nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
Top-5 hartenkreten:

1.
2.
3.
4.
5.


Categorieën:

actualiteit (152)
adel (5)
afscheid (128)
algemeen (68)
bedankt (45)
biologie (3)
dieren (91)
discriminatie (47)
drank (14)
economie (18)
eenzaamheid (127)
emoties (205)
erotiek (8)
ex-liefde (32)
familie (65)
feest (26)
film (18)
filosofie (64)
fotografie (5)
geboorte (8)
geld (30)
geschiedenis (6)
geweld (29)
haiku (3)
heelal (5)
hobby (15)
humor (269)
huwelijk (10)
idool (33)
individu (113)
internet (28)
jaargetijden (26)
kerstmis (29)
kinderen (74)
koningshuis (24)
kunst (35)
landschap (6)
lichaam (46)
liefde (188)
literatuur (66)
maatschappij (165)
mannen (17)
milieu (7)
misdaad (50)
moederdag (5)
moraal (65)
muziek (133)
natuur (95)
oorlog (43)
ouderen (46)
ouders (18)
overig (32)
overlijden (43)
partner (4)
pesten (9)
planten (11)
poesiealbum (1)
politiek (87)
psychologie (112)
rampen (20)
reizen (25)
religie (89)
schilderkunst (24)
school (16)
sinterklaas (3)
sms (1)
songtekst (1)
spijt (26)
sport (50)
sterkte (6)
taal (37)
tijd (35)
toneel (5)
vakantie (24)
valentijn (1)
verdriet (89)
verhuizen (3)
verjaardag (14)
verkeer (17)
voedsel (19)
vriendschap (67)
vrijheid (45)
vrouwen (36)
welzijn (62)
wereld (42)
werk (55)
wetenschap (13)
woede (70)
woonoord (53)
ziekte (96)


gedichten.nl


Garnier Projects

tabblad: hartenkreten

< vorige | alles | volgende >

hartenkreet (nr. 4037):

De grote paradox

Iedere discussie kent altijd meer kanten. Elk gelijk van een discussie kent altijd een keerzijde.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was ik actief in de vrouwenbeweging. Dit was niet zonder reden. Ik had al een flinke portie vrouwonvriendelijkheid in mijn toen nog jonge leven aan den lijve mogen ervaren. Dan komt het moment dat genoeg genoeg is. Tijd voor actie.

Ik was evenwel niet van plan om met de extreme stroming mee te gaan. Les extrêmes se touchent, zeggen onze zuiderburen. Dus was ik niet van plan een mannenhatende, tuinbroekdragende, kortharige lesbienne te worden. Om het extreem type feministe uit die tijd, die veelal in de media de aandacht kreeg, maar eens recht voor haar raap te beschrijven. Hoewel ik de man die reden was voor mijn duik in het feminisme absoluut gehaat heb. En ik ooit ook een tuinbroek aangeschaft heb. Zelfs twee. Ik had een witte en een groene. Mijn haren droeg ik een poosje inderdaad kort. Ook dat nog. Maar ik vertikte het om zonder make-up de deur uit te gaan - toen nog wel; inmiddels blijft die mascara niet meer plakken en ligt de lippenstift 99% van de tijd nutteloos in de la. En ik stond er echt open voor, maar verliefd worden op een vrouw, dat kon ik gewoon niet. Wat er niet inzit, kan er ook niet uitkomen.

Het onderwerp van mijn begeerte bleef ook in die periode steeds weer een man. Wat voor een aantal extreem georiënteerde feministes reden was om mij toe te bijten dat ik geen echte feministe kon zijn. Ik sliep immers met de 'vijand' en gebruikte in hun ogen alleen make-up om deze verwerpelijke 'vijand' te plezieren. Slogans als 'If they can send one man to the moon, why can't they send them all', en 'When God created men, She was only joking', waren populair. En, eerlijk is eerlijk, ook bij mij in die dagen. Want het was een zeer therapeutische manier om over de jarenlange mishandeling van die ene man heen te komen. Het werkte. Ik kon mijn ervaring met hem achter me laten. Ik kon van andere mannen blijven houden.

Nee, zijn liefdeloze pogingen om mij te bezitten konden mij niet doen geloven dat alle mannen zo waren. Het heeft wel lang geduurd voordat de wonden geheeld waren en de deur weer voorzichtig open kon.

