Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten over religie

Aan de oude Sacramentskerk

De Sacramentskerk met haar boogvormige ramen herinner ik me uit mijn jeugd. Van binnen was zij mooi en schitterend als in de mist van mijn bijziendheid het hele panorama van bloemen, kaarsen, gouden beelden en andere parafernalia vervaagde en zich vermengde als verfklodders op een schilderspalet en werd tot een als het ware impressionistisch vlekkerig schilderij met dominant de warme kleuren geel, rood en ijsblauw van de hemel buiten.

De schoonheid van haar interieur leek symbolisch voor de voor mij altijd onduidelijk gebleven weldaden van het Christendom, dan wel van Jezus Christus in eigen persoon, weldaden die de priesters, nonnen, paters en kapelaans later nooit overtuigend over het voetlicht konden krijgen.

Haar met een mintgroen, driehoekig dak bekroonde toren diende in mijn kinderlijke geest als de kerktoren bij uitstek, alsof niet de talloze typen en bouwstijlen waarmee ik later kennismaakte evenzeer hun rechtmatige plaats verdienen op de aarde en onder de zon.

Nu siert haar dak haar rechthoekige, bruine, bakstenen toren niet meer en staat zij op de nominatie voor de onbarmhartige slopershamer, maar duidelijk zal haar stenen gestalte in mijn geest blijven bestaan met alle sentimenten en gedachten die ik onlosmakelijk en voor altijd aan haar verbonden heb.......

Schrijver: I.Broeckx, 12 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: religie

4.0 met 1 stemmen 61



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)