Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Mijn eerste preek

Velen zijn geroepen, maar weinig uitverkoren (Matheus 22, 1-14)

Bent u wel eens op de schapenboerderij “De Goede Hope”geweest?
Dan zult u wel gemerkt hebben dat daar wel zeventig verschillende schapenrassen vredig naast elkaar leven. Hun herder zorgt voor elk schaap even goed. Zij mogen er allemaal grazen op de dijk en zich lekker neer vleien in het malse gras. Als er zich eens een schaap te ver verwijderd heeft van de kudde, dan stuurt de herder zijn hond om het verdwaalde dier terug te halen. Ook het zwarte schaap wordt niet vergeten, maar geroepen om mee te lopen naar de schaapskooi. Geen een wordt overgeslagen bij het voeren en zeker de nieuwste dieren in de kudde worden geroepen.

Op die manier gaan herders ook om met hun medemensen. Herdersvolken staan wijd en zijd bekend om hun gastvrijheid. Juist de vreemdeling, die allerminst verwacht om uitgenodigd te worden, wordt gevraagd om een hapje mee te eten. Zo was dat al ten tijde van het Oude Testament en het gebeurt nog steeds bij nomadenvolken. In sommige dorpen nodigt men, als er iets te vieren valt, heel het dorp uit en vaak mag ook de vreemdeling mee aanzitten aan de feestdis. In het Griekse bergdorp Elos wordt elk jaar, op de eerste zondag na 20 oktober,het Kastanjefeest gevierd. Op die dag worden alle voorbijgangers uitgenodigd om samen met de dorpelingen mee te eten, te drinken en te dansen van 's morgens tien uur tot een gat in de nacht!

Hoe vaak komt het voor, dat u uitgenodigd wordt op een bruiloftsfeest bij een vreemde? U, die nietsvermoedend op doorreis bent in een ver land?
Hoe vaak worden wij doorgaans speciaal uitgenodigd op een bijzonder etentje, bij iemand thuis? Wellicht iets vaker dan op een bruiloftsfeest. En, stel u voor, dat u plotseling uitgenodigd wordt voor een etentje bij uw baas, of op de thee bij Koningin Beatrix! Uitgerekend u, dus niet de een of andere projectontwikkelaar of hoogwaardigheidsbekleder! Welke kleren zou u aandoen of welk protocol zou u volgen? Wellicht zou u na de eerste schrik toch gaan, niet?

Voor degene, die ons uitnodigt, is niet alleen het samen eten zo belangrijk, als wel onze aanwezigheid op het feest. Wij zijn namelijk graag geziene gasten en er wordt van ons verwacht dat wij, alleen al om die reden, gehoor geven aan de uitnodiging. Ook en vooral bij langdurige vriendschappen en /of liefdesrelaties liggen punten als: delen, medeleven en steun heel gevoelig. Je moet wel een zeer goede reden hebben om, zonder opgaaf van reden, niet op te komen dagen!

De gastheer en/of gastvrouw hebben hun uiterste best gedaan om ons iets lekkers voor te schotelen. Men heeft kosten noch moeite gespaard om het de gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Alleen het allerlekkerste eten en de beste wijnen worden ons aangeboden, zoveel wij maar willen! Zodoende wordt er van ons een kleine wederdienst verwacht, door zeker te komen opdagen of zich tenminste netjes af te melden bij verhindering.

In het Evangelie van vandaag speelt ook zoiets. God nodigt ons allemaal uit aan Zijn feestmaal in de hemel. Iedereen, niemand uitgezonderd. Wij mogen als het ware rijstpap met gouden lepeltjes komen eten! Wat een mooi cadeau! Waaraan hebben wij dat verdiend?