Mede vanuit deze ervaring begrijp ik de heftige emoties van alle vrouwen die nu via de #MeToo beweging bezig zijn hun ervaringen te verwerken waarbij over hun grenzen is gegaan.

Geloof me.
Het beschadigt.
Diep.
Van binnen.
En het duurt lang.
Heel lang.
Voordat de wond eindelijk weer dicht is.
En het litteken gaat nooit meer weg.

Toch zit ook hier een keerzijde aan de discussie.

Want de dagelijkse stroom van meldingen van seksueel misbruik en seksuele intimidatie die via de media onze huiskamer binnen zijn gekomen de afgelopen twee maanden, doet de lust bij velen vergaan. En roept ook verzet op: “Het moet wel leuk blijven!“. Het mag ook leuk blijven.

Want de #MeToo discussie betekent NIET dat we opeens geen plezier meer aan seksualiteit mogen beleven. Integendeel.

De grote paradox is dat de hele discussie juist als doel heeft om voor iedereen, en in het bijzonder voor vrouwen, die eeuwenlang seksueel onderdrukt zijn geweest, het plezier in seksualiteit juist weer terug te krijgen. Want dat plezier vergaat je als je zelf niet je eigen grenzen mag of kunt aangeven in een seksueel contact.

Het is wellicht voor mannen lastig om zich voor te kunnen stellen hoe het is om in deze wereld vrouw te zijn. En als vrouw is het voor mij ook lastig om me voor te stellen hoe het is om in deze wereld man te zijn. Laat ik een poging doen om uit te leggen wat het betekent vrouw te zijn. En een poging om te begrijpen hoe het zijn moet om man te zijn.

Als vrouw leer je van kleins af aan dat de wereld niet veilig voor je is. Zodra je oud genoeg bent om te begrijpen dat je een meisje bent, begrijp je ook dat je tot de helft van de wereldbevolking hoort die bescherming nodig heeft. Je snapt nog niet meteen precies waarom of waartegen. Maar de jongens om je heen mogen meer dan wat jij als meisje mag. Bijvoorbeeld in het donker over straat. Dat moet je als meisje echt nooit doen, zo word je op het hart gedrukt. Ouders die rustig slapen als zoonlief van zestien op stap is, maar volledig in paniek raken als dochterlief van zestien de laatste bus mist en een uur te laat thuiskomt. Want de wereld is niet veilig voor meisjes. Voor vrouwen. Vooral niet in het donker. Vooral 's nachts niet. Zo krijg je als vrouw van kleins af aan geleerd dat je tot een potentiële slachtoffergroep hoort. De daders zijn de andere groep in de maatschappij: de jongens, de mannen. Zij willen iets van je. Iets dat beschermd moet worden. Kijk uit! Pas op! Blijf zitten waar je zit en verroer je niet want er is gevaar en je weet niet waar! Je krijgt waarschuwingen en adviezen. Jongens en mannen die echt van je houden, die proberen je niet te verleiden. Die wachten op je en respecteren je voor de madonna die je bent, die je zijn moet, want dan ben je een voorbeeldige vrouw. Mannen die je wel verleiden, willen alleen je lichaam, en zullen je als hoer afdanken. Ze willen alleen een serieuze relatie met een madonna. Met een maagd. Dus moet je je maagdelijkheid ten koste van alles beschermen. Anders word je een hoer. Dat is best lastig allemaal. Want je wilt eigenlijk best graag verleid worden door die leuke jongen. Maar je wilt natuurlijk geen hoer zijn. Nee, natuurlijk niet. Heel verwarrend allemaal.

