Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Schandaal

Recentelijk werden wij, ook tijdens de in de journalistiek bekende komkommertijd, opgeschrikt door berichten over voor de consumptie in omloop zijnde eieren en pluimvee, besmet met het toxische Fipromil. Binnen een week werden deze ook in de ons omringende landen gesignaleerd, al dan niet door import vanuit Nederland.

De rapen waren gaar. Het kon niet op door elkaar met de beschuldigende vinger aan te wijzen en als boosdoener te bestempelen. Een klein bedrijfje dat een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis in de pluimveestallen produceerde werd als bron van alle consternatie opgespoord. De eigenaren werden voorlopig in hechtenis genomen.

Nu, amper een maand later, is de berichtgeving over het schandaal nog maar mondjesmaat en lijkt totaal op te drogen. Is het geheel een opgeklopt verhaal om de consument schrik aan te jagen of slechts het topje van een ijsberg? Met de mededeling een diepgaand onderzoek te starten droogt verdere informatie op.

Terwijl vele kippenfarmen en supermarkten schade hebben geleden die in de miljoenen euro loopt, worden de schappen in de verkooppunten weer opnieuw zoals gebruikelijk gevuld. De consument is over de eerste schrik heen en tikt weer als vanouds het vertrouwde eitje. Het mogelijke gif proef je niet noch beïnvloedt het de smaak.

Zonder de omschreven feiten als overtrokken item in de verspreiding van het nieuws of bangmakerij te willen wegzetten, lijkt het er toch een beetje op, dat alles nogal meevalt. Men kan en mag natuurlijk geen enkele onvoorziene mogelijkheid uitsluiten. Bij een werkelijke calamiteit kan een ieder op deze site zijn of haar ei nog kwijt.

Schrijver: Bas Lieshout, 20 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 92



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 augustus 2017
Ik heb nog bewijsmateriaaleieren in mijn koelkast liggen, die ik zeker niet zal consumeren. Ik weet alleen niet aan welke instantie ik die onschuldige types moet uitleveren. Voor een levenslange straf komen ze zeker niet in aanmerking. De slogan "Breek de dag, tik een eitje!" is inmiddels niet meer zo onschuldig als het lijkt. Het zou je wel eens voorgoed kunnen opbreken, als je de mediahype moet geloven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)