Om de tekst verstaanbaar te maken aan een zo groot mogelijke groep gelovigen wordt er gesproken over: “een koning, die een bruiloftsfeest geeft voor zijn zoon”. De genodigde gasten reageren op de uitnodiging voor het feest echter zodanig grof, dat de koning uiteindelijk besluit om een geheel andere gastenschare uit te nodigen. Hij geeft zijn dienaren zwaar teleurgesteld het bevel om overal, wie dan ook, uit te nodigen, zodat het al bereide feestmaal alsnog gezamenlijk genuttigd kan worden. Iemand gaat zelfs op een kruispunt van vier wegen staan, om zelfs in die hoogst ongewone omgeving mensen te inviteren. Zou u dat durven? Zomaar wildvreemde mensen uitnodigen om bij u te komen eten? Letterlijk de meest onverwachte mensen? Zou u durven komen?

Uiteindelijk begint het feestmaal en de koning doet een kennismakingsrondje, maar dan gebeurt er toch nog iets wat de feestvreugde verknalt. Iemand heeft zich in ongepaste kledij bij de gasten aan tafel gemengd. Stel je voor: in een vieze overall of zo! Deze wordt om die reden buiten gegooid en gestraft. Waarom werd de koning in beide gevallen zo boos?

Omdat alle wetten van goed fatsoen overschreden werden!
De eerste groep genodigden dacht dat zij een loopje konden nemen met de gastvrije koning. Zij waren wellicht al vaker op zo’n bruiloftsfeest geweest en reageerden met een laconiek: “Ander keertje! Wij hebben wel wat beters te doen vandaag!”
Sommigen, die de koning blijkbaar ronduit ongunstig gezind waren, reageerden zelfs misdadig. Zij doodden de dienaren, die alleen maar de hen opgelegde taak uitvoerden! Natuurlijk stelt een koning daar meteen paal en perk aan en worden de schuldigen bestraft.

Maar waarom reageert de koning ook zo ongekend fel tegen de ongepast geklede gast uit de tweede groep genodigden ? Omdat deze uitermate respectloos was tegen de koning. Die gast kwam alleen omwille van zijn eigen voordeel, het gratis etentje, aanzitten bij het bruiloftsfeest maar had verder lak aan wet, moraal en goed fatsoen. Van vriendschap of medeleven met de koning of diens zoon was geen sprake. Dat hij, door zijn gedrag en kleding de feestvreugde voor de andere gasten bedierf deerde die mens evenmin en op de vraag van de koning: “waarom?” bleef hij het antwoord schuldig.

Zou u zulk gedrag tolereren, indien uw kind trouwde en u uw beste vrienden uitnodigde voor het feest?
Zou u sowieso een dakloze uitnodigen op het feest?

Schrijver: Laurine Vandepitte, 13 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: religie

2.0 met 10 stemmen 1.439



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
15 oktober 2008
Ook aan u: dank voor uw reactie. Jammer dat mensen nog altijd denken in termen van : onbekend is onbemind.Was Jezus'kruisdood geen bewijs genoeg van zijn onvoorwaardelijke liefde?
Naam:
A. Postel
Datum:
15 oktober 2008
Twee keer nee, je moet de kat nooit op het spek binden. Maar los hiervan: Waar staat in de Bijbel dat Jezus zo'n liefdevol mens was en iedereen onvoorwaardelijk liefhad?
Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
14 oktober 2008
Dank voor uw reactie.Van inburgeringscursussen was in die tijd wellicht geen sprake. Daarover ging de boodschap ook niet. Wellicht was en is het enige, wat men van een genodigde verlangt, dat hij of zij fatsoenlijk gedrag vertoont. Niet alles is immers met geld te koop!
Jezus was een liefdevolle mens, hij hield onvoorwaardelijk van iedereen. Dat was genoeg.
Naam:
het zwarte schaap
Datum:
13 oktober 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Ja, maar ik zou ze eerst geld geven om bij het feest passende kleren en schoenen te kopen, zeep om zich te wassen en een inburgeringscursus te volgen. Wie betaalt, die bepaalt. Betaalde Jezus niet?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)