan voor de volgende ademhaling in gang wordt gezet. Iemands persoonlijkheid te gronde gericht zonder dat die betreffende iemand dit in eerste instantie beseft. Of misschien zelfs zonder dat dit ooit wordt gerealiseerd!

BERNLEF Eclips

Verduistering! De (schuld)vraag is niet óf, maar wannéér; tijd- en plaatsbepaling. In de eerste helft van de jaren '80 werd Bernlef met 'Hersenschimmen' bij het grote publiek bekend; een uitvoerig beschreven dementeringsproces vanuit het oogpunt van een dementerende man. Bernlef is het pseudoniem van Hendrik Jan Marsman. Een schuilnaam ontleend aan de blinde Friese dichter uit de 8ste eeuw.
Hoewel 'Friese' misschien moet worden vervangen door 'Groningse' of 'uit het Noorden afkomstige', daar hij volgens wikipedia.org uit Warffum afkomstig is.

Hoewel Bernlef (H.J.M.) zowel in 1984 als in 1994 voor zijn gehele oeuvre is gelauwerd, met respectievelijk de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs is zijn bekendheid toegenomen na het schrijven van 'De pianoman'. Deze novelle beschrijft het verhaal van de Duitser Andreas Grassl die in april 2005 op het strand van Sheerness aanspoelde en door zijn zwijgzaamheid lang niet herkend en geplaatst kon worden.

Nadat uiteindelijk zijn identiteit bekend is geworden, is hij op het vliegtuig naar huis gezet. Daar zijn persoonlijkheid moeilijk te vatten was, de man sprak niet, maar bleef zwijgen, heeft men hem pen en papier gegeven. Hij maakte een gedetailleerde tekening van een vleugel en speelde naar verluidt vier uur lang op een beschikbaar gestelde piano...!

Ondanks deceptie mijnerzijds en domheid van tegenstanders-van-toen, zal ik blijven werken aan mijn DROMEN!

Schrijver: Annejan Kuperus, 23 maart 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.7 met 3 stemmen 234



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)