Als ik me probeer voor te stellen hoe het is om man te zijn in deze wereld, om als jongen op te groeien, dan kan ik dat waarschijnlijk nooit helemaal begrijpen, want ik ben nu eenmaal geen man. Maar ik wil een poging doen het te begrijpen. Je groeit op als jongen in een wereld die je leert dat je tot een groep hoort die het sterke geslacht is. Meisjes zijn anders, kwetsbaar. Ze hebben iets dat jij beschermen moet, maar tegelijk is het ook iets dat je juist graag van ze wilt. Hoe paradoxaal moet dat niet zijn. Je hoort van mannen die dingen met meisjes en vrouwen doen tegen hun wil, en nee, natuurlijk wil jij zo niet zijn. Maar je voelt je wel als een magneet tot meisjes en vrouwen aangetrokken. Ze hebben wel iets dat je graag van ze wilt. Hoe kun je ze in hemelsnaam zover krijgen dat zij dat ook met jou willen, dat is de grote vraag. Je krijgt adviezen en waarschuwingen. Dubbele boodschappen over meisjes en vrouwen. De hoer versus de madonna. Met de hoer wil je naar bed. Die is er voor je plezier. Met de madonna wil je kinderen. Die is er voor je toekomst. Het is lastig beide type vrouwen in één vrouw te zien. Want van madonna's blijf je af. Madonna's zijn heilig. Als je met een madonna wil vrijen, hoe slecht ben je dan wel niet. Dan ben je misschien wel een man waartegen vrouwen beschermd moeten worden. Maar jij was toch juist degene die hen wil beschermen. Hoe verwarrend moet dat zijn.

Als je dan eindelijk als volwassen man dit allemaal voor jezelf op een rijtje hebt, je weet wie je bent en wat je wel en niet van vrouwen wilt, dan komt die tv en alle andere media met zo'n vervelende beweging aanzetten die alles weer overhoop haalt. Je staat er natuurlijk achter dat vrouwen voor zichzelf opkomen, dat is de beschermer in je. Maar hallo, het moet wel leuk blijven. Je mag toch zeker seks nog wel leuk vinden, of niet dan? Ben je dan soms net zo slecht als al die mannen die de grenzen van vrouwen niet gerespecteerd hebben, er schaamteloos overheen gingen? Dat doe jij toch niet als je op een terrasje naar de boezem of benen van een voorbijlopende vrouw zit te kijken, of als je dat erotische tijdschrift leest, of als je van erotische kunst geniet? Of mag dat opeens ook allemaal niet meer? Welke grenzen hebben die vrouwen het nu allemaal over? Zijn alle vrouwen opeens weer madonna's geworden waar je niet aan mag? Moet seks opnieuw de vrieskist in? Waar de kerk het eeuwenlang in gestopt heeft? Nee toch?

Nee, dat moet helemaal niet. Integendeel. We moeten vooral allemaal van seks genieten. Maar dan wel echt allemaal. En daarom is er nu weer even een beweging die zegt: tot hier en niet verder. Respecteer mijn grenzen. En probeer mij niet te verleiden als ik in een ondergeschikte of afhankelijke positie zit, want dan voel ik mij niet vrij om oprecht ja of eerlijk nee te zeggen. Dat is wat de #MeToo beweging zegt. Waarbij de tsunami aan meldingen wat mij betreft best weer even gedoseerd mag worden. Maar die tsunami geeft wel aan hoe vaak het voorkomt. En dat het tijd is om dat te stoppen.

Voor het overige willen vrouwen nog steeds net zo graag seks als mannen. En dat is soms wel lastig met al die waarschuwingen die ze hun hele leven over mannen hebben gekregen. Want een vrouw wil niet als hoer gezien worden. En een vrouw wil ook niet als madonna gezien worden. Een vrouw wil gezien worden als het seksuele en sensuele wezen dat zij is. Net als jij. En dat je van haar geniet. En dat ze van jou geniet. Dát is wat vrouwen willen.

Afsluitend stel ik dat we de #MeToo discussie kort kunnen samenvatten met een oude heksenwijsheid: Als het niemand schaadt, doe dan wat je wilt ('An' it harm none, do what ye will').


... Illustratie: Mary Magdalene In The Cave - Jules Joseph Lefebvre. Maria Magdalena was geen hoer. Maria Magdalena was geen Madonna. Zij was de vrouw van Yeshua. Moeder van zijn kind. Zij was Priesteres, opgeleid in de Seksuele Magie van Isis (Tantra). Op het schilderij zien we haar naakt liggend in de grot. We zien haar prachtige lichaam, haar mooie lange haren, haar sprekende ogen. Haar arm bedekt haar mond. Symbool voor het zwijgen dat haar de afgelopen zestien eeuwen is opgelegd. Het is tijd dat ze uit haar grot komt. Recht van spreken krijgt. Het is tijd dat de seksualiteit van vrouwen ten volle wordt erkend en gevierd. ...

