Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Niet voor iedereen

Laat ik eens een open deur intrappen door te constateren, dat humor, in welke vorm dan ook, niet door een ieder op dezelfde manier wordt ervaren of beleefd. Er zijn personen, die best van een grapje houden terwijl anderen er niets aan vinden. Weer anderen doen tenminste nog alsof, om een ander te behagen of om de humoristische sfeer niet te willen bederven. Ik denk, dat enkelen van u in zijn of haar familie herkenbare situaties kent. Tante Emma lacht al bij voorbaat om een nog te vertellen grap terwijl andere familieleden denken: nee, niet weer hetzelfde. We kunnen het er samen over eens worden, dat persoonlijke smaken over het veelzijdige spectrum van het begrip humor nogal kunnen verschillen en dat stralen wij dan ook ten dele uit.

Persoonlijk spreken mij soorten humor, die op woordspelingen of verkeerde interpretatie van algemeen bekend veronderstelde begrippen berusten, best wel aan en ik kan over een goede humoristische situatie van tientallen jaren geleden nu nog vet glimlachen als ik er weer eens aan denk. Voorbeelden daarvan bestaan er legio, maar ook dat hangt weer af van de voorkeur van een persoon. Zo zou mij een humoristische situatie, die mij is verteld of die ik zelf heb meegemaakt of gezien, vermoedelijk een leven lang bij blijven. Het gaat om situaties, waarin gebeurtenissen en personen door handelen en een dialoog tot een paradoxale situatie leidt. Als voorbeeld daarvan wil ik u van een scène uit een oude zwart-wit film “De drie musketiers” deelgenoot maken.

Situatie: de Drie musketiers sturen hun dienaar naar een kroeg om drie kruiken RODE wijn te halen. De dienaar bestelt aan de bar bij de waard drie kruiken WITTE wijn en wacht geduldig totdat deze zijn gevuld. Nadat dit is gebeurd, pakt hij de kruiken op en kijkt verschrikt. De waard informeert naar de oorzaak. De dienaar biecht, onder het uitspreken van verontschuldigingen bedeesd op, dat hij zich deerlijk heeft vergist. Hij vraagt onderdanig, of de waard de inhoud van de drie kruiken wil vervangen. Geen probleem. De dienaar neemt onder dankzegging de kruiken in ontvangst en wil vertrekken. “Hé, je moet nog betalen” roept de waard. De dienaar, ontwapenend onnozel: “Ik heb die Witte wijn toch GERUILD tegen de Rode . . ?” – De waard: “Ja maar die Witte had je nog niet betaald, toch?” De dienaar: “Klopt, maar die heb ik toch ook niet genomen . . . ?”

De dienaar vertrekt met een brede grijns, de waard in opperste verwarring achterlatend. Dat is o.a. humor waarvan ik houd en waarvan ik de verhaallijn ook na jaren nog weet. Maar zoals het in het leven nu eenmaal geregeld is geldt dit niet voor iedereen, en dat is eigenlijk maar goed ook.

Schrijver: Günter Schulz, 12 november 2017


Geplaatst in de categorie: humor

4.0 met 1 stemmen 73



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)