Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De cast van Swiebertje is kastjewijlen

Piet Ekel heeft het nog het langste volgehouden, maar nu is ook hij zijn medespelers achterna gegaan. Als Malle Pietje blijft hij dierbare herinneringen in mij oproepen, want als kind geloofde ik in de echtheid van de Swiebertje-serie, ik was ervan overtuigd dat die hoofdrolspelers ergens in Nederland woonden en dat die filmbeelden de werkelijkheid weergaven. Piet Ekel heeft een grandioos karakter neergezet met Malle Pietje, hij was het helemaal, zo samen met zijn papegaai Sjakko, zijn eeuwige sigaar en de gezellige, belonende borrels, samen met Swieb. Ik moest altijd zo lachen als hij of Swiebertje weer van alles omgooide in zijn winkel vol prullaria en antiek. Ik kijk naar een foto van Swiebertje uit die tijd en ik zie nu pas zijn dikke onderkin en zijn lodderige ogen, wat zeker op een bepaalde alcoholliefhebberij duidt. Helemaal niet erg, want hij heeft ons op de mooiste televisiebeelden aller tijden getrakteerd, ook al wilde hijzelf graag van zijn Swiebertje-imago af, dat is Joop Doderer nooit echt gelukt. O, en dan die knusse, oermoederlijke Saartje, gespeeld door Riek Schagen, wat heb ik me vaak in Swiebertje verplaatst, terwijl hij weer een 'kopsken koffie' kreeg met een kaakje. Oer-Hollands sentiment, waar je niet genoeg van krijgt. Pure nostalgie, net als later Brammetje Horlepiep, waar ik ook zo van genoten heb. En dan die altijd boze brombeer Bromsnor, gespeeld door Lou Geels, die altijd net even te dom voor Swiebertje was, zwaar overspannen en overdreven loyaal aan de burgemeester. Soms zag i de streken van Swieber door de vingers, want ergens mochten ze elkaar wel. De burgemeester werd gespeeld door Louis Borel, de zoon van de schrijver/journalist Henri Borel, goed bevriend met Frederik van Eeden en Louis Couperus. Als kind heb ik al deze toneelspelers gezien en bewonderd, in een schouwburg te Coevorden. Mensen nog aan toe, wat was ik akelig zenuwachtig en hevig ontroerd! Ik wist toen nog niet dat de burgemeester mij via-via linkte met Fré van Eeden, die in mijn pubertijd zo'n belangrijke rol speelde, waarin ik zijn gehele oeuvre met groot genoegen doorworsteld heb. Ik heb ze allemaal in het echt mogen zien en ook al speelden ze toneel, ze bleven voor mij echte figuren, die ik zeer waardeerde en liefhad. Daar kon Pipo de Clown met zijn 'Sapperdeflap!' echt niet tegenop en zelfs Titatovenaar niet met zijn 'En alles staat stil!' of de mooie geliefde van Rob de Nijs in 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' of de melige grappen in 'Peppie en Kokkie', 'Toen was geluk heel gewoon', 'Kinderen geen bezwaar' en 'Zeg eens A'. Nee, voor mij blijft Swiebertje op de troon zitten en hebben alle andere series het rechtvaardige nafluiten. Jeugdsentiment van de bovenste klasse, kan ik het helpen? Ik ben er beretrots op!

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 juni 2012


Geplaatst in de categorie: film

2.1 met 14 stemmen 516



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Apentrots
Datum:
29 juni 2012
"Toen de armoede de mensen nog netjes hield," hoor ik hem op het journaal zeggen. Zet deze wijze woorden maar onder je hartenkreet. Misschien moeten we wel naar de geest van die tijd terug.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
29 juni 2012
Email:
moi636yahoo.com
Ik stoor me heel erg aan de regel: "wat zeker op een bepaalde alcoholliefhebberij duidt"
Het zou prettig zijn als je eens ophield deze zeer veelvuldig gebruikte sneer over anderen voor je te houden. De man is dood, moet ik nu hier lezen dat hij waarschijnlijk alcoholist was?? Was je erbij, was het jouw vriend soms? En áls het al zo is, so what? Het is mij een raadsel waarom je steeds opnieuw dit soort details naar voren moet brengen wanneer je over personen schrijft. Gebaseerd notabene op een foto.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)