Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

GERUCHTEN

Geruchten! Volgens Vandale een praatje dat in omloop is. En algauw kan het roddel worden. Van roddels weten we dat “in no time” het van kwaad naar echter gaat.

In het boek “De Geruchten” (1996) van Hugo Claus lees je er meer over hoe de fantasie van de mensen op hol begint te slaan. Naar het heet is dat boek van Claus een moeilijk te lezen boek met zijn voorstanders en tegenstanders. (Ben er zelf ook eens aan begonnen en heb het dan ook, na een paar tientallen bladzijden, terzijde gelegd.) Voorstanders noemen het een subliem boek dat terecht een paar literatuurprijzen heeft gewonnen (Libris Literatuurprijs en de Aristeionprijs).

Op het internet vind je nogal het een en het ander w.o. “dat Claus duidelijk niet goed wist wat hij zegde en waar het overging. Indien het waar is wat de heer H. W… (DS Brievenbus 25/9/2005) suggereert, dat dit een ouderdomsverschijnsel kan zijn, dan is dit inderdaad een beschamend staaltje van journalistiek, mensonwaardig. (28/9/2005).zegt de heer A. v. L. in “Leespunt”. Waarop baseren zich beide heren? Op geruchten? Op 19 maart 2008 neemt Hugo Claus afscheid van het leven. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer? Zijn het die geruchten van toen al, die bewaarheid werden?

De geruchten over banken in moeilijkheden zijn dit nog geruchten of is het nu een en al miserie bij de destijds “talrijke geïnteresseerden”. Een vakbondsman verklaarde enkele dagen terug nog dat Fortis gedood werd door geruchten. Niemand weet blijkbaar nog of de toezegging van onze regering nu op waarheid berust (om de massa te sussen) of de woorden méér zijn dan geruchten die nog moeten achterhaald worden. Om de andere dag verandert de situatie. Het einde van de tunnel is nog niet in zicht. Nieuwe bestuurders, nieuwe messen!

Onder de vele e-mails die we ontvangen, zitten er, af en toe, ook geruchten over een virus dat op komst is: de fameuze hoaxberichten. Vanwaar komen ze, wie stuurde ze de wereld rond? De makers van een antivirusprogramma of een eenvoudige schooljongen in de multimedia (Love-virus, destijds!). Ook kettingbrieven houden geruchten in dat indien de ketting onderbroken zou worden, onheil wordt afgeroepen over jou en je omgeving.

Ken je dit verhaal, wellicht ooit een gerucht, dat mettertijd zijn eigen leven is gaan leiden, van een jong Brugs koppel dat met kind en een grootmoeder met de auto naar Italië zijn gaan kamperen? Dit was nog vóór de Schengenakkoorden.

De reis loopt voorspoedig en uiteindelijk belanden ze ter plaatse. ’s Avonds willen de ouders nog de omgeving verkennen. De grootmoeder zal wel op het kleintje passen.

Wanneer het koppel terug is, vindt het de grootmoeder dood naast hun meisje. Hartstilstand blijkbaar. Grote paniek! Wat doen? Er wordt overleg gepleegd ‘en petite comité’: politie, parket erbij roepen? De wetsdokter? Moeten ze moeder laten transporteren naar huis (wanneer, wat gaat dat niet kosten)? Alleen op de camping (geen bekenden laat staan mensen die zouden kunnen helpen), de taal niet kennende, het is een lang weekend, alle administratieve kantoren gesloten, niet voldoende geld bij. Wat doen, wat doen!

Na een lang (?) en rijp beraad besluiten ze het lijk van moeder in de tent te draaien en die bovenop het imperiaal goed vast te binden en dan huiswaarts te trekken. Hoewel ze doodmoe zijn beginnen ze aan hun lugubere werk en verlaten quasi ongezien de camping.

Na enkele uren te hebben gereden zijn beiden doodop. Aan de grens verklaren ze aan de douane niets aan te geven te hebben. De douanier doet zijn ronde en vraagt naar de inhoud van het grote pak op het rek. Ze vinden blijkbaar niet vlug genoeg een excuus en ze worden in het douanelokaal binnengevraagd. Hun klein meisje dat slaapt nemen ze mee op de arm .

Na een goed half uur komen ze naar buiten, het regent en zien niet meteen dat hun wagen er niet meer staat. Ze lopen de parking af en vinden de auto terug zonder het tentenpak. Grootmoeder gestolen! Que fare, wat doen? Aangeven aan de politie durven ze niet. Ze springen vliegensvlug in de auto met de huilende baby en vertrekken met gierende banden. Thuis aangekomen, na een begrijpelijke lange lijdensweg, bellen ze naar de familie om te zeggen dat hun moeder ontvoerd werd terwijl ze op verkenning waren en dat ze hals over kop zijn teruggekeerd…uit pure paniek.

Het verhaal eindigt hier bruusk hoewel er nog geen einde is, niet? Geheel het griezelverhaal, lijkt waar (en het is het misschien wel, wie zal het zeggen?)

Zo zie je maar hoe ver een gerucht zich laat verspreiden.

Al gehoord van de Stella Awards, genoemd naar Stella Liebeck (79) Albuquerque, New Mexico, VSA, die in een Mc Donalds een koffie van $0.49 bestelde, die over zichzelf morste, zich eraan verbrandde en een serieuze schadevergoeding eiste (en uiteindelijk verkreeg nl. goed voor $640.000).

Vandaar nu dat jaarlijks in Amerika die groteske en belachelijke Stella Awards worden toegekend.

Ik wil er slechts één aanhalen om je erop te wijzen tot wat advocaten in staat zijn om de brave burger te helpen. (Hoe groter de toegekende schadevergoeding, hoe groter het ereloon van de pleiter).

Mr Merv Grazinski uit Oklahoma City had zich een splinternieuwe 9 m lange kampeerauto aangeschaft.

Bij de terugkeer naar huis na een voetbalmatch te hebben bijgewoond, schakelt hij de automatische piloot in bij 110 km/uur en gaat zich een kop koffie zetten in de cabine achteraan.

Wat niet verwonderlijk is, de wagen gaat van de weg af en tolt ondersteboven naast de weg. De heer Grazinski spant een proces aan met als motief dat nergens in de handleiding voorkwam dat het gevaarlijk is het stuur los te laten tijdens het rijden. De jury stond hem $1.750.000 toe en een nieuwe camper er bovenop.

De mobilhomefabrikant heeft sindsdien al haar handleidingen aangepast ten einde een dergelijke “dom” geval te voorkomen.

Dit absurde sensatieverhaal is, naar het schijnt, WAAR.

Dit had wel een gerucht kunnen zijn en weet wie is het er geen? Wie zal het zeggen?

Let op: Toch blijf je best waakzaam met roddel of geruchten. Reageer er pas op en vertel ze pas door als je zeker weet dat ze waar zijn.

Of nonkel Charel (91) nu echt dood is, weet ik niet direct. Ik heb het van horen zeggen, hij leed aan… en had ook nog… en, en , en…


Zie ook: http://www.cursiefjes.tk

Schrijver: Jan Coessens, 24 november 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.3 met 3 stemmen 166



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)