Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Biodiesel

Ik fietste achter de bus aan en snoof een wat vreemde lucht op. Beetje branderig, ietsje zoetig. Onbestemd luchtje, dat me vaag deed denken aan de cafetaria waar ik als kind met pappa en mama Oplopers kwam. Hoe kon dat toch? Het toonaangevende vakblad van de patatbranche, met de welluidende naam ‘De Snackkoerier’ gaf uitsluitsel. Biodiesel en frituurvet: dat is hetzelfde spul!

In de krokettenbranche blijkt grote ongerustheid te heersen. Frituurvet en biodiesel worden gemaakt van dezelfde plantaardige olie. En doordat er steeds meer biobussen gaan rijden, wordt de prijs van dit spul opgedreven. En het wordt volgend jaar nog erger: dan bestaat alle diesel in Nederland voor twee procent uit plantaardige olie.”

‘De Snackkoerier’. Waarom hebben sommige vakbladen toch zulke lullige namen? Heet het vakblad van de brillenbranche ‘De Kijker’? En het verenigingsorgaan van de organisatie van internisten ‘Binnendoor’? En hoe heet het personeelsblad van de Verloskondigenbond? ‘Over Tijd’, vrees ik. Jaja, dan heet het personeelsblad van de spoorwegen zeker ‘Te Laat’…
Maar goed, terug naar ‘De Snackkoerier’. Dat periodiek had groot nieuws te melden: Remia en Gouda’s Glorie hebben de prijs voor frituurvet drastisch verhoogd. En dat gaat u als consument uiteindelijk betalen, als u weer eens een bamischijf bestelt om de ergste honger te stillen.

En er is meer reden tot geklaag. Omdat biodiesel gedeeltelijk wordt geproduceerd uit oude frituurolie, waar vleeshoudende producten in hebben rondgedobberd, zijn er felle protesten tegen het gebruik hiervan in voertuigen op de openbare weg. Jazeker, de Nederlandse Veganistenbond heeft bezwaar. Want die bleekneusjes laten hun longen liever asfalteren door slecht verbrande dieselolie. Want zulke uitlaatgassen zijn tenminste veganistisch. Want daar komt tenminste geen dier aan te pas. Echt, het kost me steeds meer moeite om niet op de meest onverwachte momenten onbedaarlijk in de lach te schieten…

Maar ik zie de zaak zonnig omdat ik, zoals u weet, een geboren optimist ben. Als ik weer eens in de bus stap, kan ik efficiënt te werk: “Goedendag, chauffeur. Mag ik drie zones, twee patat-oorlog zonder uitjes, een kroket en een bamischijf?”

Schrijver: Driek Oplopers, 28 mei 2006


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.5 met 6 stemmen 1.300



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)