Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Koppensnellen

Sinds het jaar 2005, waarin ik de eerste ongeoefende schrijfpogingen op deze site mocht plaatsen, leeft er in mij een nog altijd onvervulde wens om ooit de vaardigheid te bezitten om een column te kunnen schrijven. Wetende, dat ik daarvoor de juiste instelling mis en bovendien de vaardigheid om uit het dagelijkse nieuws een of meerdere items te selecteren die in een pakkende column kunnen worden verwerkt, hebben deze wens al jaren steeds in de kiem gesmoord. Een column schrijven zonder een journalistieke opleiding te hebben gevolgd of zonder bij voorbeeld in het onderwijs te hebben gewerkt, is slechts aan weinig personen voorbehouden.

Vele jaren lang ben ik al een bewonderaar van de overleden auteur Simon Carmiggelt, geboeid door zijn kronkels en cursiefjes die hij schijnbaar met speels gemak en vooral met plezier schreef. - Meer plaatselijk was ik jaren geleden tot 14 mei 2009 een trouwe luisteraar van de Rotterdamse auteur Jan Oudenaarden, die in het vroege ochtendprogramma van Radio Rijnmond zijn columns op een bijzonder ludieke wijze voorlas. Volgens het Algemeen Dagblad heeft hij er 865 geschreven. Voeg deze gegevens bij het feit, dat ook hier vele getalenteerde columnisten hun bijdrage leveren, dan geeft dit wel aan waar bij mij de schoen wringt.

Om er zelf iets van te bakken is het nodig via de media goed op de hoogte te zijn van vele feiten en onderwerpen, zowel politieke en maatschappelijke. Daardoor rijpt bij jezelf gaandeweg een eigen mening en overtuiging, die je nodig hebt om deze in een bijdrage te verwerken. Bovendien moet je niet bang zijn om daarbij jouw nek uit te steken, want zelfs de meest belezen columnist heeft een eigen uitgesproken mening die soms haaks kan staan op die van een andere schrijver. Om los van de begaafdheid een herkenbaar stempel op een inzending te kunnen drukken, behoren analytisch denken, humor en het kunnen relativeren tot een minimum vereiste.

Ik kan en wil mij niet achter mijn leeftijd verschuilen. Wijlen oud-minister-president Willem Drees was tot aan zijn overlijden op 102-jarige leeftijd, ondanks zijn blindheid, nog volkomen helder qua denken en formuleren. Zolang ik mij echter tijdens het lezen van het ochtendblad slechts beperk tot het z.g. “koppensnellen”, naar aanleiding waarvan ik impulsief besluit om ook het artikel te lezen, kan ik mij maar beter als een schoenmaker bij mijn leest houden.

Een hartenkreet, met voor de lezer de beste wensen voor 2015, is een goed alternatief en stukken beter dan een mislukte poging om een column te schrijven.

Schrijver: Günter Schulz, 4 januari 2015


Geplaatst in de categorie: individu

3.9 met 7 stemmen 208



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
5 januari 2015
Email:
moi636yahoo.com
Onzin. Wat ik lees, daar mankeert niets aan. Zeker weten dat er een column in zit, ik had er zelf nooit één geschreven en ik trek me niets aan van gangbare regeltjes en wetten, vereisten die "nodig" zijn. U schrijft wel zo mooi, het is het Nederlands dat ik zelf nooit zou kunnen, dus bij deze: verras ons en schrijf er eentje!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 januari 2015
Simon Carmiggelt was een groot liefhebber van jenever en in zijn jeneverroes ving hij de kroegverhalen op, die hij op wonderbaarlijke wijze wist op te slaan en uit te werken. Koop een fles Hooghoudt en waag het erop. Je zult versteld zijn van het feit wat mensen allemaal via hun mobiele telefoon publiekelijk rondstrooien. Allemaal snoepjes voor de Carmiggelt in jou.

Er is vast wel iets, waar vooral jij het nodige van af weet. Gebruik dat in combinatie met de actualiteit en je column is straks een debuterend feit. Je drempelvrees is echt onnodig.
Naam:
Fred
Datum:
4 januari 2015
Mooie stukkies zeggen vaak meer dan een mening van een columnist...
Naam:
J.de Groot
Datum:
4 januari 2015
Günter hier weer even ten voeten uit.
Met alle 'letters' in een 'goede zetting' komen er weer mooie woorden uit!

(Knipoog Joke.)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)