Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Opstand

Wouter kon de slaap niet vatten en zijn vrouw lag ook maar te draaien, ze hadden de avond ervoor op de radio iemand een verhaal horen vertellen over de tachtigjarige oorlog, die duurde van 1568 tot 1648. Het was de Nederlandse opstand tegen het machtige Spaanse Rijk en verschillende steden in ons land werden belegerd, zo ook Haarlem. Dat maakte op Mien grote indruk, omdat Kenau Simonsdochter Hasselaar, de dochter van de burgemeester van Haarlem zich hevig verzette tegen de Spaanse belegering.

Mien droomde van die vrouw en dacht was ik die vrouw maar, ik ben ook niet bang. Buiten was het slecht weer, de regen kwam met bakken naar beneden. Toen Wouter zijn bed uitstapte om het raam dicht te doen, schrok hij zich een ongeluk. Het weerlichtte en direct daarop een donderslag en dat was nog niet het ergste, want zijn vrouw zat rechtop in bed, en riep:
''Kom vrouwen, we gaan naar de stadsmuur, de Spanjaarden willen onze stad veroveren, dat staan we niet toe. Neem kokend water, steek het stro in de brand en pek en gooi het op die bandieten.''

Dat heeft ze goed onthouden, dacht haar man, want het beleg van Haarlem begon op drie december 1572 en duurde tot 12 juli 1573, dus ruim zeven maanden. De Spaanse koning Filips II stond geen ander godsdienst toe dan het katholicisme, maar de reformatie van Luther en Calvijn was gekomen en daar verzette de Paus zich tegen met als gevolg godsdienstoorlogen. De Spaanse krijgsheer Alva kwam naar Nederland en trad meedogenloos op tegen de ketters, de andersdenkenden.

Omstreeks 10 december 1572 begonnen de gevechten tussen de Spaanse troepen en de drieduizend prinsgezinde soldaten onder leiding van kapitein Wigbold Ripperda. Op de 19e bestormden de Spaanse troepen de noordelijke stadsmuur, maar die mislukte, waarna ze hun tactiek van uithongering van de bevolking begonnen toe te passen. De winter was streng, maar Haarlem kon nog bevoorraad worden over de bevroren wateren en de weilanden vanaf de Haarlemmermeer.

Toen de lente begon en het ijs verdween kon er geen voedsel aangevoerd worden, het gevolg was dat bij de bevolking hongersnood uitbrak. De Watergeuzen hebben nog geprobeerd Haarlem te ontzetten, maar dat mislukte door de sterke Spaanse vloot op de Haarlemmermeer. Door de vreselijke hongersnood moesten de Oranjegezinde troepen in Haarlem zich op 12 juli overgeven. De Spaanse troepen marcheerden Haarlem binnen en vermoorden duizenden soldaten en burgers. De nog levende gevangenen werden ruggelings aan elkaar gebonden en in de Spaarne gegooid en verdronken.
Daarna werd Leiden belegerd door de Spaanse troepen.

De volgende morgen bij het ontbijt, zei Wouter;
''Je had het vannacht wel te pakken hé met het beleg van Haarlem?''
''Ja, dat klopt, ik droomde dat ik Kenau Simonsdochter Hasselaar was, een flinke vrouw, maar mijn droom werd verstoord door die hevige onweersbui. Hoe is het eigenlijk met haar afgelopen, weet jij dat, ouwe?''
''Ja, het schijnt, dat ze gevlucht is richting Noorwegen, maar onderweg vermoord is door piraten.''
''Maar goed, dat ik dat niet gedroomd heb.''

Schrijver: kees niesse, 13 april 2012


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 234



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)