Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bim bam klok

Het is weer zover, kenau Alie woont voorlopig weer bij mij. Haar vriend werd verliefd op de vriendin van Alie. Ze heeft toen haar koffer gepakt en is met de trein uit Den Haag vertrokken naar Assen en met de bus naar mijn adres. Ik vind het wel fijn, dat ze bij mij woont, want ze kan veel beter koken dan ik, maar ze is erg dominant en loopt de ganse dag op mij te schelden, omdat ik alleen maar aardappelen kan schillen. Vanmorgen vroeg had ze al de tafel gedekt in de huiskamer. Ze kan flink eten, zodat de tafel vol staat. Zoals een mandje met broodjes, een Edammerkaas, hagelslag, jam en gekookte eieren.

Mijn hond Bonky vindt haar maar een secreet, omdat ze hem geen eten geeft. Dat is mijn taak, zei ze. In de badkamer had ik een hete douche genomen om mijn rugpijn te verzachten. Veel hielp het niet, dus strompelde ik de kamer om te ontbijten. Meestal eet ik twee beschuiten met bruine suiker, een snee krentenbrood en een gekookt ei en drink ik twee kopjes thee. Als ik al vol zit neemt ze het zesde broodje met spek. Hoe krijgt ze het weg, wel logisch, want ze is twee meter tien lang en vreselijk dik. Haar gezicht lijkt op een woeste piraat, die iemand om zeep wil helpen.

Bonky kwam meteen naar me toe en keek mij met zijn trouwe hondenogen aan, en zei:
''Baas, weet je, dat de klok stilstaat, want de klepel hangt stil?''
''Dat is al de derde keer deze week, gisteren heb ik hem nog opgedraaid, toen deed hij het weer.''
''Hoelang heb je die klok al met die bim bam herrie'', zei Alie.
''Ik dacht zeker ruim twintig jaar, maar hij is veel ouder, want mijn ouders hadden hem al. Misschien moet hij inwendig schoon gemaakt worden of hij is versleten.''

''Koop anders een klok die op een batterij loopt, dan ben je van die herrie af'', zei ze.
''Dat kan wel zijn, maar die vind ik niet zo leuk, een klok met een bimbam geeft meer sfeer in huis.''
''Je hebt gelijk, baas. Laat deze klok maar nakijken door een vakman'', zei de hond.
''Misschien doe ik dat, Bonky.''

Tijdens onze borrel tijd om elf uur in de ochtend, vroeg Alie wie de klok had uitgevonden.
''Ja, dat weet ik nog, het was Galileo Galilei, een Italiaanse natuur- en sterrenkundige, die leefde in de Middeleeuwen. Toen hij eens een mis in de Dom van Pisa bijwoonde, zwaaide een juist aangestoken kroonluchter langzaam heen en weer. Hij kreeg toen een idee, tenslotte was hij een geleerde.

Weet je wat hij deed? Toen hij die kroonluchter heen en weer zag gaan mat hij de lengte van elke slingering door zijn pols te tellen. Toen ontdekte hij iets belangrijks, want hij stelde vast, dat de tijd van een complete slinger beweging steeds gelijk bleef, onafhankelijk of de kroonluchter een grote dan wel een kleine slinger beweging maakte.''

''Ik begrijp er niks van, Kees. Als ik jou een slinger geef blijf je dan ook steeds dezelfde beweging maken", zei Alie.
Ik dacht 'stom wijf'.
''Ik ben geen geleerde, maar je moet maar bedenken, dat Galilei met deze ontdekking de basis heeft gelegd tot de verdere ontwikkeling van de klok. Er gebeurde iets vreselijks met hem, want hij werd blind. Toen heeft hij een leerling van hem gevraagd een slingeruurwerk te construeren, maar uiteindelijk heeft Christiaan Huygens, ook een beroemde wis- en natuurkundige, de klok verder ontwikkeld. We mogen hem wel dankbaar zijn, want er kwamen heel mooie uurwerken op de markt, zelfs prachtige staande klokken die een schitterend geluid van de bimbam gaven.

De tegenwoordige batterij klokken vind ik maar niks, je hoort ze niet.
Weet je wat ik ook gelezen heb? Die Galilei heeft ook de eerste verrekijker gebouwd en met deze kijker heeft hij de vier manen van Jupiter en de ring om Saturnus ontdekt. Tenslotte ontdekte hij ook, dat de aarde om zijn eigen as draait en een baan om de zon beschrijft. Dit werd hem niet in dank aangenomen, omdat tegenstanders van hem geloofden, dat de aarde het middelpunt van het heelal was en daarom moest stil staan.

De tegenwoordige geleerden weten nu wel beter, de aarde draait in 24 uur om zijn eigen as en beschrijft in één jaar een baan om de zon, met als gevolg onze jaargetijden door de scheve stand van de aardas.''
Alie zei:
''Genoeg erover, we nemen nog een borrel en klinken op Galilei en Huygens. Proost.''

Schrijver: kees niesse, 16 november 2017


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.0 met 1 stemmen 1.539



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 november 2017
Weer onvervalst leerzaam en zo lekker Niesse-achtig neergepend. Kijk uit met kenau Alie in huis, beste kerel, zorg wel dat ze niet de boel overneemt en je gevoel van vrijheid verhaspeld. Anders laat je maar een Friese staartklok op haar tettergeëtter vallen. (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)