Illustratie: Mary Magdalene In The Cave - Jules Joseph Lefebvre

schrijver

Schrijver: Gabriëla Mommers, 03-12-2017

gabrielamommersatyahoo.combalBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: actualiteit

Deze inzending is 253 keer bekeken

4/5 sterren met 11 stemmen.


Print   |   E-kaart   |  Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:Gabriëla Mommers
Datum:06-12-2017
Bericht:Weet je wat het is, Fred? Op deze site zie je het niet vaak gebeuren. Maar in een goede discussie bijten mensen zich niet vast in hun eigen standpunt, maar zijn ze bereid uit hun stoel op te staan en naar de ander te lopen, om even te zien uit welk gezichtspunt die naar het onderwerp van discussie kijkt. Net als de dauwdruppel in het bos, prachtig beschenen door de ochtendzon, die steeds van kleur verandert als je er omheen loopt. Je kunt er ook niet omheen lopen, op je stand-punt blijven staan en blijven bakkeleien. "Nee, hij is rood!" "Nee, hij is blauw!" Maar als je dan even om de druppel heen loopt, dan zie je dat hij rood en blauw en geel en groen en paars en oranje en violet is. Het is veel mooier om al die kleuren te zien dan onbeweeglijk op je eigen plek te blijven staan met je eenzame kleur. Knuffelt ook lekkerder als je naar elkaar toeloopt. Ongemakkelijk? Nee joh, helemaal niet. Gewoon doen!Naam:Fred
Datum:06-12-2017
Bericht:Kortom, geef elkaar een kus en een knuffel. Kijk daarna ongemakkelijk terug op je standpunt.Naam:Gabriëla Mommers
Datum:05-12-2017
Bericht:Dan heb ik je toch helemaal verkeerd begrepen, Ton, toen je zo passievol in je eigen column erover sprak dat 'god zelf die aantrekkingskracht tussen man en vrouw heeft ingebouwd in onze opmaak. Dat de menselijke (en dierlijke) wezens hier voorkomen in twee variaties: de Vrouw en de Man. En dat die twee modelletjes een natuurlijke fysieke affiniteit met elkaar hebben. Als magneten. Als handen. Als ogen. Tot meerdere eer en glorie van de Grote Kracht Der Liefde. Die het Universum bestiert en bekoet." Ik had durven zweren toen ik dat las, dat sex ook voor jou, net als voor de rest van de mensheid, wel belangrijk was. Zo zie je maar weer, hoe snel we elkaar in het geschreven woord verkeerd kunnen begrijpen.

Met dank voor je reactie.
Fijn om te weten dat je mijn hartenkreet dapper en duidelijk vond.Naam:Ton Hettema
Datum:04-12-2017
Bericht:Da's een dapper bericht.
Bestaande uit een hele ketting hartenkreten.
Geeft een duidelijke inkijk in waar je overtuigingen uit voortkomen.
Wat mij betreft is seks totaal overschat, inclusief tantra en alle kundalini fantasieën.
Er zijn belangrijker zaken in de wereld..Naam:Joanan Rutgers
Datum:04-12-2017
Bericht:Ja, dit is een hartenkreet van jewelste en een mooie poging om de strijd tussen de beide seksen te slechten! Tenslotte citeert Gabriëla de oeroude heksenwet, maar die is door grote magiërs als Gurdjieff en Crowley danig overtreden! Met inderdaad vrouwonvriendelijke handelingen! Die stelling lijkt me dus achterhaald en onwaarschijnlijk. 'We moeten vooral allemaal van seks genieten', stelt Gabriëla. Daar is niets mis mee. Gedwongen handelingen tot seks zijn ten allen tijde verboden. Ook niets mis mee. Het is bijna een lofzang op de ongeremde seks, maar toch niet helemaal. Even uitkijken, beste mannen, niet tegen de zin van jullie oogappels ingaan! Even snel uitvinden waar de handleidingen hier omtrent gaan. Geldt overigens ook voor de vrouwen, maar dat terzijde.Naam:Gabriëla Mommers
Datum:03-12-2017
Bericht:@'lezer': en dat is een reactie?Naam:Lezer.
Datum:03-12-2017
Bericht:En dit is een hartenkreet?
Geef je reactie op deze inzending:

Naam:       E-mail:  

Bericht:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)

vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl