Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Waaghals en brekebeen

Als kind kreeg ik het zware boekwerk 'Graaf Sándor, Stalmeester van de Duivel'. Ik heb het nooit willen wegdoen, omdat die graaf zo lekker maf deed en nog kan ik om hem lachen. De Hongaarse graaf Moritz Sándor de Slawnitza, geboren in 1805, was getrouwd met prinses Leontine van Metternich. Hun dochter prinses Pauline Clementine von Metternich - Winneburg zu Beilstein (1836 - 1921) was getrouwd met haar oom, prins Richard von Metternich, die veel maîtresses had, maar ze waren gelukkig getrouwd. Ze kregen drie kinderen: Sophie, Pascaline en Clementine. Graaf Sándor was een grootgrondbezitter, die vele, meestal mislukte capriolen met zijn paarden maakte. Hij fokte zelf paarden in zijn stoeterijboerderij in Gyarmath. Hij was een van de eersten, die Engelse volbloeden fokte. Op zijn zeventiende kreeg hij zijn eerste lievelingspaard Tartar. Andere lievelingspaarden waren o.a. Purrhus, Makatsch, Czinos, Hassan, Makacs en Conos.

Op zijn vijfenveertigste kwam er een einde aan zijn paardenavonturen en de meest rare en gevaarlijke sprongen over volgestouwde karren en andere obstakels. Er zat een ernstige krankzinnigheid achter zijn grenzeloze, baldadige paardensprongen. De graaf kwam in een krankzinnigengesticht terecht en daarna was er weinig tot niets meer over van deze meest fantastische ruiter en flierefluiter. Hij zat tot ver in de zeventig in zijn rolstoel in zijn kasteel te Bajna. Er is verder heel weinig over hem bekend.

Citaat: 'Graaf Sándor en Makatsch landden na hun sprong over de hoge, blinde muur precies tussen achter de muur liggende broeikassen. Een meter naar links of naar rechts en deze sprong had in het glas van de kassen een dramatisch einde gevonden.'.

Deze moedige gek is één van mijn eerste voorbeelden, waarvoor ik waardering heb, want gekte en moed liggen vaak in elkaars verlengde, net als gekte en humor, en helaas ook gekte en geestelijke ineenstorting. Aan zijn vele mislukte paardensprongen kunnen anderen zich optrekken.
Nee, zo gek was die graaf Sándor qua psychologisch effect zeker niet!, om nog even aan te vullen: een goddelijk leermeester!

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 december 2012


Geplaatst in de categorie: adel

3.0 met 1 stemmen 2.028



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
jan
Datum:
24 december 2020
ik woon vlak bij Beilstein. ken ook de kasteelruine van de familie Metternich.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)